pátek 1. května 2015

Josefovským údolím

Je začátek měsíce a jak jinak začít měsíc než výletem? V tomto případě tedy jen virtuálním. Slíbila jsem vám tip na výletování v Moravském krasu, tak tady je. Naučnou stezkou Josefovským údolím a jeho okolím. Začínáme Starou hutí (1), což je technická kulturní památka, která se nachází nedaleko Adamova v Josefovském údolí u Křtinského potoka. Dříve tvořila významnou želežářskou oblast Moravského krasu. Součástí areálu je i Železářské muzeum.



 Stará huť (1)

 Stará huť (1)

Od Staré hutě (1) se vydáme kousek po asfaltové silnici a projdeme Josefovem až k poslednímu domu po pravé straně, kde je bývalé učiliště (poznávací bod komín a v mapě bod č. 2) a tam tudy vede příjemná lesní cesta, která vás dovede k jeskyni Kostelík (6). Cestou vás ovšem čekají krásné výhledy nad Krkavčí skálou (3), nad skálou Modrý rys (4) a nad Byčí skálou (5). Vše jsem zakreslila do mapky na konci článku. Opravdu to stojí za to! Provázet vás tude roztodivná flóra i fauna přírodní rezervace. 








Jeskyni Kostelík (6) nemůžete minou. Je nádherná a vyřádí se tam určitě nejen každý horolezec. Kostelík je průchozí, volně přístupná jeskyně s vysokým portálem. Kdysi ji vytvořil Křtinský potok. Odtud je i tohle foto. Naši piráti jeskyně milují.


 Jeskyně Kostelík (6)

Jeskyně Kostelík (6)


Od Kostelíku už klesáme zase zpět do Josefovského údolí až k vývěru Křtinského potoka (7). Pokračujeme malý kousek po asfaltové silnici až dojdeme do místa, kde potok kříží onu silnici (8) a v tomto místě se napojíme na naučnou stezku Josefovským údolím. Po lesní pešině jdeme stále podél vody směrem dolů a po levé straně míjíme dvě zazdělé štoly. Po pravé straně si potom můžete všimnout ne tak úplně známé věci a tou jsou pozůstatky barokních hrází (9).


 Pozůstatek barokního mostu a hráze (9)

Pokračujeme podél Křtinského potoka až k nedaleké lávce (10), kudy můžete přejít k Býčí skále (14) nebo pokračovat k nedaleké  jeskyni Jáchymka (11). My jsme pokračovali k Jáchymce a Býčí skálu jsme si nechali jako poslední zastavení, protože se tam dá udělat příjemný piknik nebo opéct špekáčky.


 Křtinský potok

 Jeskyně Jáchymka (11)

Jáchymka (11) je opět volně přístupná, ale tady se bez baterky či čelovky neobejdete, teda chcete-li se vydat na průzkum do jeskynního systému. Já se přiznám, že jsem si raději počkala venku. A potom už se stejnou cestou vracíme k mostku (10) přes potok, kudy projdeme kolem pomníčku J. Pelíška (12) k vývěru Jedovnického potoka (13), což je úplně nejvíc kouzelné místo. 


 Pomníček J. Pelíška (12)

 Vývěr Jedovnického potoka (13)

Vývěr Jedovnického potoka (13)

 Vývěr Jedovnického potoka (13)

Vývěr Jedovnického potoka (13)

Od vývěru Jedovnického potoka (13) už je to jen několik metrů k Býčí skále (14).  Ta má dlouhou historii, dokonce i temnou a krvavou! Pozor na to, více vám ale nebudu prozrazovat, vše se dozvíte na informačních tabulích před jeskyní.  Jeskyně bohužel není veřejnosti přístupná, ale je možné se tam dostat na dny otevřených dveří, které probíhají právě teď v květnu  a konkrétní termíny najdete na stránkách zde.


 Býčí skála (14)

Býčí skála (14)

Býčí skála (14)

No a tady si konečně můžeme udělat piknik, náš výlet dnes končí! Tak pokud se do Moravského krasu vypravíte, určitě nezapomeňte na Josefovské údolí. Zajímavých míst je tu opravdu spousta. A přikládám slíbenou mapu. Velký výkon na mě, to mi věřte, protože já a mapy to moc nejde dohromady. Ale tahle prošla kontrolou, takže se nemusíte bát, že zabloudíte :-) Každopádně pro lepší orientaci jsem z místa 1 (Stará huť) puntíky zakreslila cestu na nástupní bod výšlapu a první část označila rovněž puntíky, abyste věděli, po které cestě jít. A dál už bezpečně trefíte.


Tak šťastnou cestu a prima den!







Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Baru Moravský kras velmi dobře znám, mám to tam moc ráda. Krásnou trasu jsi vybrala. Pěkný víkend M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. V neděli chystám pokračování, pokud nebude pršet. Pěkný víkend i tobě!

      Vymazat
  2. Ach ty skály , ty já můžu ♥ díky za krásný výlet, Iv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iv, přijeďte k nám do krasu, tady si skal opravdu užijete :-) Rádo se stalo a pěkný víkend.

      Vymazat
  3. To je krása, Baru, díky za skvělý virtuální výlet, jsi výborný průvodce!
    Doufám, že se nám brzy podaří tu nádheru vidět i na vlastní oči. Moravský kras máme v plánu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až se k nám vypravíte, dej vědět, můžeme třeba podniknout společný výlet. A děkuju, Jani!

      Vymazat
    2. Moc ráda, určitě! Hezkou neděli!

      Vymazat
  4. Baru, to je paráda! Krásné fotky i celý výlet...Ukládám do seznamu výletních míst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No byl to sice výlet pracovní, i fotografie patří zadavateli, od kterého mám souhlas použít na blogu pro reportáž, ale je fajn mít takovou práci, ze které vypadne ještě vedlejší produkt :-) Já zase obdivovala Valtice u tebe na blogu, jela bych hned, hlavně na ty ochutnávky :-)))) Děkuju!

      Vymazat
    2. Tak jako pracovní výlet je to snad ještě lepší! :) A Valtice doporučuju zase na ten nepracovní výlet a proložit spoustou ochutnávek, hned je to pak zajímavější...a taky je to fajn program, když náhodou začne pršet :))
      Krásný týden!

      Vymazat
    3. Určitě píšu na seznam, třeba na podzim, s kamarádkou :-) Krásný týden i tobě!

      Vymazat