čtvrtek 28. května 2015

Vila Na Libušince IV.

Tohle opravdu miluju. Mít důvěru a prostor zachytit architektonické dědictví. O secesní vile už jsem tu psala třikrát. Příspěvky můžete najít v záložce architektura. A protože jsem měla možnost dofotit i zbývající část vily, přináším vám další nahlédnutí. S ohledem na to, že v domě žijí lidé, tedy spíše v detailech. Poděkování patří opět majitelům vily nejen za důvěru, kterou mi dali, ale rovněž za souhlas s publikováním fotografií. Pojďte dál a nakoukněte!












Je to nádhera, že ještě pořád můžeme vidět kus poctivé práce. Té, která má přidanou hodnotu. Původní štuky, některé kousky nábytku a třeba naprosto dokonalý systém okenního kování. Ne, nejsem blázen, tohle mi fakt dělá radost! Přemýšlet, kdo téměř před sto lety měl v ruce ovládání, kterým se odhrnovaly záclony. Kdo koukal do překrásného zrcadla a kochal se nádhernými lampami. Jako první to zřejmě byl MUDr. Vojtěch Mrázek, o kterém jsem si již zmiňovala v prvním díle.






 



Mně tahle vila prostě učarovala. Chodit domem a  cítit ten rok 1913. Kochat se a nasávat atmosféru, kterou dům má. V uších mi zkrátka zní Na Libušince. A tohle byl pouze jeden z dalších bytů, resp. několik detailů z něj. Každý byt je v jiném stylu, s přihlédnutím k zachování původních prvků kombinovaných s modernou. Ten další, do kterého bych vás chtěla nechat nahlédnout alespoň v detailech, je v maorském stylu. Původní dlažba, starožitný nábytek kombinovaný s moderním, štuky.  Prostě paráda.

Mějte se prima!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

15 komentářů:

  1. Dneska po ránu , až slzy do očí... to je nádhera... a ty skleněné bambule na záclonových šňůrách jsme doma mívali také... budu se muset podívat, kde skončily...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se nedojímám jen já u těchto věcí :-)

      Vymazat
  2. To je tak parádní! Chtěla bych si aspoň na něco z toho šáhnout :))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys mě viděla v akci .... obyvatelé bytu si museli myslet, že jsem padlá na hlavu. Všechno jsem osahávala, to křeslo, lampy, skleněné bambule na záclonách, dřevník, krb, některý nábytek ... všechno více než sto let staré a tak okouzlující! I když je vila dofocená, věřím, že jsem tam nebyla naposledy. Minimálně dole ve vile je showroom obchodu Dárky s nápadem http://www.darkysnapadem.cz/index.php Jestli půjdeš kolem, zajdi si tam, tobě se tam určitě bude líbit.

      Vymazat
  3. Je to nádhera! Vůbec se ti nedivím, taky bych tam tak lítala a fotila a fotila ....:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to člověk musí brát systematicky, aby na nic nezapomněl. Však mi taky trvalo víc než týden, než jsem upravila a předala všechny fotky.

      Vymazat
  4. Jo jo, chodit domem, kochat se a nasávat atmosféru - pěkně jste to napsala - ještě párkrát si ten příspěvek projdu....nádhera...mám pocit, že se člověk nenabaží... takové nádhery pohromadě ...
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Prvorepublikové retro milujem...u mňa som musela hodiť spiatočku a uznať , že sa ku mne nehodí... , alebo len opatrne ...
    ...a preto nevynechám jedinú príležitosť ,, trochu sa ohriať ,, :-)...na blogoch, na fotkách...dík..

    OdpovědětVymazat
  6. Ten retro koment som mala zaradiť nižšie,... tento byt to je iná noblesa :-) , aj seces môže byť s čistými, puristickými líniami, hmm...
    ..tak sa teším aj na ten ďaľší byt...

    OdpovědětVymazat
  7. To jsou nádherné detaily, hned bych se šla kochat na živo a co teprve smět si sáhnout! :-)
    Díky za další krásné nahlédnutí Na Libušinku ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšení na mojí straně! Ještě budou další a zároveň poslední dvy díly.

      Vymazat
  8. Nádhera! Naprosto fascinovaně obdivuju Váš smysl vystihnout kouzlo místa. Ať už je to dům nebo příroda či cokoli dalšího. Neumím fotit, nemám nápady (narozdíl od své maminky mají postavy na mých fotkách aspoň hlavu i nohy, nejen jedno:)) a fandím každému, kdo dokáže dělat pěkné fotky. Ovšem ty Vaše, to jsou fotky s velkým F :)

    OdpovědětVymazat