úterý 28. července 2015

Černé jezero a Good Bye!

Dnes poslední příspěvek z Balkánu. Bylo to krásné, pestré a výživné. A jsem vděčná, že jsem tam mohla se svojí rodinou být a vidět zase kousek světa. Ráda jsem psala tyto zápisky, abych si později mohla vše připomenout. Už mi chybí jen nechat vytisknout fotky do alba. A teď už poslední výlet na ledovcové jezero. Cestou na Černé jezero potkáte opravdu skvostnou přírodu. Ta vůně byla neopakovatelná! Na každém kameni roste mini zahrádka a tak jsem se pořád zastavovala a obdivovala. Však je taky co!  Bylinný svět je tu opravdu pestrý, roste tu více než 1500 druhů bylin a z toho část endemicky, což znamená, že se nevyskytují nikde jinde na světe.



Škoda, že nelze zachytit tu vůni, která nás provázela cestou k jezeru i kolem něj!






Černé jezero je prý nejfotografovanější místo Durmitoru, no nedivím se. Z výšky (což bohužel nemám, protože bychom museli vylézt na tu skoro dvoutisícovku) má tvar nepravidelné osmičky a jeho dvě části spojuje úzký průliv, který v létě vysychá a rozděluje vodní plochu na Malo a Veliko jezero. Nebudu psát faktické údaje, ty si každý zájemce vyhledá sám, jen se kochejte! Nešli jsme trasu tou jednoduchou asfaltovou silnicí, která k jezeru vede, ale dali jsem si výšlap z druhé strany přes kopec a obešli jsme si pěkně celé jezero. Fascinují mě turisté, co dojedou k jezeru autem, udělají si tu pár fotek a zase jedou :-))) To nějak nepochopím. Zašli jsme si i k jeskyni Titova pecina, kde měl za druhé světové války svůj hlavní stan Tito. Ovšem jít sem schálně jen kvůli ní, byla bych zklamaná, protože je to vlastně jen takový malý skalní převis. My to ale měli cestou kolem.






 




Za to, že jsme si ho obešli celé, se nám jezero odměnilo mnoha krásnými výhledy. No a další den hurá domů. No zase takové hurá to nebylo, vydržela bych putovat i déle. 




Domů nás čekala šestnáctihodinová cesta, ale zpříjemňovaly nám ji drobné zastávky. Jednou z nich byl i most přes kaňon řeky Tary. Patří mezi největší stavby v Černé Hoře.  Byl postavený před začátkem druhé světové války a je pro svoji mimořádnou přírodní hodnotu zapsán na seznamu rezervací Unesco.




Uhelný důl v městě Pljevlja. Tohle městečko je tedy spíš známé pro svoji mešitu Husejna - Paši, ale tam už jsme nezajížděli, protože díky těžbě uhlí byl nad celým městem prach. Ovšem i tato industriální krajina má něco do sebe :-)



Balkán jsem si zamilovala už více než před deseti lety, kdy jsem poprvé s panem Božským navštívila Rumunsko. A láska k němu mně asi zůstane napořád. Proto doufám, že se sem brzy vrátím a příští rok si projedeme Srbsko, Makedonii a Albánii. Mimochodem moje kamarádka Eva s rodinou právě cestuje po Balkánu a na facebooku má vytvořený profil, kde můžete jejich velmi zajímavou cestu sledovat. Takže cestování zdar a pokud někam vyrážíte tak good luck! Nás čeká ještě jedna tuzemská dovolená v srpnu a už se moc těším, protože Beskydy!

Prima den všem a kdo sledoval moje zápisky až sem, děkuji za pozornost!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. Moc pekne si to zdokumentovala a zasiahlo mi to srdiečko....takže mám túžbu.....:-).
    Ten most !

    OdpovědětVymazat
  2. Báro bylo to skvělé dobrodružství..mě si tím nalákala už loni...takže za mě jo!

    My budeme mít teď prázdniny u babiček a dědečků, takže se těšíme :). První velká cesta na Moravu :). Bude to plné broučků a travičky, výletů a vodičky a barvení a dovádění...no boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máte skvělé plány! Kluky taky ještě čekají prázdniny u babiček a teď výletujeme tady po okolí no a v srpnu ještě dovča v Beskydech. Konečně snad vylezeme na Radhošť. Tak ať se vám Morava vydaří podle vašich představ!

      Vymazat
  3. Baru,
    díky ti, že jsi s námi sdílela svoje zážitky a úžasné fotky z Vaší rodinné dovolené !
    Cestovala jsem s tebou moc ráda z domova :-)
    A moc se už těším na naší srpnovou dovolenou na Pálavě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Potěšení na mojí straně :-) Užijte si dovolenou, na Pálavě je nádherně!

      Vymazat
  4. Ta modrá! To je nejkrásnější odstín vody, co znám! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím čím to, ale já modrou můžu skoro ve všech odstínech :-)

      Vymazat
  5. Baru, to je taková krása! ...Muselo být strasně těžké vybrat fotky do tisku do alba, ne? protoze je jedna hezci nez druha....a Beskydy si uzijte :-) tam jsme před pár lety byli, tak se těším až si připomenu ty známá místa z tvých krásných fotek :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je ještě nevybrala :-) Musím počkat, až zasedne rodinná rada a vybereme společně. Zatím řeším výběr těch, které půjdou ke komerčnímu zpracování a chystám ani ne tak novinku jako spíš cenově dostupnější variantu. Tak snad se to povede a brzy se objeví v nabídce :-) Děkuju!

      Vymazat
  6. Báru, nádhera! Tak jste si užili a díky i za parádní cestopis! Mě láká taky moc Albánie ... ale to chce partu lidí, tak uvidíme, zda někoho někdy přemluvíme:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Albánii teď byla ta kamarádka, je to teda hardcore. Příští rok ji máme v plánu, ale jen jižní část kolem pobřeží. Tak doufám, že to vyjde. Děkuju!

      Vymazat
  7. Milá Baruško, krásné fotky a určitě nádherné zážitky.
    Mám skromný dotaz: místa ubytování jste si naplánovali a objednávali předem a jak? přes nějakou agenturu nebo CK?
    (my jsme při zájezdu bydleli v Bečiči a jen nás vozili busem po okolí...)
    trasu jste si naordinovali také sami? klobouk dolů - se dvěma celkem malými dětmi! - jste šikulky...řídíte auto oba a střídáte se?
    děkuji: Jiřina tdbc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jiřino! Žádná CK ani agentura. Vše jsme si naplánovali sami předem včetně trasy. Ubytování jsme měli zajištěno předem přes booking.com a byli jsme spokojeni. V řízení jsme se střídali, protože cestu tam jsme jeli na noc.

      Vymazat