čtvrtek 13. listopadu 2014

Co bylo dnes dobrého?

Špaldové kernotto! Koukám, že už jsem dlouho žádný recept nevložila a zase mám pro vás něco s houbama. Protože zásoba sušených hub z léta je opravdu veliká. Špaldové kernotto z mých receptů už znáte. Tady můžete najít zapečené s tofu a mrkví a tady zase s červenou řepou. Ono se dá vlastně připravit na mnoho způsobů a nemusí být zrovna zapečené, ale třeba jen smíchané s grilovanou zeleninou nebo jen jako příloha. S příchodem podzimu mám totiž úplně jiné chutě a k nim určitě patří nejen tyhle obiloviny, ale třeba taky merlík nebo kuskus a snažím se jíst opravdu lokálně a sezónně. Jinými slovy řečeno upouštím od všeho toho exotického ovoce, co se k nám vozí zelené a nezralé a zařazuju více  toho, co vyrostlo v našem regionu. Rozmanitost je potom sice menší, ale raději si dám český jablko nebo hrušku místo mandarinky či pomeranče. Citrusy navíc organismus ochlazují, což jaksi v tomto období není žádané. A pro ty z vás, co kernotto neznají, tak je to odrůda pšenice a vzniká loupáním a broušením špaldy. Má výbornou oříškovou chuť. Dnes jsem ho připravila opět zapečené s uzeným tofu a houbami. 




CO BUDEME POTŘEBOVAT? (pro 4 osoby)
250 g špaldového kernotta,
dvě hrsti sušených hub,
1 kostka uzeného tofu,
250 ml ovesné smetany,
drhnutá majoránka, 
olivový olej,
pórek a
sůl.



JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
Naprosto jednoduše. Špaldové kernotto propláchneme, dáme do studené vody s kapkou olivového oleje a vaříme 20- 30 minut.  Mezitím si dáme vařit sušené houby a vaříme je zruba stejně dlouho jako kernotto. Pokud nemáte houby sušené, můžete použít třeba čerstvé žampiony. Uzený tofu sýr nakrájíme na kostičky, smícháme s uvařeným kernottem a houbami, zalijeme ovesnou smetanou (může být i rýžová nebo luxusně chutná mandlová), osolíme, přidáme jen špetku sušené drhnuté majoránky, protože je dost výrazná a celé to dáme do trouby na cca 30 minut zapéct. Hotové dozdobíme pórkem. A máme vlastně veganský jídlo. Teda ne že by to byl záměr, ale já tyhle zdravé rychlovky dělám moc ráda, akorát je problém s Vítkem, protože ten na rozdíl od ostatních členů rodiny většimu zdravých  jídel odmítá. Což ale neznamená, že se jich vzdám, naopak. 



Tak dobrou chuť. Jdu losovat výherce!



Fotografie i obsah podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Baru, vypadá to parádně! Přiznám se, že jsem o kernotto ještě neslyšela, tak to budu muset prozkoumat stejně jako ty dva předchozí recepty, vypadají taky fajn :)) Já mám zase moc ráda pohanku, teď na podzim bych ji mohla jíst pořád! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pohankou tři roky nazpět totálně přejedla celou rodinu, takže ji sice taky udělám, ale už podstatně méně častěji :-)

      Vymazat
  2. To musím vyzkoušet:-) Vařím převážně vegetariánsky a tak se každý recept hodí. Díky:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Taky bych tak ráda víc vařila, ale když ten nejmladší chlap by jedl pořád jen maso :-(

      Vymazat
  3. Občas si ho dělám zeleninové a je to výborná pochoutka... akorát jsem ze 4-členné rodiny jediná, která sdílí tento názor, takže ho pak jím ještě další dva dny... ale s chutí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Baro-vypada moc dobre! Ja mam taky kernotto rada a delam ho casto jako Kubu. Nafocene to mas nadherne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, vidíš, dobrej nápad, protože kernotto je lepší nez klasické kroupy. Asi ho udělám na Štědrý den k obědu :-) Děkuju!

      Vymazat