středa 29. dubna 2015

Pozitivní myšlení

Něco se změnilo. Teda já vím naprosto přesně co, ale protože ne všichni čtenáři jsou schopni to pobrat (bez urážky), zaonačím to do dvou doslova magických slov. Pozitivní myšlení. Něco zdánlivě tak samozřejmého a jednoduchého, co umí každý z nás a nic ho to nestojí. A přitom je to začátek všeho. I když zase tak jednoduché to úplně není, dá se tomu naučit a dá se na tom pracovat.  Kdo četl knihu Čtyři dohody, tak naprosto přesně zná ona čtyři pravidla. 1. Nehřešit slovem 2. Nebrat si nic osobně 3. Nevytvářet domněnky 4. Dělat všechno tak, jak nejlíp to umím. A když k tomu přidáme  svobodu svého vlastního já a jsme sami sebou, ze života máme rázem doslova ráj na zemi. Jednoduché, že jo? A vážně to funguje. To, co z nás vyzařuje, byť jen v myšlenkách, se nám jako bumerang dříve či později vrátí. Udržet si pozitivní myšlení pro mě třeba znamená, že: nesleduji zprávy v televizi, vlastně televizi nesleduji vůbec, kromě vybraných pořadů na ČT art nebo zajímavých cestopisů či přírodovědných filmů nebo dokumentů. Nečtu noviny, alespoň ne ty s politickým děním, protože tam se nic pozitivního nedozvíte. Nečtu články o nemocech a katastrofách a vyhýbám se lidem, kteří si v jednom kuse na všechno stěžují. A potom se žije o poznání lépe. Naopak se snažím myslet na úspěchy místo neúspěchů, na to, že něco zvládnu než že to nezvládnu a světe div se, funguje to! Opravdu a na všech úrovních. Zdraví, vztahy, práce i finance. A když se člověk ještě naučí nelpět na materiálních statcích (uff, to je ale děsně těžká věc), najednou zjistí, že má všeho dostatek a že je skutečně šťastný. A to je nepopsatelná lehkost bytí. Jsem šťastná! A už se to nebojím říct nahlas, protože vím, že tohle štěstí bude trvat tak dlouho, jak dlouho budu pozitivní já a už si nebudu malovat žádný bubáky do budoucnosti. A vám všem jsem chtěla popřát, abyste taky pozitivně mysleli a třeba někomu tento článek přijde vhod. Tak buďme šťastní, protože štěstí si děláme jen my sami a užívejme si života všemi smysly. Třeba s novou Soffa, která je tentokrát právě o smyslech!









Krásný den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

28 komentářů:

  1. ...ano, přišel vhod...a moc...a děkuju, že jste svolila, i když jsem nevyhrála ve Vaší soutěži, že se můžu radovat z Vaší fotky. Radost neskutečná a tímto ještě jednou děkuji Šárce a samozřejmě i Vám.
    Moc Vám fandím a přeji Vám, ať jste šťastná na furt!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, není vůbec za co, byl to nápad či přání Šárky a jsem ráda, že radost může sdílet více lidí :-) Děkuju!

      Vymazat
  2. Klobouk dolů :) Čtyři dohody znám, ale je pro mě hrozně těžké se jimi řídit...opravdu máte můj obdiv, že jste to dokázala a držím palec, aby Vás už pozitivní myšlení nikdy neopustilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ... jak jsem psala, já jsem to zaonačila do těch dvou slovíček, ale úplně sama bych to asi nedokázala, přes ta železná vrata, před kterýma jsem dlouho postávala a nevěděla jak dál, mně pomohli další lidé. Myslím, že všechno v životě má svůj čas a ke všemu musí člověk dospět a až je na připravený pokročit do dalšího levelu, tak to prostě přijde. Tak šťastnou cestu přeju a díky!

      Vymazat
    2. Díky za podporu :) U nás se říká, že koho mají zastřelit, ten se neoběsí a ono to platí. Pokud není ten správný čas, tak se to nepodaří, i kdyby se člověk stavěl na hlavu a odstrkoval se ušima. Díky a těším se na další pozitivní články a nádherné fotky :)

      Vymazat
    3. Přesně tak to je. Děkuju za milá písmenka a taky se budu těšit! :-)

      Vymazat
  3. ....bez filozofovania....myslievam na Vaše fotky...len tak....dávajú mi svetlo....TÚ ĽAHKOSŤ BYTIA...

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc Báro, tak mně zrovna tenhle článek vhod přišel... Já sice na slova o pozitivním myšlení a štěstí v sobě narážím skoro pořád, i se jimi snažím obklopovat, ale musím za sebe říct, že je to strašně těžké uvést do praxe (pro mě)... a proto obdivuju každého, kdo to dokáže a Tobě to hlavně moc přeju! Děkuju za to nakopnutí, snažím se o to každý den, každé ráno, ale ještě tam pořád nejsem... ale je asi potřeba to nevzdat ;-)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lehké to není, to zase ne a chce to opravdu neúnavnou vytrvalost a snahu, ale jak jsem psala Blanche výše, sama bych to nedokázala, potřebovala jsem pomoc ostatních. A věř Veru, že až nastane ten správný čas, tak se taky o kus posuneš, každý z nás se jednou dostane na pomyslný konec jakési dílčí cesty a když chce pokračovat dál, určitě bude. Krásný den a nevzdávej to!

      Vymazat
  5. je krásné se posunout o skok dopředu a moc Vám to přeju, ale myslím že i přešlapování a trocha nezdaru má svůj význam, jinak bychom si přece ničeho neuměli vážit. díky za pozitivní zprávu, taky to nehodlám vzdát. m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, všechno má svůj význam, i to "přešlapování" a dokud nejsme připraveni, stejně nás to nepustí. Hodně štěstí! A děkuju.

      Vymazat
  6. Jé Baru, to je náhoda! Čtyři dohody jsem si zrovna předevčírem půjčila v knihovně a v nejbližších dnech se na ně chystám. :) A pozitivně se snažím myslet už dlouho, někdy to jde lépe, někdy hůř...Tak Ti přeju, aby Tobě to šlo pořád tak skvěle a abys byla pořád šťastná! :) krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, náhody neexistují :-) Tak příjemné čtení a pozitivní myšlení! Děkuju a krásné dny přeju.

      Vymazat
  7. Báro, souhlas! Navíc, Čtyři dohody jsem teď shodou okolností dvakrát za sebou poslouchala na CD a jenom jsem se utvrdila v tom, že to, o čem se tam mluví, dávno vím a že to funguje. Tím nechci chytračit, ale člověk to podvědomě cítí správně, jen si to nechce přiznat nebo je líný pro to něco udělat či změnit. A dneska mám fakt velkou radost obzvlášť, protože mi ráno přišel email s jednou dobrou zprávou o zakázce a v jednom časáku jsem měla svoje výrobky a měla taky jsem absolvovala hrozně prima schůzku a to všechno bez kamarádíčkování a dohazování a na to jsem obzvlášť pyšná :).
    Takže, přeju jen to jen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sdílím tvoji radost i pýchu! Naprosto se dokážu vžít do toho pocitu, který člověk má, když něčeho dosáhne jak píšeš bez kamarádíčkování a dohazování, to je úžasný! A moc gratuluju, výrobky v časáku už jsem viděla na fcb. Tak jen houšť! :-)

      Vymazat
  8. Baru,
    taky se o to pozitivní myšlení více či méně stále snažím !
    Jen s pubertální dcerou to jde podstatně hůře ;-)
    Zrovna včera jsem poslouchala v rozhlase rozhovor a když měl dát host posluchačům jednu radu na závěr jak být v životě šťastni, tak řekl pozitivně myslet :-)
    Tak ať nám to funguje !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme něco, ať už pubertální dceru či cokoliv jinýho ;-) A aspoň něco, co říkají v rádiu, je pravda :-)

      Vymazat
  9. :-D! Udělala jsi mi moc hezké překvapení tímto příspěvkem, je to velký posun v před!
    Čtyři dohody mám na nočním stolku, ale i bez nich, mě život, nebo sípíš momentální zkušenost postrčila zase o kus dál...už mě neděsí pomyšlení, že jednoho dne můj život uhasne. Není to ironie, ani negativní postoj, ale vyrovnání se sama se sebou. Už několik týdnů si vychutnávám lehkosti bytí i přes to, že mi ted osud položil na záda těžké břemeno a ztrácím to co je jedním z nejpodstatnějším smyslem mého života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k tomu poznání jsem dospěla taky, už mě to neděsí! A líbí se mi, že i ty nepřízně osudu zvládáš s lehkostí bytí, protože přesně o tom to je! Být pozitivní není to o tom, že si člověk nasadí růžové brýle nebo je totální salámista, ale o tom, že i ty byť jen momentální nepřízně osudu, které nejsou až tak optimistické, zvládá s pozitivním myšlením. A já věřím, že vše se děje s nějakým záměrem, abysme se něco naučili, někam se posunuli, i když to ne vždycky je příjemná záležitost. Držím Ti pěsti, Reny, ale strach o Tebe nemám, vím, že ty to ustojíš. Hodně sil a krásné dny!

      Vymazat
  10. Krásně napsáno.. Přeji Vám, ať se daří... Knihu Čtyři dohody mám doma, ještě jsem nečetla... Asi proto, že se tímhle řídím už mnoho let, vím o čem píšete...Já jsem dobře naladěná skoro pořád:-)) Můj manžel už taky pochopil, že když je člověk negativní, nemůže přijít nic pozitivního:-(.. Dá mu to asi víc práce, ale je to vidět, že nad tím přemýšlí a snaží se bručouny míjet obloukem... Myslím si, že opravdu záleží na tom, jakými lidmi se obklopíte... Nejde to vždy, ale v osobním životě si opravdu ,, vybírám" .. Chci kolem sebe mít lidi, s kterýma je mi fajn... Držím palce, ať to u Vás funguje...

    Hanka Adamcová:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za Hanko! U nás je to tak, že pan Božský je snad ten nejpohodovější a nejšťastnější člověk na světě, takže se od něj vlastně učím a to je strašně fajn. Mějte se krásně!

      Vymazat
  11. Barborko, tak to máte fajn... Já si toho svého taky užívám:-)) některé věci se učíme navzájem.... už mnoho let:-))
    Hanka...
    PS: mám moc ráda Vaše fotky na Instagramu..
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé Baru, já jsem věčný pesimista. Snad dvěma body se řídím, zbylé jsou pro mě zatím těžko dosažitelné. Nj možná tím že jsem trošku melancholik? Ale mám taky úžasného manžela a úžasnou dcerku, kteří mi ty chmury zahání. Knížku si ráda někdy přečtu :)
    Pěkný víkend Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pesimisté to mají zbytečně složité 😊Knihu si určitě přečti.

      Vymazat
  13. Jé Báro, tak to ti přeju a je fajn, že jsi v pohodě! Já, co jsem odešla před třemi lety z lukrativního (ale čas beroucího a stresujícího) zaměstnání a šla na volnou nohu, tak jsem taky nějaká šťastnější ....:) Hlavně tedy svobodnější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, na volné noze se tak nějak lépe dýchá. Pěkný víkend!

      Vymazat