pondělí 18. května 2015

LIBEREC

Zdravím všechny čtenáře po několikadenní odmlce a kdo sledoval instagram ví, že jsem měla opravdu nabitý program. Ať už pracovní, tak odpočinkový. Minulý týden ve čtvrtek jsem fotila jednu společenskou akci ve Valašském Meziřící (ano, odtama je to instaselfíčko s Leošem Marešem), ale vystupovala i Tereza Kerndlová, Patrik Hezucký a třeba kouzelník Štěpán Šmíd. Krátký report najdete brzy na blogu. A taky pro vás chystám další pokračování z vily Na Libušince v Praze, kde jsem byla pro změnu v pátek. Nestihla jsem ani jednu plánovanou soukromou akci, za což se omlouvám a už raději nic slibovat nebudu :-) No a v pátek večer jsme se přesunuli s panem Božským na plánovaný odpočinkový víkend do severních Čech. Konkrétně na Ještěd. Další moje srdeční záležitost, hned po vile Tugendhat. Liberec mě vůbec mile překvapil, především po architektonické stránce. A protože bych to vše do jednoho příspěvku nenacpala, pěkně to rozdělím do více dílů. Takže dnes ve stručnosti architektura Liberce a příště se můžete těšit na Ještěd. Ten si rozhodně zaslouží samostatný příspěvek. A za skvělého turistického průvodce děkuji Martině z blogu Barabasca Made, která mi to všechno parádně sepsala.


Náměstí Edv. Beneše a nádherná budova radnice. 

Náměstí Edv. Beneše.

Prvorepubliková secesní kavárna Praha. Tuhle jsme bohužel nenavštívili, ale nějaké kavárenské tipy pro vás chystám, nebojte.

Zaujala mě i budova Magisrátu města Liberce.

Nejvíce mě fascinují zapadlé uličky, samozřejmě. Třeba takové vetešnictví bylo velkým lákadlem, ale pana Božského nelákalo vůbec a já byla ráda, že se mnou chodí městem a neodporuje. Chápete, že jo? A taky velká spousta domů, které jsou ve stavu opuštěném a které mohly být dříve velmi slavné.




Valdštejnské domky ze 17. století - nejstarší dochované domky v Liberci.




Neměla jsem s sebou žádného oficiálního průvodce, protože ročenku, kterou mi Martina doporučila a kterou jsem si objednala před více než týdnem, mi stále ještě nedorazila. Ale nevadí, byla to opravdu velká pohoda, nikam jsme nespěchali, protože jsme nemuseli. Kluci byli u babičky. Tak jsme jen tak courali městem a kochali se. Ale nejen secesní domy jsou úchvatné, funkcionalismus taky není k zachození.



Památkově chráněný Brouk a Babka od arch. Gillara (1936).

 Velice zajímavý objekt palác Nisa na Soukenném náměstí. Více si můžete přečíst zde.

Palác Nisa.

Palác Dunaj na Soukenném náměstí.

Palác Dunaj na Soukenném náměstí. 


A tak bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. V Liberci jsem sice nebyla poprvé, ale až teď jsem si udělala čas na procházku městem. Tedy alespoň co mi dovolilo moje zničené koleno, protože jsem si "vyběhala" parádní zánět s otokem a tak jsem vlastně ani moc nemohla rejdit po kopcích, protože jen pajdám a čekám, až si mě do parády vezme můj doktor přes kolena. Jsem zvědavá, jak těch čtrnáct dnů přečkám. Ale zpět k Liberci. Moc se mi líbila kavárna Pošta, která je sice zavřená, ale doporučuji zkouknout alespoň zvenku. Vypadá naprosto noblesně! Doufám, že se podaří tuhle významnou budovu opět oživit a já si tu příště vychutnám svůj šálek kávy.



Kavárna Pošta.

 
Kavárna Pošta. 


A díky Martině jsme objevili i novou knihovnu se zvláštní novodobou synagogou. Totiž na místě současné synagogy, která navazuje právě na budovu knihovny, stála dříve ta původní, které byla bohužel spálená nacisty. Velmi zajímavá kombinace.

 
 Knihovna se synagogou. 

Knihovna se synagogou. 

Knihovna se synagogou. 

A rozhodně nezapomeňte nakouknout na Šaldovo divadlo a projít si Masarykovu ulici, kde narazíte na spoustu krásných secesních vil a taky třeba zrekonstruované Lázně, kde se právě konala svatba nebo budobu Muzea. A zbytek si nechám na další návštěvu Liberce, protože za dva dny se prostě všechno stihnout nedá. Ještě když bydlíte na Ještědu, který jak známo, je naprosto geniální stavbou. Ale o tom zase příště.

Šaldovo divadlo.

Zrekonstruované Lázně.

Secesní budova Muzea.

A spousta dalších nádherných vil, které v Masarykově ulici jsou. Tohle byla vlastně první ulice, kterou jsem v Liberci kdysi obdivovala, když jsem tu byla poprvé.


A tímto mírovým poselstvím se s vámi z centra Liberce loučím :-) Dnes to bude bez mapy a většího popisování, snad mi odpustíte. Mě totiž malinko jímá hrůza, když si představím, kolik práce u pc mě tento týden čeká, abych upravila takovou spoustu fotek. Ovšem strýček gůgl je strašně chytrej a když někoho něco zaujme, určitě u něj najde více informací.

Prima začátek nového týdne!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

9 komentářů:

  1. Ahoj Baru, vidím, že Liberec stojí za návštěvu, na Ještědu jsem byla jako malá, ale v Liberce ne, budu muset napravit. Moc povedená reportáž, krásně zdokumentovaná. Já vždycky, když se vracím z výletů, nejvíc se těším na fotografie, jsou to ty nejlepší suvenýry z cest. Měj poklidný týden a těším se na pokračování, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marki, to rozhodně stojí! Já ani jiné suvenýry moc nevozím, vyjma nějakých maličkosti dětem a tentokrát jsem teda neodolala a pořídila si nádhernou knihu o Ještědu, plnou nádherných fotografií. Děkuju a pěkný den!

      Vymazat
  2. :) Krásné, tak vidím že jste si to mooc užili a jsi plná dojmů :). Vidíš na Ještědu jsem ještě nespala. Jsem si vzpomněla že jsme si to s kamarádkou slíbili když uděláme státnice tak strávíme nocleh v hotelu Ještěd, ale nějak k tomu nedošlo..škoda. Musím to napravit s manželem +:).
    Krásné fotečky, jsem zvědavá kam jste ještě zabrousili :). Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užili jsme si to náramně, ale nestihli jsme toho moc. Navíc jsme program museli podřizovat mému koleni, ale přiznám se, že hlavní náplní a cílem byl prostě Ještěd :-) Spaní na Ještědu moc doporučuji, hotel s nejkrásnějším výhledem a fakt skvost :-)

      Vymazat
  3. Na Ještědu jsme měli svatební noc před čtvrtstoletím.... Líbí-li se ti secese, zajeď příště ještě k nám do Jablonce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se chystám už pěkných pár let, ale zatím mi to nějak nevyšlo :-)

      Vymazat
  4. Baru, díky moc za skvělou fotoreportáž ... v Liberci jsem ještě nebyla a soudě podle Tvých fotek bych to měla co nejdříve napravit ...
    Já ty Tvé tipy na výlety vždycky úplně hltám :-)) A na fotky koukám už po několikáté a fakt tam asi musím :-) A navíc ten Ještěd ještě! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to bys tedy měla, Jani! :-) Děkuju! Ještěd je v pořadí, od nedělního večera sedím u pc a dnem i nocí dělám fotky. K Ještědu navíc chystám podrobnější povídání, protože ♥ ♥ ♥ tak na to budu potřebovat čas :-)

      Vymazat
  5. Moje rodiště! Všechno znám, v kavárně Pošta jsem měla svatební hostinu, v paláci Nisa bydlí moje sestřenice, v divadle jsem pracovala, na radnici se vdávala ... a přesto jsem ztratila k Lbc vřelý vztah. Sama nechápu, jak je to možný, ale vracím se tam jen kvůli rodičům a kamarádům.

    OdpovědětVymazat