pondělí 13. dubna 2015

Znojmo, vídím tě dvojmo

Tak takhle to naštěstí úplně nedopadlo. Znojmo je nádherný město a pití vína je tu povýšeno na kulturní zážitek. Vyrazila jsem si s kamarádkou na víkend, zaslouženě, pochopitelně. Neplánovaly jsme žádné kulturní orgie, ale pohodový víkend. Degustování a popíjení vínka, slunění se a relaxování. Do posledního puntíku se nám to splnilo a já mám pro vás malou reportáž či tip na výlet, protože Znojmo mě překvapilo hned v několika směrech. Takže část první památky a v druhé části se můžete těšit na tipy na restaurace, kavárny a ubytování.




Radniční věž a výhledy z ní. Na prvních dvou fotkách jsou tedy výhled z terasy našeho penzionu. Ostatní jsou již výhledy z věže a myslím, že stojí za to. O penzionu napíšu více v příštím příspěvku.




 Masarykovo náměstí 

Chrám sv. Mikuláše


Kostel Nalezení sv. Kříže

Z radniční věže to vezměte rovnou na Masarykovo náměstí. V jeho spodní části je Vlkova věž a kostel sv. Jana Křtitele. A nebo ještě zajděte na nedaleký Slepičí trh, kde je vchod do podzemí. Tam já jsem ovšem jít nemohla, protože ty úzké a ztísněné prostory mi prostě nedělají dobře. A protože už jsem dost stará na to, abych dělala jen věci, které opravdu dělat chci, tak jsem podzemí vynechala.


 Vlkova věž a kostel sv. Jana Křtitele


 Kostel sv. Jana Křtitele



Z náměstí můžete jít malebnými uličkami směrem k hradu a Chrámu sv. Mikuláše. Je to asi nejkrásnější místo a zároveň dominanta celého Znojma, tyčící se nad řekou Dyjí. Fakty a letopočty vás tu zatěžovat nebudu, protože ani já jsem to tentokrát nehrotila. Všude totiž můžete ochutnávat a popíjet skvělá vína, takže jsme to pojaly tentokrát trochu jinak.













 




Ty uličky a staré oprýskané domy, to je neopakovatelná atmosféra, kterou mě Znojmo velmi mile překvapilo. Když budete pokračovat dál, dojdete až na hrad a k rotundě sv. Kateřiny. Obě památky byly ještě zavřené, ale nám bohatě stačilo kochat se výhledy, které jsou prostě úchvatné. A když k tomu popíjíte třeba Rulandské šedé ročník 2011 pozdní sběr, svítí sluníčko a lidí není moc, nemá to chybu!







To jsou panoramata! Já sice moc vinař nejsem, ale tady mi teda obzvláště chutnalo. Od jiskrného Ryzlinku, přes voňavý Muškát až k lahodnému Rulandskému šedému. Jedno lepší než druhé! A když k tomu můžete koukat, kochat se a nespěchat, je to paráda. Ovšem teď tu na mě čekají tři nezpracované fotozakázky, takže to budu muset všechno zase dohnat a pokud dostanu souhlas s publikováním, moc ráda vás nechám nakouknout co se mi poštěstilo fotit.


 

 
Až se pokocháte výhledy, můžete sejít dolů k řece Dyji. Ale pozor, cyklisté tu jezdí pekelně rychle a všude! Kolem řeky vede příjemná stezka, která vás dovede k premonstrátskému klášteru v Louce.


 Znojemská přehrada
 
 Znojemská přehrada

 Viadukt Severozápadní dráhy přes údolí řeky Dyje

 Klášter v Louce

  Klášter v Louce

 Klášter v Louce

  Klášter v Louce


Loucký klášter je skoro mystické místo. Bohužel jsme to časově nenaplánovaly úplně nejlíp, tudíž jsme na prohlídce nebyly, ale dostaly jsme se aspoň do sklepů pod klášterem. Jen pro zajímavost má kapacitu na jeden milion lahví vína a v současné době je tam uskladněno půl milionu lahví! Prohlídka je opět s degustací a aspoň mi zůstalo něco na příště, protože bych se sem znovu ráda vydala s celou rodinou a projela na kole Národní park Podýjí. Cestu nazpět doporučuji vzít po druhém břehu Dyje, protože se vám otevřou zase další panoramata.




Podhradí bylo taky moc pěkné, ale za návštěvu stojí určitě i další místa. 


 Městské opevnění a pozůstatky hradeb



 Vlkova věž 

Původně jsem si s sebou vzala jen jedno pevný sklo a říkala jsem si, že nebudu fotit, maximálně na mobil na instagram a takhle to dopadlo. Tady se s vámi prozatím loučím a v příštím příspěvku najdete tipy kam jít na nejlepší kávu, kde se dobře najíst a ubytovat. Přeji příjemný start nového týdne a nezapomeňte soutěžit (koukám, že se vám moc nechce).




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

19 komentářů:

  1. Báro, my byli ve Znojmě před třemi lety, podzemí jsme sice navštívili, ale jinak vidím, že musíme do Znojma ještě minimálně jednou ;-). Člověku se až nechce věřit, jaké skvosty u nás máme! Mě z vašeho výletu tedy nejvíc zaujal klášter v Louce a je pravda, že víno (vlastně kdekoliv) na jižní Moravě chutná úplně jinak ;-). Já si ho tenkrát ve Znojmě moc neužila, protože jsem byla těhotná, tak možná právě proto bych si výlet tam ještě někdy ráda zopakovala ;-). Hezký den!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, s tím vínem máš pravdu, to z jihu Moravy, plný našeho sluníčka, je prostě nejlepší. Já se do Znojma určitě ještě jednou vydám, tentokrát bych chtěla kolmo a s klukama. Minimálně ještě do kláštera na prohlídku potřebuju nutně jít a taky do hradu a rotundy. Ty se otevírají až v květnu. Hezký den i tobě!

      Vymazat
  2. Znojmo je hrozně krásný. Už je to let, co jsem tam byla... Chtělo by to výlet a spojit to s legendárním Mikulovem :)
    Vyšlo vám nádherně počasí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje kamarádky už ví, že se mnou je počasí vždycky jistý :-) A Mikulov je taky super, jezdím tam prakticky každej rok, letos asi vynechám, ale máme zase naplánovanou Pálavu, což teda taky můžu vřele doporučit. Navíc je to kousíček.

      Vymazat
  3. děkuji za reportáž, zavzpomínala jsem si na jeden krásný jarní den, kdy manžel jel služebně a já se s kočárkem přidala, celý den jsem chodila a chodila, je tam opravdu krásně! Iveta

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé Baru děkuji za krásnou připomínku :). Jížní Moravu mám navždy v srdci, moje babička pochází kousek od Moravského Krumlova a jezdili jsme tam vždycky v létě na prázdniny.

    OdpovědětVymazat
  5. Milá paní Báro, jsem nadšená z tohoto vašeho příspěvku na blogu, Znojmo mám ráda ( a Mikulov a ....) a vaše foto uspíší naši opětovnou návštěvu na jihu Moravy...
    jste moje krevní skupina, také mám raději Rulandské šedé než procházku podzemím...už do sklepení nechodím ( vyšší věk )...
    třeba se někdy někde nad sklenkou bílého potkáme - pozn. znamení ,,fotoaparát v ruce či na krku...nebo na Krku?
    Zdravím a přeji hezké dny
    Jiřina
    trvalkadahlia.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Baru, krásné fotky! Znojmo mám moc ráda! Nám se moc líbila projížďka vláčkem, kde se dá taky koupit malá lahvička Znovínu :)) Ale ten nejspíš jezdí až v létě. A obrovský Loucký klášter je vevnitř opravdu krásný, majestátní...jen je na něj smutný pohled, jak je zdevastovaný.
    Těším se na druhý díl, co dobrého jste ochutnaly! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já po dvou dětech už vláčky moc nemusím, už mám naježděno :-))) Hlavně chodím ráda pěšky. Ten klášter mě mrzí, ale musely bychom tam dlouho čekat, tak jsme to vzdaly. Aspoň se mám na co těšit příště. Pravda je, že jsem si říkala, jak asi vypadá uvnitř, když zvenku je tak žalostný. Ale i přesto má něco do sebe.

      Vymazat
  7. Milá Báro,
    děkuji za krásnou reportáž , Moravu mám ráda, máme příbuzné v Mikulově takže to znám jen tam,ale Znojmo mě nadchlo- nádhera. Hned bych se tam vypravila.
    Hezký den,
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšení na mojí straně :-) Z Mikulova to máte kousek, doporučuji zajet.

      Vymazat
  8. Baru, díky za připomenutí! Ve Znojmě jsem byla několikrát, ale od mojí poslední návštěvy už bohužel pár let uplynulo ... budu muset vyrazit znovu, jak vidím ty Tvé krásné fotky ... Potěšil mě hlavně Loucký klášter, ten je úžasný! Schválně jsem se teď dívala na své fotky z poslední návštěvy a je smutné, že vypadá de facto pořád stejně a na opravu nejsou peníze ...
    A na hradě si nenechejte ujít expozici dravých ptáků (mají tam záchrannou stanici pro sovy a dravce), klukům se určitě bude moc líbit!
    P.S. Po muškátu mě většinou bolí hlava, ale rulandským šedým virtuálně ťukám na dálku! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dravci už tam byli, ale ti mě příliš nelákají. Klukům se ale budou líbit. ťukám taktéž, Rulandským šedým! Dnes dělám celý den fotky, takže už jsem si otevřela láhev, protože kluci už spí :-)

      Vymazat
  9. Baru, já jsem ve Znojmě bydlela tři roky a jezdila denně vlakem do Retzu do školy. Na Hradby jsme chodívali za školu :-) Znojmo je opravdu mystické, moc ráda se tam vracím.. Alena H.

    OdpovědětVymazat
  10. Na Znojmo nedá moje maminka dopustit, i když je to již 55 let, co zde studovala na hospodářské škole... Já vzpomínala na výlet s kamarádkou před 11 lety, kdy jsme šly téměř ve stejných stopách ( + Šatov, vycházka na vyhlídku, odkud je vidět hrad Hardegg)...u rotundy býval pivovar, nevím, zda stále funguje...a výlet jsme završily v Laa v bazénu :-) Loucký klášter jsem zase navštívila asi před 5 lety v rámci pracovní akce, je škoda, že zchátralý stav trvá...Znojmo, Mikulov, Pálava - tipy na krásné výlety a tak se sem musím zase vypravit, plánuji vodní mlýn ve Slupi - tam jste, Báro, byla? Těším se na pokračování o penzionu :-)
    (Další) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Šatově jsem kdysi byla ve vinném sklípku, v Hardeggu jsem byla předloni http://www.bgphotography.cz/2013/08/z-malebneho-hardeggu.html v rámci Národního parku Podýjí a pivovar tam stále je, chystá se jeho rekonstrukce. Ovšem vodní mlýn ve Slupi si píšu na seznam až pojedeme na kolech, děkuju za tip!

      Vymazat