úterý 2. června 2015

Taka Tuka

Fotograf. Fotograf s velkým F, to je Taka Tuka. A za vším stojí příběh. Ten můj byl docela prostý. Už víc než půl roku jsem si říkala, že bych si chtěla nechat udělat seriózní profesní portréty. Ale pořád jsem nenacházela nikoho, kdy by splňoval moji představy. Fotografů je totiž spousta. Co spousta, mraky fotografů! Všichni jsme totiž fotografové. Každý, kdo si pořídí zrcadlovku, se považuje za fotografa. Jenže ne každý je ten fotograf s velkým F. Ani já nejsem. A tak jsem si vlastně uvědomila, že vedle někoho takového jako je Taka Tuka, nemám vůbec právo nazývat se fotografem. Ale jak tedy? Co vlastně jsem? Nevím, hledám se. Ale vzdát se nehodlám. Moc bych si přála, abych se od Taka Tuky mohla učit. A dá-li Bůh, možná to na podzim vyjde. Vidíte, ono vlastně nakonec nešlo jen o ty portréty. Nic se totiž neděje náhodně a ani tohle setkání nebyla náhoda. Pro mě je to skutečný pan fotograf. Jeho fotky jsou totiž jiné, velmi jiné. Mají duši, hloubku a cit. Lidé, jenž jsou na jeho fotografiích zachyceni, mají emoce a vypadají skutečně. Žádný omalovánky, jak já říkám. Ano, nemám ráda přehnané úpravy ani vyžehlené portréty, kde vám na čele nezůstane jediná vráska, vaše kůže se promění v porcelán a mimika přestane existovat. Nic takového totiž ve skutečnosti neexistuje. Myslím, že portréty mojí maličkosti jsou důkazem toho, že to jde i jinak. A tak pouštím do éteru malou ukázku z celé série osmi fotografií. Poprvé si na fotkách nepřipadám jako idiot, což samozřejmě nevylučuje odlišnou reakci ostatních :-) Možná si podkopávám vlastní nohy, že tu dělám reklamu jinému fotografovi, ale prostě jsem musela. Tak moc nadšená z těch fotek jsem. Ale co teď, co dál? Snažit se, učit se, makat na sobě a těšit se, že dostanu šanci se od Taka Tuky něco přiučit.







PS: no tak jo, je to trochu samolibý :-)
Krásný den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

30 komentářů:

  1. už dlouho k vám chodím nakukovat, komentář až dnes :-)
    krásné portréty, jste šikovná, nejen na foto
    zdravím a všechno dobré vinšuju
    jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuju, možná to vyznělo jinak než mělo, ale portréty nejsou mojí prací, já jen stála modelem :-)

      Vymazat
    2. ...no a právě ten model(ka) je šikovnej :-)
      až u mojí dcery odrostou zvířecí a lidská mláďata do ovladatelného věku, (odhaduji příští jaro), pořídím jí určitě fotopolštář od Vás,
      jsme do nich obě zakoukané...
      hezký den
      jarka

      Vymazat
    3. Bude mi potěšením, děkuju moc!

      Vymazat
  2. Baru moc ti to sekne. Krasne se povedli, ale to uz jsem ti psala ;-). Pekny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti! Třeba bude jednou obdivovat někdo moji práci :-))))))

      Vymazat
  3. Zlatý peľ má tá fotka....tak pôsobíte, tá energia z Vás žiari !
    A sústredená, sústredene :-)...koncentrovaná energia...! :-)))))
    Pre mňa ste jar ! S razanciou ....
    Nádhera, živé !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obdivuju fotografa nejen proto, že dokáže vystihnout emoce člověka. Díky moc!

      Vymazat
  4. No ale! Ty portréty jsou krásný, o tom žádná! Jenže jsem uplně vyvalila oči na tu srnku! :D Neuvěřitelně Ti sekne... Wow!
    Strašně bych takový portréty taky chtěla, ale předpokládám, že pán fotí na Moravě, že? Fakt supiš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Srnka je teď můj top kousek v šatníku, miluju ji. Až budeš tisknout, vezmu si ještě jednu, protože tahle dostává zabrat, nosím ji pořád :-) Fotograf je z Brna, ale myslím, že vzdálenost nehraje roli, když se dohodnete. Zkus ho!

      Vymazat
  5. Jste šmrncovní a silná ženská, z těch fotek to číší na všechny strany :) Moc ráda se k Vám chodím uklidňovat, vždycky tu tak nějak naberu síly :) Pozitivní myšlení mi dokonce visí na nástěnce nad stolem :) Přeji Vám spoustu úspěšných projektů, dní a těším se na další příspěvky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to jsem ráda, že můj blog má takové účinky! Pozitivní myšlení je základ. Úsměv nic nestojí a kolikrát s ním zvládne člověk věci :-) Já děkuju za přízeň!

      Vymazat
  6. Baru, paráda! Hlavně ta třetí, ta je! A Taka Tuka - no pane jo! (Mimochodem, od jedné Fotografky si jdu právě objednat fotopolštář ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, moc si toho vážím a děkuju, ale já ještě nejsem fotografka natož potom Fotografka :-) Vím to a nestydím se si to přiznat, ale učím se, zkouším to a hledám cestu. O to víc si vážím potom každé zakázku, kterou dostanu, protože většina lidí do toho jde s vědomím, že jsem na začátku. Balíček pošlu ještě dnes, musím na poštu. Díky moc!

      Vymazat
  7. Dobrý, dooost dobrý!!! To se prostě povedlo, to se tak někdy přihodí, že to prostě "zazvoní":-)..........
    PS. Já chci od Mynny tričko s vlaštovkou, ale pořád se odsouvám na druhou kolej, budu s tím muset něco udělat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já myslím, že panu fotografovi to zvoní furt :-))) Neodsouvat, objednat! :-)

      Vymazat
  8. Barunko, to je fakt krásná série, dechberoucí ...
    Úplně Ti ji závidím :-)
    Už jsem Ti u té první vlaštovky psala, jak ti to ohromně sluší a ty další fotky to jenom potvrzují ... opravdu mají hloubku, duši a ♥
    P.S. A srnčí triko by Myyna je prostě 1* dvakrát podtržená:-) Musím si pohlídat, až bude zase tisknout ...

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je velká krása! Fotograf beze sporu umělec, ale taky musí být CO fotit. A tohle se teda povedlo. Blahopřeju. martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je fakt, že to měl těžký, protože já se neumím ani fotit ani tvářit :-) Díky!

      Vymazat
  10. Super!!! Moc Ti to sluší.....a Baru, vypadáš dost dobře a spokojeně.

    OdpovědětVymazat
  11. Baru, portréty nádherné, moc Ti to sluší! Také nemám ráta vyretušované, umělé obličeje, toto je čistá práce. Myslím, že jsi moc skromná a že si můžeš říkat fotografka, máš svůj styl, který mě na fotografiích moc baví a svým odhodlání a nadšením to určitě na paní Fotografku dosáhneš. Ať vyjdou sny a velké plány, zdraví Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, děkuju! Snažím se nebýt úplně skromná, ale zároveň být i sebekritická. Ono to někdy docela pomáhá, když se na to člověk koukne s odstupem. A protože se snažím psát nepokrytecky, je třeba se na to občas podívat i jinak. Ale vizitky kvůli tomu měnit nebudu :-) Snad té pomyslné mety jednou opravdu dosáhnu. Děkuju moc!

      Vymazat
  12. Baru, nádherné fotky, moc Ti to sluší a vyzařuje z nich Tvá osobnost. Romana

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné fotky, sluší Ti to moc...A Taka Tuku sleduju, fotky má úplně boží! :))

    OdpovědětVymazat