pátek 13. února 2015

Čtenářský koutek 2/2015

Tento čas je pro čtení jako stvořený. Jelikož se nám od prosince loňského roku střídá období nemoci a zdraví v pravidelných čtrnácti denních intervalech, je třeba z toho alespoň něco vytěžit. Takže se více čte. Mám pro vás další výborné čtyři knižní tipy. A pokud hádáte, že mě začaly bavit detektivky, hádáte správně! Ale občas to proložím i něčím jiným, aby byla změna.



JO NESBO - mile překvapil. Zatím jsem přečetla první dva díly, třetí Červenku čtu právě teď. I když se píše, že Netopýr je neslabší, určitě se mi líbil. Je to první díl z poměrně velké série kriminálních případů Harryho Holea. Tento případ se odehrává v Austrálii a Harry Hole tu řeší případ mrtvé norské dívky. Je vyslán do této lokality nejen aby pomohl s řešením případu, ale taky proto, aby se dostal od problémů s alkoholem. Dostává se do prostředí drog, pasáků, prostitutek a boxerů. Zatím nemám moc velkou možnost srovnání, pouze se Šváby.

Švábi jako druhý díl bych sice hodnotila o malinko lépe, ale zásadní rozdíl v tom nevidím. Tento příběh se odehrává v Bangkoku, kde je v jednom místním nevěstinci nalezen norský velvyslanec s kudlou v zádech. V autě mrtvého jsou nalezeny snímky s dětskou pornografií a logicky je nutné zabránit sklandálu. Obě knihy určitě stojí za přečtení, pakliže máte rádi detektivky. 



 A co dál můžete najít na mém nočním stolku? Jednak je to příběh staršího muže Tronda, který žije osamělým životem v Norsku. PER PETTERSON líčí tento příběh v knize Jít krást koně. Je to poměrně útlá kniha, avšak s výstižným obsahem, který poukazuje na snahu žít klidným a obyčejným životem. Trond se jednoho dne setkává se starším mužem, kterého poznává z dětství a tato událost v něm probudí vzpomínky na jedno léto, kdy tehdy patnáctiletý Trond trávil prázdniny se svým otcem na chatě v lese nedaleko Švédských hranic. S kamarádemn Jonem zažívá dobrodružství, když chodili krást koně. Poté se v rodině Jona stane tragédie a už se s ním nikdy nesetká. Určitě si přečtěte!



A poslední je kniha KATEŘINY TUČKOVÉ a kol. - Fabrika. Vypráví příběh Johanna Heinricha Offermanna, jednoho z textilních baronů tehdejší doby, kdy se Brnu přezdívalo moravský Manchestr. Kniha je doplněna odbornými fakty, fotografiemi z brněnským archivů a je výborným průvodcem zaniklého textilního průmyslu v Brně. Kdo ovšem očekává poutavý příběh jako byly třeba Žítkovské bohyně, bude asi zklamám. Upozorňuji, že je to literatura faktu a přesně tomu odpovídá. Mně se ovšem líbí moc! Brňáky určitě potěší o to více, že zde najdou informace o slavných vilách, parcích a ulicích. Obrovský rozmach textilního průmyslu v 19. století výrazně podpořil rozmach města Brna, ovšem na straně druhé popisuje příběh těžce pracujících dělníků a dětí ze siročinců. Moje krajany zase potěší i zmínka o Hugo Salmovi, který žil na zámku v Rájci nad Svitavou a jeho tehdejší průmyslové špionáži v Anglii. V roce 1801 totiž podnikl cestu do Anglie, aby tak převlečený za dělníka získal 18 plánů ke spřádacím strojům. 11 z nich je dodnes dochováno ve fondech knihovny rájeckého zámku. V knize se rovněž dočtete o jeho mnoha dalších aktivitách nejen na blanenském panství. Takže i patriotům našeho města doporučuji přečíst!  Kniha vyšla u příležitosti výstavy Brno - moravský Manchestr, kterou jsem navštívila už v prosinci a která mě doslova nadchla. Vřele doporučuji nejdříve přečíst knihu a potom zajít na výstavu. Já jsem to sice udělala naopak, ale i tak je to úžasné spojení.




Jsem zvědavá, jestli podlehnu svodům dalšího Nesba nebo už taky konečně přečtu Pád od Simona Mawera. Mimochodem v pondělí jsem byla na divadelním představení Skleněný pokoj v Městském divadle Brno a kdo neviděl, běžte!  Ale nejdřív si zase přečtěte knihu. Tolik dnešní kulturní vložka :-) 

Užijte si víkend a budu se na váš těšit zase v pondělí.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Ahoj Baru-na tu Tuckovou se strašně těším! Jinak já moc na detektivky nejsem, já se proste strašně pak bojím:-)
    Ale Pad od Simona Mawera jsem přečetla před 14 dny a chystám na nej taky recenzi-já úplně skvělý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, taky jsem nebyla na detektivky, ale nakonec jsem podlehla. Akorát blbý je, že potom tu knížku nemůžu odložit a čtu třeba do 1h do rána :-) Na Pád se chystám dlouho, ale vždycky sáhnu po Nesbo detektivce. Tak snad jak dočtu Červenku (577 stran), vrhnu se na něj!

      Vymazat
  2. Tak tu Tučkovou si během příštího týdne pořídím, naplánovali jsme si výlet do Brna, lístky do Tugendhatu už máme a výstava o textilním průmyslu je taky v plánu! Těším se, v Brně jsem nebyla možná pět let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je výborný plán, nebudete litovat :-) Ať se výlet vydaří!

      Vymazat
  3. Baru,
    tak tu mám na nočním stolku také podobnou kupičku z knihovny, inspirace u tebe ;-)
    Pád , Sněhuláka, Netopýra, Rybí krev i Zloděje zelených koní ,...
    Sešli se mi najednou všechny a já je určitě nestihnu do měsíce / výpujční termín/ přečíst !
    Momentálně čteme s mužem zároveň společně nahlas Sněhuláka, ale problém je, že ten co nečte, usne ;-)
    O další knížky se dělím s maminkou mého muže, velkou čtenářkou, hlavně detektivek.
    Zrovna dočetla Pád a prý je super, jen začátek i konec jí dost překvapil ;-)
    Také nás trápí nachlazení - děti a mě momentálně bolest zad :-o
    Tak ať máme jednou také slunečný víkend bez nemocí s knihou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simon Mawer podle mě překvapí vždycky :-) Na Pád jsem sama zvědavá. Mě dneska vystřídala babička, takže jsem se konečně i ven dostala a doufám, že víkend bude stejně nádherný jako dnešek. Chystám se na Saudka :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Baru, ta Fabrika mě teda zaujala :). Díky za tip.
    Na Nesba se taky někdy chystám, detektívky mám ráda |:)
    Hezký víkend Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, víš, že na zrovna na tebe jsem myslela?! Tobě se bude určitě líbit a naplánuj si i výstavu. Máš to v oboru, ne?

      Vymazat
  5. Baru, ta fabrika vypadá dobře, díky za tipy! Skleněný pokoj jsem viděla, bylo to fajn, ale hooodně dlouhé :)) Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo, 3:20 h je docela dost, ale mě to ani nepřišlo, fakt se mi to líbilo hodně :-)

      Vymazat