úterý 23. června 2015

Havířov

Tam to všechno začalo. Minulý týden v pátek ráno jsem vyrazila s kamarádkou na výlet. Hlavním cílem naší cesty byl I. ročník mezinárodního fotografického festivalu OstravaPhoto 2015. O něm chystám samostatný příšpěvek. A protože i v Havířově byla v rámci tohoto festivalu výstava, navštívily jsme galerii Krystal, kde právě vystavuje Jaroslav Kocián. Na jeho fotky jsem se moc těšila, o to víc mě potěšila skutečnost, že jsem ho zastihla osobně. Ale o tom příště. Když už jsme byly v Havířově, musela jsem vidět nádraží. Kauzu havířovského nádraží jsem docela sledovala a proto jsem ráda, že tato krásná budova, která pochází ze šedesátých let a je zdařilým příkladem bruselského stylu, se nebude bourat. Myslím, že je to jedinečná architektura, která by měla být zachována. A snad bude časem zapsána i jako kulturní památka. A pár fotek z nádraží přináším i vám. Mít ve městě takové krásné nádraží, tak snad začnu jezdit vlakem. I když zrovna dneska to v plánu mám, protože jedu do Brna na přednášku Maxima Velčovského  - Prostor pro design a ještě před tím chceme zajít s kamarádkama na večeři, tak abych si mohla dát skleničku.






 






Zítra se můžete těšit na fotoreport z festivalu OstravaPhoto 2015 a přinesu vám ho tak jak jsem to opravdu vnímala, zkrátka se vším všudy. 

Krásný den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. To nádraží je boží! Dávno jsem si říkala, že bych ho chtěla vidět "naživo". Havířovští vůbec netuší, jaký je to poklad, nejspíš by tam rádi měli nějakou prefabrikovanou moderní budovu bez duše... I když, po tom humbuku kolem jim to snad došlo, že na té architektuře něco bude :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úžasný! Však tam na mě místní hleděli jako na blázna, když jsem tam áchala s foťákem v ruce :-)

      Vymazat
    2. to Myyna myslím že jim to nedošlo a netuší :D. Znám tak 10 lidí z Havířova a ti mají dosti odlišné názory :) Jsem se dokonce i o tom pohádala :D
      to Bára: úžasný je, ale pro normální smrtelníky je pro ně naprosto nevyužitá "hnusná" komunistická budova. Co s ní? Dívají se na to spíše pragmaticky. Tak stejně to bylo i v LBC s obchodním domem Ještěd. :(. Nj ale co třeba secesních budov zbourali v 50-60.letech a teď se na tyto budovy díváme s respektem a úctou. Třeba dojde i na tyto skvosty z bližší minulosti :)

      Vymazat
    3. Snad dojde. Vím, že mnoho očí to vidí jako ohyzdnou budovu, ale naštěstí je tu pořád spousta lidí, kteří to vidí jinak.

      Vymazat
  2. Ty jo, nadrazi je uplna bomba, a ten strop! Ve skandinavii design sedesatych let hlasi velkou obrodu a u nas by se rovnal se zemi, chjo. A jaky byl Maxim? Jeho praci miluju!
    Pekne letni dny Baru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maxim byl úžasný! Mám pro něj rovněž velikou slabost a konečně si taky něco pořídím domů, co dlouho odkládám. A vidět ho z první řady .... ach! :-))) Krásné léto i Tobě, Šárko!

      Vymazat
  3. Toto nádražie ma u Soni Malinovej chytilo za srdce....je v ňom kus môjho detstva a my máme v Bratislave podobné priečelie na staršej gymnastickej hale ...:-)
    Ten strop pripomína renesančné ? maľovky stien :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě! Já nevím, ve mě strop evokuje spíš kubismus. Ale asi je to oko od oka :-)

      Vymazat