úterý 30. prosince 2014

Santiniho barokní gotika

Celým jménem Jan Blažej Santini - Aichel. Tohoto stavitele barokní gotiky nemusím asi nikomu představovat. Jednou z jeho známých sakrálních staveb je i Chrám Jména Panny Marie ve Křtinách, právem nazývaný baroktní perlou Moravy. Místo, kterého se nikdy nenabažím dostatečně a kam čas od času zavítám, protože to máme prakticky za rohem. Není to jen kvůli geniální stavbě samotné, ale i proto, že návštěva takového místa nemůže uškodit nikdy nikomu. Jak já říkám, i ten absolutní neznaboh tu musí cítit nějakou pokoru. Těžko říct, podle čeho vybírali tahle místa, kde vyrostly podobné skvosty, ale jedno mají společné .... genia loci. Ať už je to Zelená hora, Kutná Hora, Křtiny nebo jiné místo, je to prostě velkolepé. Koukněte sami.




 
 



 

 


 




A pokud slavíte Silvestra, tak si to užijte. Já ho totiž úplně a s chutí ignoruju. Nemám tento poslední den v roce ráda. Pěkný večer všem.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Báro, to je nádhera! Celkově obdivuju Vaše fotografie, ale ty s "neživými" motivy (a místy a stavbami obzvlášť) snad ještě víc! Nevím, jak to děláte, ale genius loci na mě dýchá skrze Váš fotoaparát až přímo k nám do obýváku ;-). Přeji Vám krásný nový rok a hlavně ať je bohatý na takovéto fotografie!
    Veronika Palusová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, to bude asi tím, že se pořád nemůžu rozhodnout, co mě baví víc, ale architekturu miluju, tak je to možná znát :-) Děkuju a i já přeju vše nejlepší do nového roku.

      Vymazat
  2. Baru, moc děkuju za fotky!!! Před 3lety jsme ve Křtinách přesně v tento čas byli. Letos máme miminko, takže se tam nedostaneme, tak alespoň takto virtuálně.
    Krásný poslední den a do nového roku hodně zdraví a krásných chvil, které umíte nádherně zachytit :) a já je tady ráda sleduji.
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko děkuju a i vám přeju jen to dobré do nového roku.

      Vymazat
  3. Bari, nádherné místo ...... překrásný kostel a úžasné fotky ......i tobě šťastný nový rok a veselý Silvestr .... krásně si ho užij !!!!! pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju, Marki, Silvestra neslavím a tak si užiju normální den. Do nového roku vše nej přeju!

      Vymazat
  4. Opět krásné fotky, máte fakt dobrý oko... Díky za tip, na léto chystám Santiniho tůru po Čechách.... A s tím Silvestrem to mám podobně, dodělám svíčkovou na zítra a půjdu si šít....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! My se právě vrátili z procházky a bobovačky s klukama a uděláme si pohodovej večer s nějakým pěkným filmem a něco málo na zobání, ale nebudu přehánět. Avokádo, losos a dobré víno. Nejraději bych šla natírat židli, ale přece jen tu nechci smrdět s barvama sousedům :-)))

      Vymazat