pondělí 6. dubna 2015

Lamberk

Zříceniny, to je moje ... mám ráda ta syrová místa, která jsou přitom tak křehká a mají svého génia loci. Za tento tip musím poděkovat svojí věrné zákaznici Galině. I když tohle místo znám vlastně celý život, protože jsem tudy od malička jezdila za naší rodinou do Víru. Jen jsem nikdy nevěděla, že je to Lamberk. Vždycky tohle místo vypadalo spíš jako JZD než kulturní památka. No i dnes je bohužel v dezolátním stavu, ale přesto tu někdo bydlí. Opět jsem měla tisíc chutí zazvonit a pozvat se na návštěvu. Třeba příště, až nebudu mít boty od bláta. Zámek Lamberk je původně barokní stavbou o šestiúhelníkovém půdorysu. Hodnotný tu je už asi jen ten vstupní portál a přízemí, kde se snad dochovaly původní klenby ze 17. století. Dnes zámek vlastní soukromý majitel, najdete ho hned za Olešnicí na Moravě a pokud si chcete přečíst něco více, můžete třeba tady. A nebo pojďte jen nasát tu energii místa.






 













 







Takže ... sezóna hradů a zámků zahájena a vstříc výletům a zajímavým místům! 
Pohodový (velikonoční) začátek nového týdne všem.




Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. I přes neutěšený stav statku v něm vidím původní krásu...majitelům přeji hodně trpělivosti a hlavně dostatek finančních prostředků na znovuobnovení...jinak jako vždy krásně zdokumentováno :-)
    (Další) Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla tam i cítit, celá ta minulost je tam vepsaná a stačí ji jen vnímat a nasávat. Děkuju!

      Vymazat
  2. Carovne a nostalgicke miesto....Zaujimalo by ma,ze ked fotite opoustene,zrucane objekty,trebars industrialne,ktore aj na fotke vyzeraju nebezpecne,opustene,ci ste sama a ci sa nebojite ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama většinou nechodím, to jsem byla snad jen dvakrát. Nedá se to popsat jako strach, je to spíš adrenalin a zrovna tady objekt nebyl opuštěný, takže se nikam vlézt ani nedalo. Spíš mám ráda ty osudy, které jsou tam vetkané, tu energii místa. Holt někdo rád shopping a někdo opuštěné objekty :-) Možná je to pro někoho trochu podivínská záliba, ale já to mám ráda. Rozhodně lepší než nákupní centra ;-)

      Vymazat
  3. Baru, já taky miluju takováto místa! Nádhera! Zrovna včera jsem koukala na nějaký dokument o hradech a už mě chytá výletování:)) První fotka je úplně nej, krásná moc! A děkuju za tvůj hlas u Iri:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už se těším na výletování, už mně to chybí ☺Děkuju! A v soutěži držím pěsti.

      Vymazat
  4. Moc krásné,.....a to počasí mi k tomu jaksi pocitově pasuje....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Počasí a zámeček se báječně doplňovali, úžasný místo a ty koně k tomu, no paráda!

      Vymazat