čtvrtek 20. listopadu 2014

Vánoční tvoření I.

Zdá se vám ještě brzy na tvoření vánočních ozdob? My začali už včera, protože Marťa má ve škole soutěž, které se chce zúčastnit, tak abychom to vše zvládli v termínu! Pro začátek jsme vybrali asi tu nejjednodušší metodu a tou je výroba ze samotvrdnoucí hmoty. Ale můžete se ještě těšit na papírové vánoční ozdoby, takže budou ještě dva příspěvky s různými tipy na výrobu vánočních ozdob. Barevnou kombinaci si zvolil Marťa sám. A jak jsem jím byla poučena, červená je symbolem Vánoc a proto letos budeme ladit do červena. Ale samozřejmě jen v lehkých akcentech. Bílá a stříbrná u nás doma bude hrát prim a červená tomu dodá tu správnou vánoční atmosféru. Na výrobu jsme použili samotvrdnoucí hmotu, akrylovou červenou barvu, vykrajovačky, režný provázek, kokosové vlákno, krajkový ubrus, větvičku araukárie, špejli a lepidlo do tavné pistole. Postup je jednoduchý, pro děti zábavný a vykrajování hravě zvládnou i bez pomoci dospělých.





Samotvrdnoucí hmotu rozválíme, vytlačíme do ní požadovaný vzor (v tomto případě otisk větvičky araukárie) a potom už jen vykrajujeme různé tvary. Nezapomeneme špejlí udělat dírku na zavěšení. Necháme volně uschnout na vzduchu a po zaschnutí můžeme barvit a dotvářet. Bílá varianta se mi samozřejmě zamlouvá nejvíce, ale musím uznat, že s tím symbolem Vánoc má pirát pravdu a s červenou to bude zase něco jiného.





Kromě hvězdiček a srdíček jsme vyráběli taky andílky. A hned dva typy. Vlasáče s rozcuchem, který má háro z kokosového vlákna a uhlazenější model z režného provázku. Hádejte, který se klukům líbí víc :-)





Na vzor u srdíčka jsme použili háčkovaný ubrus, který jsme "rozváleli" spolu s hmotou. Ale určitě bude krásně vypadat i jemná krajka. Tu jsme ovšem neměli po ruce, tak jsme pracovali s tím co dům dal. Větev z jehličnanu zatím žádnou nemáme, na to je snad ještě čas. 



Příště pro vás nachystáme něco z papíru. Vánočnímu tvoření zdar!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

16 komentářů:

  1. vy jste ale šikovní :) Já chci taky takové pomocníka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, to je pěkný - všechno! Jste moc šikovní. Marťovi držím palce v soutěži!
    Mě se líbí andílek s režnými vlasy!!! Takže klukům ten s rozcuchem, že?

    OdpovědětVymazat
  3. V jednoduchosti je krása... moc hezké! Taky jsme kdysi dávno s děvčaty tvořily...ale už vyrostly :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, strašně to letí a moc dlouho už taky tvořit nebudeme, za chvíli vyrostou a nebudou mít zájem. Tak si to teď užívám.

      Vymazat
  4. Baru, díky za tip, vypadá to moc krásně! Už dlouho jsem o té samotvrdnoucí hmotě přemýšlela, že ji s Eli vyzkouším, a tímhle příspěvkem jsi mě definitivně "přemluvila" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že budete spokojené :-) Navíc se to dá dekorovat fakt různě a barvit taky. Děkuju!

      Vymazat
  5. Koukám, že hvězdy jsou laděné k povláčkům a fotkám :o) moc hezká práce! hezký den, Štěpka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpko, nejsou laděné k ničemu, prostě nám to tak vyšlo :-) Děkujeme a pěkný den.

      Vymazat
  6. Tak to se vám moc povedlo! .) Myslím si, že se klukům líbí více andílek vlasáč s rozcuchem, mě se taky líbí více. :D
    Už bych asi taky měla vymyslet něco vánočního, i když nevím. Doma letos na Vánoce nebudu, tak by tady výzdoba byla sama samotinká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kam vyrážíš? Taky na nějakou dalekou cestu. Jéé jak já bych někam cestovala! Děkuju!

      Vymazat
    2. Nene na žádnou dalekou cestu bohužel ne. Jako student jsem ráda, když si našetřím na zimní a letní dovolenou. :D A taky jako student jsem na Vánoce stále s rodiči, kteří bohužel spolu už nejsou a letos budu u taťky, pak se přesunu do Olomouce k příteli, a pak na hory až do začátku ledna. .) Markét ale moc závidím!

      Vymazat
    3. No však to neva, hory jsou bezva! My jedeme až v únoru. Někdy vám bezdětným holkám na malou chvíli závidím, ne že bych něčeho litovala, to ne, svoje děti miluju, ale když si vzpomenu na bezdětný život s panem Božským, ta bezstarostnost, pohoda. Ou jééé. Teď máme sami pro sebe doslova několik dní v roce :-)) Tak si to užívej dokud můžeš!

      Vymazat
  7. Ozdoby máte krásné a svícen taky! Docela jsi mě navnadila, samotvrdnoucí hmotu doma mám, tak si asi taky nějaké vyrobím :)) Těším se na další! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další budou později :-) Ale budou. Díky a pěkný víkend.

      Vymazat