neděle 21. června 2015

U bytové designérky

Strávily jsme spolu jedno velmi příjemné dopoledne. Pohodové povídání o všem možném, žádný strojený styling a přípravy. Prostě autenticky. Přesně tak jsem Vám chtěla přiblížit bytovou a textilní designérku Leonu Fouskovou, kterou už z mých blogových stránek nějaký ten měsíc znáte. Tak pojďte a nahlédněte pod pokličku. S Lejkou jsem se seznámila na podzim 2013. Oslovila mě na základě mojí první samostatné výstavy a nabídla mi spolupráci.  Byla jsem velmi potěšena a nabídku jsem přijala. Náš pracovní vztah se brzy změnil i na přátelský a musím říct, že Lejka pro mě byla v mnoha ohledech posuvným měřítkem. Zkrátka nový vítr do plachet. Díky ní jsem si uvědomila, že moje práce nemusí nutně podléhat trendům a že i já mám svoji klientelu a příznivce, kvůli kterým můžu zůstat svá. Ne, nechci jít s davem a dělat to, co je komerčně nejvýhodnější. Chci mít svůj rukopis a pracuji na tom. Lejka už ho má a právě to se mi na její práci strašně líbí. Je svá a nepodléhá módním novinkám. A to je moc fajn. Nevím jak vy, ale já už jsem skandinávských interiérů celkem přejezená, ba co víc, dokonce mám poslední dobou pocit, že kdo nemá černobílý interiér ve skandinávském stylu, je úplně mimo mísu. Už je toho nějak moc. Možná je to jen další vývojové stádium nebo přechodná záležitost, každopádně takhle to teď cítím. A jestli chctee nakouknout jak bytová designérka bydlí, kde pracuje a relaxuje, pojďte dál!











Jak vidíte, Lejka bydlí osobitým způsobem, obklopuje se věcmi, které má ráda a vytváří tak útulný domov nejen sobě, ale hlavně svojí rodině. Ráda podporuje místní umělce a od některých z nich má doma již několik pěkných kousků. Nejen Vitra dokáže udělat byt krásným. A já jsem velmi potěšena, že moje velkoformátová fotografie na plátně STÍN, kterou jsem Vám nedávno představila na blogu,  visí právě u ní. Ale nejsou to jen fotografie a obrazy, kterými se obklopuje. Je to i keramika a třeba netkané tapiserie ART Protis. A umí skloubit všechno dohromady.


 

 


Obraz olejomalba od Jany Jano.

U Lejky doma je vždycky fajn. Má ráda retro styl v kombinaci s modernou a jejímu bytu to moc sluší. Svůj pracovní prostor má vymezený v obývacím pokoji a protože sama pracuji taky z domova, můžu jen potvrdit nespočet výhod, které to má. Jednou z nich je vybalancování prostoru pro práci a "volnočasových aktivit".  Rozumnějte rodina, domácnost a ostatní :-) I když to vždycky není jednoduché, aspoň se člověk nemusí nikomu zodpovídat, jen sám sobě. Myslím, že Lea už má svoji klientelu, která jejích služeb využívá opakovaně. Mnohdy to začíná návrhem jednoho pokoje a končí celým bytem nebo domem. I já jsem jí svěřila návrh dětského pokoje pro naše piráty a už se moc těším na realizaci. Bude zbrusu nový a úžasný! První návrhy už jsem viděla a teď už ladíme jen detaily. Ovšem realizace bude až po prázdninách.


Židle 002 s podpisem přímo od designéra Jardy Juřici, kterou navrhl pro TON.



  ART Protis od Pavlíny Kuchařové.





Když nepracuje, dělá spoustu jiných aktivit. A nebo jen tak odpočívá v houpací síti zavěšené na balkoně, listuje časopisy o bydlení a kochá se svojí balkonovou zahrádkou. Tu jí teda závidím, protože ta moje letos značně pokulhává. A teď ještě nějaká fakta. Lejka úspěšně absolvovala ekonomickou fakultu, ale v oboru nikdy nepracovala. Ostatně tak to má spousta kreativně zaměřených lidí. K navrhování interiérů se dostala před sedmi lety. Vystudovala roční kurz bytového designu a založila si vlastní ateliér. Kromě toho, že design vyučovala, napsala taky několik knih. Z toho ta poslední, na níž se podílela, Průvodce bytového designéra, měla opravdu velký úspěch a vyžádala si i dotisk. Ale to není vše. Leu baví textilní tvorba a tak sama vyrábí textilní doplňky jako prostírky, ubrusy, kabelky a polštářky. Část její tvorby můžete vidět a zakoupit na Fleru. 



Více o tom, jaký styl práce Lea má, se můžete dočíst přímo na jejích stránkách ATELIER FOUSKOVÁ. A to je z pod pokličky vše. Věřím, že se vám návštěva líbila a příště třeba zase u vás. 

Mějte krásný zbytek víkendu a příjemný začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. Tvojmu foto dielu to tam veľmi svedčí :-)
    Hlásim sa k farebným interiérom a práve mám plnú hlavu ako dokončím kúpelňu ...a vymyslela som HRDZU ako hlavný prvok útulnosti :-)
    Teším sa ako to dám dokopy :-)
    Lea má farebný, pastelový a žensky nežný byt , niežeby som ja nebola nežná :-)
    Už som bola pozrieť batiku a aj farebná keramika k nej sa mi páčila !
    A retro tácky, ceduľka coffee...
    A súlad viacerých štýlov...závesné kreslo na balkóne....a tá malinová a karmínová v kuchyni ...och !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, tvůj interiér patří k těm velmi originálním a to nejen barevně. Má nápad, vtip, prostě nenudí. Na rez v koupelně už jsem zvědavá. Děkuju!

      Vymazat
  2. Och ty židle :) Červená je pěkná, ale na mě moc ostrá barva. No kdybych mohla vrtat do fasády, tak bych si hned takový závěsné houpátko pořídila :-)
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doma měla červenou o Vánocích, jinak taky nemám, ale co není, může být :-) A sem se určitě hodí. Houpačku bych taky brala, ale bohužel ji nemám kam dát, tak si nechám zajít chuť. Navíc bydlím přímo v centru, tak bych si klidu asi moc neužila.

      Vymazat
  3. Ahoj Báro, u Lejky se mi moc líbí jídelní koutek, hlavně stůl a různé židle, to mám ráda! Celý interiér má tek hezky "zabydlený", žádné "vystajlované" koutky (což bych na designérku tipovala). Ale já mám nordic styl pořád ráda, líbí se mi čím dál víc, i když černobílé čistě skandinávské bydlení sama mít taky nikdy nebudu ;-). Velkoformátový stín je skvělý a řekla bych, že ještě víc mu to slušelo u vás! Měj se krásně...
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, já chaos u stolu taky můžu. A nordic styl .... asi není nordic jako nordic, musí se to umět, aby to působilo zajímavě. A já sama na sobě cítím, jak se konečně měním. Vnímám barvy a vzory najednou úplně jinak. Dokonce jsem začala nosit i ženské šaty a koupila jsem si po letech náušnice! :-))) Takže je to u mě asi jen vývojová změna. Rozhodně nechci černobílé interiéry odsuzovat, každému co se mu líbí :-)

      Vymazat
  4. Je vzrušující vidět svoje obrazy a plastiky v novém domově :-) Byt znám i v reálu a je to přesně tak, jak by to mělo být...je to byt určený k životu :-) Jana Jano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto ten pocit chápu! :-) Ano, tohle je byt, kde se žije.

      Vymazat
  5. Báro, moc hezky nafocený příjemný a útulný byt, tady bych se cítila dobře. Krásné podívání. Děkuji Vám i Leoně. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, potěší je na naší straně. V reálu je to tam ještě příjemnější :-)

      Vymazat
  6. Baru, moc hezký byteček, útulný a těch skvělých doplňků...áááách. Je to skvělá vizitka bytové designérky....
    Tvůj obraz je super!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj všem, děkuji za milé komentáře. Jsem ráda, že se podařilo naplnit záměr - jednak návrhářský (byt, kde se skutečně bydlí a který sloužím nám, ne my jemu), jednak "prezentační". Chtěly jsme s Bárou nafotit vše tak, jak to ve skutečnosti je, nic zbytečně nekašírovat, nedekorovat atd. Když fotíme u klientů, musíme někdy i půl hodiny "uklízet" - zejména různé drobnosti nebo nevhodné dekorace, aby bylo vidět "návrh" a koncept. Respektuji však, že si moje realizace žijí vlastním životem :-)
    Pro Janu Jano: z obrazu i plastiky Luna mám velkou radost! Luna je chudinka na knihovně momentálně trochu upozaděná, ale s novou knihovnou dostane důstojné místo. Hezký den všem. Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se nám to povedlo! :-) Byla to výborná spolupráce, ze které mám radost, ostatně jako vždycky.

      Vymazat