sobota 30. května 2015

Kusamono

Mám ráda japonský minimalismus. A  tak jsem si chtěla jeden v podobě kusamono vyzkoušet. Co to vlastně kusamono je? Je to taková malá japonská minizahrádka. Kusa znamená tráva a mono věc. Něco jako trávová bonsaj. Ale nemusí se nutně vysazovat jen traviny, můžete v podstatě použít všechny rostliny, které mají podobné nároky na pěstování. Jediným pravidlem je, že substrát musí být zakrytý buď rostlinou samotnou nebo mechem. Nevím jak vám, ale mně se se tyhle mini zahrádky hodně líbí. Mají v sobě tolik klidu a harmonie! No a protože jsem měla jít se starším pirátem v úterý na workshop kusamono a protože ho zrušili, vyzkoušeli jsme si ho sami. Doufám, že náhradní termín vyjde a já se dozvím o tomto vysazování a pěstování víc. Zatím to máme hodně neohrabané, ale to časem vypilujeme. Možná se nám to ani neuchytí, uvidíme. U kusamona se nejvíce cení vyzrálosti výsadby a tak zatím musíme počkat.




 
  




Zkoušeli jsme osadit i kůru, ale tady musíme vyčkat, jestli se to chytne či ne. Zatím to vypadá tak neuhlazeně. Dají se použít i bylinky, máme vysazenou matřídoušku a různé druhy skalniček jako netřesky a jim podobné. Potřebovat k tomu budete ještě mech, substrát a misky nebo třeba kousek kůry. Výsledkem by měla být zahrádka, která působí čistým dojme a přesto divoce. Sama jsem zvědavá, jak se naší mini zahrádce bude dařit. Každopádně už teď vím, že u jednoho pokusu nezůstane.

Užijte si fajn víkend!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Bežím dovysádzať kochel s netřeskami, teda skalnými ružami...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím tu vaši krásnou zahradu. Já vlastní nemám, občas si půjčuji tu u rodičů :-) Skalní růže slyším poprvé!

      Vymazat
    2. Veď preto píšem aj slovenské názvy :-) bavíme sa navzájom :-)
      Ja som veľmi vďačná za pozitívne pocity za záhradu, alebo z nášich zákutí v domčeku :-)...je to u nás tak malé, tak grunge ...ľudové, pocitové.., nie som moc schopná-ní zadosťučiniť trendom,... ale aspoň sa inšpirujem...mimochodom Klapka ostala na takom mieste v kuchyni, kde som to neplánovala,a tak sa tam vyníma !..prichádzajúci ju majú na očiach, aj my...a robí radosť,hneď ráno,ako prejdem tým kútom z našej kutice-komôrky, tak mi pohľad padne na ňu...a tešim !, je to historicky prvý výtvarný kúsok pre mňa, ak nerátam jeden kochlík, z Českého diela pred x-rokmi ! Moje ! :-) A tešim ! A neuveriteľne navzájom ladia s pink robotom, nafotím :-)

      Vymazat
    3. A to je právě super, nepodléhat trendům! Z fotky mám velkou radost i já a jsem zvědavá jak jim to s pink robotem bude slušet!

      Vymazat
  2. Baru tak tu lásku k japonskému minimalismu sdílím s tebou :). Krásně to vypadá v těch malých mističkách och och. Já mám vyhlídnutý spolek bonsajistů u nás v Botanické zahradě. Chtěla bych se to naučit, je to nádhera :)
    Pěkný víkend Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to zkoušela jen podle toho, co jsem načetla na netu. V úterý jdu na workshop. Taky bych se to chtěla naučit. Moc mě to láká a hlavně, nezabere to moc místa :-)

      Vymazat
  3. PS: krásná fotka, fotila jsi se sama?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli myslíš tu profilovku na fcb a instagramu tak nee. Nechala jsem si konečně nafotit sadu portrétních fotografií. Už se těším až budou hotové vššechny :-) Děkuju!

      Vymazat
  4. Baru, krasne, jen mi neni jasne, jak je to s odvodem vody. Tyhle sukulenty se asi moc nezalevaji, ale i tak- neuhnije to po case ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, tak to já netuším. Je to pokus, ono se to fakt nezalívá, spíše rosí. Zatím se drží, tak uvidím :-) Děkuju.

      Vymazat
  5. Nádhera, Baru ... působí to na mě hrozně uklidňujícím dojmem ... a ty mističky/květináčky jsou úžasné! Taky se chystám přesazovat, ale zatím na to i přes to sluníčko venku nemám dostatek energie, protože mě skolila nějaká debilní viróza :-(
    A mimochodem - nová profilovka je luxusní! Moc Ti to tam sluší, opravdu se povedla! Chystala jsem se Ti napsat hned, jak jsem zaregistrovala změnu, ale dostávám se k tomu až teď se zpožděním ... Krásná jsi!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uklidňující to určitě je. Jani, děkuju! A ať jsi brzo fit!

      Vymazat