pondělí 20. dubna 2015

Vila Na Libušince I.

Úchvatná secesní vila s kubistickými prvky. To je vila na Rašínově nábřeží v Praze, která je dílem architekta Emila Králíčka (1877 - 1930). A já jsem měla tu čest vilu fotografovat. Oslovila mě majitelka domu s nabídkou, kterou jsem nemohla odmítnout. Někdo by si řekl vila, obyčejný dům, ale pro mě to byl neopakovatelný zážitek a milé setkání s milými lidmi. Poděkovat musím nejen za příležitost, kterou jsem dostala, ale i za souhlas s publikováním vybraných fotografií, díky kterým můžete alespoň malinko nahlédnout dovnitř. Dýchne na vás první republika stejně jako na mě? Vila byla postavena v letech 1912 - 1913 podle návrhu architekta Emila Králíčka, stavitelem byl potom MUDr. Vojtěch Mrázek. Dům je ve stylu klasicizující secese s prvky kubismu. Přímo úchvatná kombinace a nejedno srdce musí zaplesat. To moje přímo vzplanulo. Vybrala jsem pro vás právě schodiště se zábradlím ve stylu geometrické secese, které je podle mého názoru takovým srdcem celého domu , který má půdorys nepravidelného pětiúhelníku.



























Schodiště je celé původní, povšimněte si toho nádherného zábradlí, mozaikové dlažby a hlavně lampy včetně stropního osvětlení. Bože, jak oni to v té první republice uměli! V dalších pokračováních vás nechám nahlédnout do jedné bytové jednotky, kde jsou velmi citlivě zkombinovány původní prvky s těmi moderními. A potom taky na terasu, zahradu a celkový pohled na dům pod Vyšehradem. Takže vás čeká týden plný architektury a bytového designu. No řekněte sami, není tohle nádhera?

Příjemný start nového týdne!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

30 komentářů:

  1. Zábradlie ! ..... toto by som brala do ,,zbierky ,, :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že někdo chápe, jak úžasné může být zábradí! :-)

      Vymazat
  2. Je to nádhera. Pořád si říkám že bych chtěla žít v prvorepublikové době před válkou. Líbí se mi styl oblékání, účesů, tance i architektury.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně, architektura této doby je pro mě jednoznačně nej!

      Vymazat
  3. No teda! Krása! Akorát by mne zajímalo, jestli je původní i ten červený pás na zdi...?
    A co koupelna? Byla tam původní?
    Díky, Báro!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá otázka, taky jsem o tom přemýšlela, ale už se nestihla zeptat. Zjistím při dalším focení. A v koupelně je zachovaný původní pruh obkladů, jinak je moderní. Příště nechám nakouknout i tam. Není za co, poděkování patří majitelům za souhlas s publikováním.

      Vymazat
  4. Kráááásnééé, díky za návštěvu vily a těším se na další fotky. Šá

    OdpovědětVymazat
  5. Je to nádhera! úžasné schody a tá mozaika!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Krása! V našem pražském bydlení jsme měli podobné schodiště ...

    OdpovědětVymazat
  7. To jsi si smlsla, co? A my s tebou - díky! Jedno parádní zábradlí mám schované na půdě, vůbec nevim co s ním, ale je děsně krásný a musela jsem ho zachránit:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náramně :-) Nikdy nevíš, kdy se ti krásný zábradlí bude hodit, třeba využiješ jen jako foto rekvizitu :-)

      Vymazat
  8. Je vidět, že v domě bydlí (a patrně vždy bydleli?) citliví a kulturní lidé. Ne vždy se podaří zachovat vše tak, jak to bylo za začátku. Na starých vilách je silně cítit, že přístup majitelů byl jiný než dnes. Nesnažili si na všem za každou cenu ušetřit, naopak prostor dostalo i užité umění - např. lampy na schodišti . Dnes je takových stavebníků poskromnu a není to jen nedostatkem financí při stavbě. Přednost se hold dává jiným věcem (třeba luxusnímu autu před domem...) anebo tomu, co přináší rychlý a velký efekt. Bojím se, že za 100 let nebude po nás co obdivovat. Těším se na pokračování!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano. A bojím se toho stejného, když kouknu, co se dnes staví. Tak snad aspoň ty stoleté vily ještě nějakou dobu vydrží.

      Vymazat
  9. Tak tomu říkám skvost! Opravdu nádhera! Ta lampa je skvělá a zábradlí taky!
    Už se těším na další díl :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Nááádhera!!! Schodiště i fotky! Přiznám, že takové mám od Tebe nejraději ... máš pro to oko a cit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se přiznám, že tento typ focení patří k mým nejoblíbenějším, protože téma :-) Ale ... nejen architekturou je fotograf živ. Děkuju!

      Vymazat
  11. Taky říkám "náááádhera"! A v tvém fotopodání je to ještě nádhernější nádhera! Baru, tleskám Ti!
    Navštívit takovou vilu musí být vážně zážitek. Moc se těším na další fotoreporty.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jsi nejmilejší, děkuju moc! Moc mě těší takové krásné komentáře ♥

      Vymazat
  12. Nádherný zážitek. Můžeme jen obdivovat stavitele a závidět současnému majiteli. Málokdo dnes žije v takovém skvostu. Fotky jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to schodiště je boží!!!! Nějak mi unikl 1. díl a našla jsem ho až teď :-)
    A Báro, jedny z tvých nejlepších fotek.

    OdpovědětVymazat
  14. Baru, to je skvost! Nádhera, mě se úplně rozbušilo srdce, běží mi mráz po zádech... Úžasná vila a Ty jsi ji zachytila více než dokonale! Gratuluju, opravdu skvělá práce! Můžeš prozradit i něco z historie vily - mají ji pořád původní majitelé, chystají se tam bydlet nebo ji pronajímat atd.? Ne, že bych se chystala tam bydlet, ale prostě mě nějak zajímá i duše toho objektu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně buší ještě teď :-))) Děkuju! Majitelů se tam vystřídalo více, úplně ten první byl právě stavitel MUDr. Vojtěch Mrázek a o dalším majiteli snad teprve příspěvek vznikne po dalším focení, má hrobku na Vyšehradě, kterou jsem slíbila taky nafotit. V padesátých letech se vila dostala do rukou státu a poslední majitelka tam žije 25 let. Více bych zatím asi neprozrazovala.

      Vymazat
  15. Nádhera <3 Úplně vidím Adinu Mandlovou v nádherných koktejlkách jak schází po schodeche dolů :-)
    Těším se na pokračování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adina sice nepřišla, ale další dva díly následují :-)

      Vymazat