pondělí 22. prosince 2014

Praha vánoční, Praha svobodná

Sobota bez dětí. Vlastně skoro celý víkend. Matky roku, prosím, nečtěte dál. Sobotní výlet do Prahy. Neskutečná svoboda bytí. Nehledáme neustále pití, záchody, kolotoče ani jiné nezbytnosti. Nemusíme poslouchat křik a věčné dohadování. Dokonce i v klidu poobědváme. Svoboda! Jen tak se courat městem, dát si oběd a posedět v oblíbené kavárně Louvre, projít si Václavák a dát si jablečný punč. Nikdo nevřeští, mám čas si vybrat novou rtěnku (strašně jsem si oblíbila MAC) a nikoho nemusím ustavičně nahánět do houfu, protože na Staromáku by se zaručeně ztratil. Tedy v tom lepším případě, v tom horším by jej umačkal dav.  Nejlepší byl Vyšehrad. Nikde nikdo, jen tiché výhledy a krásná procházka.  Odpolední ristretto opět v klidu vychutnané. Nepršelo ani nesněžilo, dobře bylo. V neděli jsme nemuseli vstávat v šest, ani v sedm, ani v osm. Ráno návštěva knihkupectví (miluju), snídaně v kavárně (taky miluju) a teprve v poledne vyzvednout děti, které už zase odpoledne chtějí přespat u druhé babičky. Tak tomu já říkám víkend. A nemám absolutně žádné výčitky svědomí.

 
Tiché výhledy na klidnou řeku a na Vyšehradě skoro ani noha.






 
Ano, tak tohle je ta neskutečná svoboda bytí. A taky jsem si pořídila nový oversized kabát, o kterém jsem si myslela, že ho nemůžu nosit.


 Davy na Václaváku.

  Davy na Staromáku. Akorát bez těch dětí mně ty davy tolik nevadí. Koupili jsme vánoční ozdobu, což je naše každoroční tradice a hurá z centra.

 V Praze je krásně, přiznávám. Mohla bych chodit s hlavou pořád zalomenou. Ale i to by se mi za chvíli přejedlo.


Moc fajn odpočinkový víkend. Měla jsem čas rozjímat a hloubat a to k tomu adventu patří. Přiznám se, letos jsem to všechno patřičně okleštila. A přitom nic nechybí, máme vánoční výzdobu, stromeček, cukroví i nějaké dárky. Žádná štvanice po nákupech, žádné pečení po nocích, žádný velký úklid. No úklid vlastně ještě vůbec žádný. Ale to zběžně zvládnu dneska než přivezu divokou smečku, ono to stejně dlouho nevydrží. 

A vám moji milí, přeji poslední klidné dny do Štědrého dne a kdybychom se tu už nepotkali, tak i krásné vánoční svátky ♥



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. Vzpomínám, jak jsme kdysi před x lety s kamarádkou chtěly dětem ukázat Prahu a ranní procházka po Vyšehradě byla úžasná...děti byly hodné, byl zde klid, nikde nikdo...nyní si děti už pomalu žijí svůj život, ale ta vzpomínka zůstala v paměti...A jak píšete, hlavně si užít klid a pohodu...stromeček máme, pár dárků také, cukroví jsem dostala od své milé švagrové a běžně uklízím přece pořád...A pokud si to člověk takto nastaví, tak se ničím nenervuje a užívá si setkání se svými blízkými. Hezké svátky.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, krásné fotky! Koukám, že jste si to moc užili!
    A kabát je taky super, podobný by se mi taky hodil, prozradíš, odkud je? :))
    Krásné a pohodové svátky přeji! Evi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No hlavně já jsem si to užila :-))) Děkuju. A kabát prozradím, je to Mango, ovšem je z druhé ruky a byl levnější než ta rtěnka MAC :-) Krásné svátky i tobě!

      Vymazat
  3. Báro, krásné fotky, je super,že jste si to užili bez dět tak to má být, i rodiče mají nárok na svoje soukromí...
    Přeji krásné prožití vánočních svátků a těším se na shledání v dalším roce..
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ještě dodala, že i ženy mají nárok :-) Fotky jsou jen tak zběžné, byla jsem "na lehko" a chtěla jsem si to užít víc než fotit. Přeju pěkné Vánoce.

      Vymazat
  4. Matka roku nejsem, takže chápu, přeju a jenom maličko závidím..... :-). Simona

    OdpovědětVymazat
  5. Báro, já už mám také doma hotovo a i když jsem cukroví pekla, tak letos to šlo všechno nějak víc hladce než roky předtím :-) Dárky mám zabalené, tak teď už si můžu jen užívat. Já mám nejradši návštěvu Staromáku až mezi svátky, přijde mi, že už je větší klid....
    Taky by mě zajímalo odkud máš kabát. Líbí se mi moc :-)
    Hezké Vánoce a věřím, že ještě napíšeš nebo dáš fotku stromečku :-)
    Pa
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já balila včera večer, dneska jsme ještě byli s klukama koupit kapra, ale letos poprvé nebude plavat ve vaně, rovnou nám ho picli. Možná něco dám, možná ne, teď je těch stromečků všude moc a hlavně my zdobíme až 23.12. večer :-) Ale možná později nějaké vánoční střípky vložím. Letos ještě nemám ani PFko. Kabát je z Manga, ale je z druhé ruky, takže asi moc neporadím. Pěkné Vánoce i tobě!

      Vymazat
  6. Tak to byl "superden". Procházku předvánoční Prahou miluju! Vloni jsem si to taky užila, seděla jsem ve Slávii, svítilo sluníčko a já koukala na Vltavu....Nádhera. A pak jsem stála u Staromáku asi hodinu ve frontě na záchod a ten byl tak malý, že když jsem si sedla, nemohla jsem ani zavřít dveře. Zážitek.....
    Krásné fotky a moc Ti to sluší......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, zážitek nemusí být ani tak příjemný jako intenzivní :-))) Děkuju!

      Vymazat
  7. Milá Báro, naprosto Vám rozumím. Měla jsem úplně stejné pocity, když jsme vyrazili s manželem na konci listopadu sami na víkend.

    Přeji Vám i celé Vaší rodině krásné prožití vánočních dnů!

    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je milé, Andreo, děkuji a přeji rovněž pěkné Vánoce.

      Vymazat