středa 19. listopadu 2014

Dýňová pomazánka

Dýňová sezóna ještě zdaleka není u konce a tak jsem vyzkoušela nový recept na dýňovou pomazánku. Našla jsem ho v časopise Pravý domácí časopis a je podle receptu Petra Klímy. Úplně mě uchvátila, protože tyhle zeleninové jednoduchosti, co se dají namazat, mám moc ráda. A taky je to docela zdravý.





CO BUDEME POTŘEBOVAT? 
 250 g dýně hokaido,
40 g piniových semínek,
20 g chia semínek,
mořská sůl,
bílý pepř,
olivový olej, 
petrželka.





JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
Dýni neloupeme, jen ji řádně očistíme. Vydlabeme a nakrájíme na půlměsíčky, které lehce osolíme a smícháme s trochou olivového oleje. Dáme na pečící papír a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Piniová semínka lehce na sucho opražíme na pánvi. Upečenou dýni rozmixujeme do jemna, přidáme opražená piniová semínka, chia semínka a nasekanou petrželku. Osolíme, přidáme pepř a máme hotovo. 




Jinak co jsou to chia semínka a jak jsou zdravá, se dočtete třeba tady. A piniová semínka nebo chcete-li oříšky, jsou prý dobrá na nervy a mozek a jsou to vlastně semena borovie. Obsahují hodně bílkovin a taky železo. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin působí dobře na cévy a srdce, takže něco pro mě. Jediná malinko nepříznivá  je cena, protože 50 g stojí okolo 60 Kč, ale i tak se to dá jednou za čas přežít.
 



Dobrou (zdravou) chuť!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

17 komentářů:

  1. Super! Před týdnem jsem dostala za úkol sehnat recept s dýní a aby to nebyla polívka. Ještě jsem nehledala, ale výsledek mi spadl do klína. .) Vypadá to skvěle a Tvé recepty jsou vždy jistota skvělého výsledku! Já i mamča děkujeme a už se těšíme na příští týden, kdy si ji uděláme. .) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super! Recept to sice není můj vlastní, ale je to mňam :-)

      Vymazat
  2. No Báro, to je určitě mňamka. Musím vyzkoušet - bohužel zase jen pro sebe, protože dýni má A. taky na seznamu nee:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u nás ji na seznamu mají zase děti, kromě dýňových hranolků. A taky ji propašuju do dýňové omáčky na těstoviny, tam ji úplně neidentifikují, ale já s manželem dýni můžeme.

      Vymazat
  3. Báro, hned bych se zakousla,mňam, vypadá to báječně, musím vyzkoušet..
    Hezký večer,
    Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip. Vše mám doma, zítra vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  5. Dýně je prostě nekonečná! Až skončí, tak to bude velmi smutné, pomazánku vyzkouším, jen opražím slunečnicové. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem někde četla, že když se dýně dobře skladuje (suché a chladné místo), vydrží až do jara.

      Vymazat
    2. To je dobrý nápad! Tak to mám celý balkón na dýně, jen ještě zjistím jestli ve tmě nebo může být na světlu. :) A dvě do mrazáku aspoň nasyslím. :D

      Vymazat
    3. No vidíš! A hned bude veselo :-)

      Vymazat
  6. Nádherný fotky! Úplně jsem se z nich najedla:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Takovou vlastnost ti docela závidím, najíst se jen z obrázků, to by se mi hodilo taky :-)

      Vymazat
  7. Báro tak jsem kvůli Tobě objednala dýni a musím ještě petrželku někde sehnat! Tvá rychlá a zdravá kuchyně se mi moooc zamlouvá :-). Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad Ti bude i chutnat! Díky a pěkný víkend i Tobě.

      Vymazat
  8. slítala jsem celé město a piniové oříšky nikde u nás nemají! ale nechtěla jsem se o tuhle pomazánku ochudit, sice nerada zaměnuji ingredience v receptu, ale dala jsem slunečnici a díky za recept - pomazánka je moc dobrá :-) Bára

    OdpovědětVymazat