čtvrtek 27. listopadu 2014

Černobílá galerie

Letos v lednu jsem založila v naší extra slim chodbě malou fotogalerii. A protože se některé věci nemají uspěchat, zrálo její dokončení, resp. posun kupředu pěkně dlouho. A abyste si nemysleli, že tam sebestředně visí jen moje fotky, tak to taky ne. Loni v listopadu jsem byla na výstavě fotografa Jaromíra Funkeho a koupila jsem si tam reprodukce v podobě pohlednic. Plán byl jasný hned od začátku. Zarámovat. Ale jaksi jsem neměla pořád ty správně ošuntělé rámečky, do kterých by se Funke hodil, tak to pár měsíců trvalo. Ostatní fotky jsou moje. Proč? Jednoduše je mám ráda. Evokují ve mě pocit. Zážitek z daného místa, který jsem zachytila hledáčkem a které ve mě něco zanechalo. 



Naše chodba (dá-li se ta nudle vůbec nazvat chodbou) je asi jediným místem, kam se mi galerie hodí. Je převážně černobílá, i když jedna fotka se samotnou židlí je v barvě. Aby ale galerie samotná nepůsobila monotónně, pokusila jsem se ji "rozbít" starými dřevěnými rámečky, které jsem vyčlenila oněm zmíněným pohlednicovým reprodukcím Funkeho.



Já jsem ráda minimalista i ve fotografii, víme. Vpravo je jedna z mých nejoblíbenějších Funkeho fotografií z roku 1922 - Ze staré Prahy. Originál je v Moravské galerii v Brně.  Jeho fotky jsou prostě jedinečné, nadčasové, úžasné! Věřím, že jednou budu mít doma i originál.








A když už černobílá galerie, tak jsem jsem ji doplnila o černou židli TON. Už zase slídím po bazarech a hledám vhodnou židli k renovaci. Dlouho jsem nenatírala, že? Řekla bych, že jí to tam sluší víc než u kuchyňského stolu, vynikne tu v plné svojí kráse a konečně si máme kam sednout, když si obouváme boty. No a pokud by se vám snad fotografie líbily, koukněte na Fler do kategorie fotografie, najdete je tam všechny a ještě mnohé další.

Pěkný den!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Moc krásné, něco podobného bych taky doma uvítala. Chtěla bych to ale promixovat i s rodinnými fotkami. Ta černobílá fotka je prostě úžasná...
    Poslední dobou přemýšlím co za obrázky do obýváku, moc se mi líbí velkoformátové fotky typu Bauhaus. Ale výzdobu si nechám až příští rok, to budeme malovat tak pak snad přijde konečně řada i na zarámování :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, taky tam budou rodinné, resp. kluků, ale ještě nemám tu správnou kombinaci. Kus zdi tam ještě čeká :-) Takže pokračování snad brzy.

      Vymazat
  2. Vypadá dost dobře ta tvoje galerie. No já o ní pořád přemýšlím a jak jsi četla včera ...ty hřebíčky:-))) A taky přemýšlím o barvě rámečků jestli černé nebo bílé. Zdá se mi, že té černé už je doma dost, ale víc se mi líbí teda černé. Tak nevím....Staré rámečky jsou taky pěkné, ty mám taky, ale zase toho tam nechci mít moc :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jani, já to mám s hřebíkama stejně a ani se neptej, čím jsem to přitloukala :-D Ale já jsem naštěstí stálice, vyměním maximálně motiv. Ovšem ani mně se nepovedlo vše hned napoprvé, takže některé nepovedení dírky jsou pod rámama. A zkoušela jsem i bílé rámy, ale na té bílé zdi mi to docela splývalo, takže jsem se rozhodla pro černé a ještě mám nachystané jen skleněné flipy bez rámu, to taky vypadá dobře. Do toho dám pár rodinných fotek. Ale musím zase nastřídat ty vhodné kombinace a potom to dodělám, za rok třeba :-)

      Vymazat
  3. Každý dle svého vkusu a nálady - u mne visí na stěnách reprodukce malých obrázků krajináře Josefa Jambora, drobná kresba Oty Janečka dívenky s ptáčkem v dlani, luční kytice již nežijícího pana učitele výtvarné výchovy, prostě pel mel, ale mně blízký... a rámečky nevedu, jen pasparty, vzhledem k malým prostorám... Minimalistická galerie se do vašeho bytu hodí a ta židle, to je třešnička...kdybyste chtěla natírat, mám dvě podobné :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšete, každý dle svého vkusu. A židle? Beru! Stačí mi jedna, už nemám kam dávat :-) Kdy a kde si ji můžu vyzvednout, prosím? A za kolik? Děkuju ♥

      Vymazat
  4. Jéé, to jsem se špatně vyjádřila, no já mám dvě podobné, ale používám je stále v našem miniobýváčku a mám je modré :-) Ale kdybych na nějaké narazila, dám určitě vědět! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to blbě pochopila, no škoda, už jsem přemýšlela, kdy se na to vrhnu, abych to měla do Vánoc :-D

      Vymazat
  5. Vypadá to moc pěkně, židličce to tam moc sluší! :))
    Já si zatím obrázky a fotky lepím washi páskami, protože je pořád přesouvám, sundavám, přidávám nové, no jak mám zrovna náladu. A s rámečky by to asi nedopadlo úplně nejlíp, měla bych všude hřebíky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já vím, koukala jsem u tebe na blogu. Je fakt, že já moc neměním, než si něco vyberu, sice to dlouho trvá, ale za to je to na hodně dlouho. A fotku rámečku můžu kdykoliv vyměit.

      Vymazat