úterý 18. listopadu 2014

Listopad

Listopad je můj nejoblíbenější měsíc v roce, takže si ho vždycky náležitě užívám. Asi proto, že jsem se v listopadu narodila. Vlastně právě dnes. Nevadí mi mlhy ani sychravé počasí. Naopak! Mám ráda, když se člověk zabalí do něčeho teplého a vyjde si na procházku třeba do lesa. Jenže počasí posledních dnů bylo spíše deštivé a tak z těch procházek v přírodě bohužel sešlo. Každopádně jsme se o víkendu zapojili do oslav Vítání svatého Martina, což je u nás ve městě již taková tradice. Letos okořeněná o návštěvu z italského města Scandiana, které je naším partnerským městem. A tak mám pro vás pár obrázků z průvodu a tip na návštěvu kostelní věže.








 


Svatého Martina letos doprovázela i svatá Kateřina, patronka města Scandiana a také početná družina v krásných dobových kostýmech. Templář, herold, měšťané, církevní hodnostáři. Nechyběli bubeníci, kejklíři a další historické postavy. A taky děti ZUŠ jako malí křižáci byly součástí družiny svatého Martina. Za pomoci starších a pod vedením jejich úžasné paní učitelky si do průvodu vyrobily koníky. A ten náš Martin je mezi nimi. 




 Výhled z věže na večerní město. Vlevo vykukuje radniční věž a uprostřed zámek. 




Zajímavá byla i večerní prohlídka kostelní věže a kostela. Barokní stavba z let 1672 - 1691. Původbě románský, později gotický kostel byl založený v 1. polovině 12. století olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem.  Kostel se pyšní jedním z nejstarších zvonů na Moravě - Poledníkem a taky křížem od slavného Josefa Václava Myslbeka, který můžete vidět na poslední fotografie z kůru. A taky vzácnou gotickou křitelnicí vpravo, která pochází z 15. století. No najde se i pár pozitivních věcí v tom našem malém městě, ve kterém si už více než devět let zvykám a snažím se na něm hledat to pěkné. Kostel sv. Martina k nim rozhodně patří a taky proto jsou tu naši kluci pokřtění. A až půjde k zemi ten šílený hotel Dukla na náměstí, bude to tu zase o kousek hezčí.

Užijte si pěkný den i přes to deštivé počasí.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

24 komentářů:

  1. Ten průvod je krásná tradice!
    A všechno nejlepší přeju.

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, ať se máš krásně Ti přeju. Všechno NEJlepší!
    A Martin na bílém koni - to je krásná tradice.

    OdpovědětVymazat
  3. Báro, moc hezké. K nám o víkendu taky zavítal svatý Martin, měli jsme jarmark na náměstí, Tomík zpíval, bylo to fajn:). Jiné roky jsme sice byli v teploučku, tak je to byla změna... Slavila jsem před týdnem, listopad mám taky moc ráda, celkově to střídání ročních období, nechtěla bych pořád vedro, takhle se člověk má na co těšit. Tak Vám přeju k narozeninám hlavně pevné zdraví, štěstí a ať se Vám dál daří!!! Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to přeju taky všechno dobré! A díky moc. U nás byl taky jarmark, dokonce jsem letos konstatovala, že se tam objevilo i pár tradičních řemesel, ale jen jsme ho prolítli.

      Vymazat
  4. Barunko, všechno nejlepší k narozkám, ať se Ti daří a ať jsi šťastná, zdravá, spokojená a milovaná ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, splní-li se bod dva, je vyhráno a všechno ostatní s tím jde ruku v ruce. Děkuju moc ♥

      Vymazat
  5. Je hezké, že se některé tradice obnovují! A je také zajímavé, že lidé mají rádi měsíce, ve kterých se narodili - zrovna já mám nejraději srpen :-) Připojuji se ke gratulantům a přeji hlavně hodně zdraví! :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem za to ráda. Mám vlastně ráda všechny měsíce, ale ten listopad prostě nejvíc :-) Děkuju moc.

      Vymazat
  6. Blahopřeju k narozeninám a vím o čem mluvíte, jsem taky listopadová a podzimní měsíce jsou pro mě ty nej :-DD
    Krásné fotky.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Veliká, převeliká gratulace k narozeninám letí k Tobě, Baru! Všechno nejlepší, zdraví, štěstí a splnění všech přání.

    OdpovědětVymazat
  8. Hodně zdravoštěstí přeji a jednou bych chtěla taky někde vydržet 9 let! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem v tomto konzerva, potřebuju stabilní prostředí :-) Děkuju moc!

      Vymazat
  9. Baru, přeji ti jen a jen zdraví, to ostatní si určitě sama krásně vytvoříš, když ne... nafotíš:-)))!
    U nás se bude slavit ve čtvrtek, taky bydlím se štírem:-D.
    P.S.
    velkolepé oslavy ve městě, jste měli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, děkuju moc! Se štírem to není jednoduché, viď? Tak to pěkně oslavte!

      Vymazat
  10. Baru,
    všechno Nej !
    Hlavně zdraví, zdraví a zase zdraví !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ili, děkuju Ti moc a přeju dodatečně i vše nejlepší Šimonkovi! Další chlap, který se narodil ve stejný den jako já :-)

      Vymazat
  11. Plně s tebou souhlasím, já mám ráda celý podzim a listopad mi nevadí, nevadí mi sychravo ani dušičkové období, asi to bude taky tím, že jsem narozená v listopadu stejně jako ty.

    OdpovědětVymazat
  12. Baru, vše nejlepší k narozeninám, hodně zdraví a úspěchů ve všem, co děláš. Fotky opět krásné. Čím jsem starší, tím miluji, každé roční období. Kdysi hlavně zimu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc ♥ Já mám ráda taky všechna roční období nebo se aspoň snažím najít si na každém to pěkné. Na zimu se těším, na lyžování nejvíc. Krásné dny přeju.

      Vymazat