pondělí 30. března 2015

Kávový koktejl ...

..... aneb je na čase přiznat barvu! Většina z nás na jaře sčítá skóre nastřádané v zimním období. Je to tak? Pokud ano, klidně čtěte dál, v opačném případě jste jiná skupina, která má více štěstí. Podle mě je to naprosto v pořádku, že tělo si na zimu ukládá, aby "přežilo" zimní strádání. Někdo nabere více, někdo méně. Kolik jsem si nastřádala já tu ovšem zase tak přesně uvádět nechci, důležité je, že úpravou jídelníčku (nesnáším slovo dieta) už jsem čtyři kila zase sundala. Díky, Markéto! Ovšem tentokrát mám v plánu jít ještě dále a alespoň se přiblížit mojí váze pár let nazpět, rozumějte před dětmi. Jenže co si budeme namlouvat, dámy, s čtyřicítkou na krku to jde mnohem hůř než ve třiceti! To je prostě fakt. I když osobně si myslím, že čtyřicítka je nádherný věk a na tu svoji se fakt těším, nese s sebou i drobná úskalí. Nic už nejde tak rychle, jak by si člověk představoval :-) A přiznejme si, koho občas nehoní mlsná na kávičku a něco sladkého k tomu? Mě tedy rozhodně ano! I když já jsem k sobě velkorysá a jednou do týdne si sladké prostě dopřeju. Jenže mě ta mlsná honí častěji než jednou týdně a tak jsem zabila dvě mouchy jednou ranou v podobě kávového koktejlu. Základem je silná káva a mandlové mléko a věřte, že sklenička této dobroty bohatě uspokojí chuťové buňky. Jsou tam totiž samé dobroty!





CO BUDEME POTŘEBOVAT?

šálek silné kávy (espresso),
100 ml mandlového mléka,
banán,
10g holandského kakaa,
10 g bio datlového sirupu. 





 JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
 
Určitě by byla nejlepší káva z čerstvě umletých kávových zrn, ale pokud si rádi zjednodušujete život jako já, udělejte si kávu na jakou jste zvyklí, ale ještě o fous silnější. Já použila Dharkan od Nespressa, je to slušná síla, 11 z 12. Kávu necháme postydnout, přidáme mandlové mléko, nakrájený banán, kakao a datlový sirup a vše rozmixujeme. Výsledek je lahodný a máte kafe se zákuskem v jednom. Koktejl má 167 kcal, což je super (počítáno podle kalorických tabulek.cz, kdy chtěl náhodou  někdo přepočítávat). Vím, klasický dortík to sice není, ale jako varianta sladkého ano. A příště tam ještě zkusím přidat špetku chilli nebo kajenský pepř. A zapomeňte na to, že kává není zdravá! Naopak, obsahuje více antioxidantů, než zelený čaj a dokonce se uvádí, že snižuje riziko cukrovky. Jedna švédská studie dokonce mluví o tom, že pití kávy chrání před Alzheimerovou chorobou. No jo, my pijáci tohoto lahodného nápoje si to umíme vždy odůvodnit :-)




A pokud jste se rozhodli dát vale nadbytečným kilogramům, držím vám pěsti! Nezapomemeňte však, že pokud chcete opravdu zdravě hubnout, je strašně důležité být v dobré psychické kondici, protože jinak se můžete rozkrájet na tisíc kousků a stejně se vás ty kila budou držet jako pijavice. Správné načasování je podle mě strašně důležité!

Přeji všem úspěšný začátek nového týdne.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

9 komentářů:

  1. Musela jsem se pousmát. Právě jsem dopsala článek na podobné téma :) Kávový koktejl vypadá výborně :) Přeji hodně štěstí nejne s hubnutím!

    OdpovědětVymazat
  2. Baru,
    tak tenhle recept se mi ještě jednou bude hodit ;-)
    Momentálně s kily kupodivu nemám problém, ale vím že to je jen dočasné !
    Ještě totiž malého kojím a také jsem celý den v pohybu.
    A to se v jídle a hlavně sladkém nijak neomezuji, 3 x do týdne peču sladké a každý den si ke kávě dám minimálně jeden kousek zákusku či hořké čokolády.
    Ale jak zase zasednu do kanceláře budu mít během pár měsíců o 10 a více kg více!
    I já jsem typ hrušky a malé postavy a celý život si musím ty své kilogramy hlídat!
    Jen jsem už po čtyřicítce pochopila, že nějaké to kilo navíc mít vždycky budu a snažím se už netrápit dietami, ale svá kila hrdě nosit !
    I když někdy to opravdu není jednoduché !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dietou bych se taky určitě netrápila ani já a i když nějaké to kilo navíc mám, psychicky s tím problém nemám. Myslím, že jsem typ ženy, co se má ráda i s drobnými nedostatky :-)))) Akorát se chci cítit lépe fyzicky a taky mám spoustu krásných kousků vel. 36, který bych ještě ráda nosila :-))) Třikrát týdně sladké? To se snad musí i omrzet! :-) To já si vychutnám tu svoji dávku jednou týdně a docela mi to stačí. Mám tu výhodu, že nejsem čokoládový typ, bez čokolády vydržím klidně měsíce.

      Vymazat
    2. Baru, budeš se divit, ale ještě se to neomrzelo, dost často to totiž prokládáme i masem ;-)
      A závidím, já jsem na hořké čokoládě závislá !
      Stačí mi jen kostička ;-)
      V dětství jsem jí měla roky zakázanou ze zdravotních důvodů, a tak si to teď vynahrazuji ;-)
      Já vím, že jsi v pohodě, jen jsem ti chtěla napsat a jak to mám momentálně já a podpořit tě !
      Vel.36 to je velikost pro panenky , ne ;-D

      Vymazat
  3. máš úplnú pravdu...hlava musí byť "uprataná"

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem taky na sladký, a bohužel ho musím mít každý den! Hrůza! Já to mám naopak, když mám nějaké trápení, tak nejím a hubnu. Takže si raději nechávám malou rezervu., aby bylo hubnout co ... alibismus:))

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Báro! Já jako ortodoxní "kafař" takovéto články s chutí vítám!!! Často mívám potřebu dát si ke kávě něco sladkého, málokdy odolám, a potom se to ukládá tam, kam nemá... díky za recept a krásné Velikonoce!
    V.

    OdpovědětVymazat