pátek 31. října 2014

Židy Třebíč

Nejen jižní Čechy jsou krásné, ale i Vysočina má svoje kouzlo. A proto jsme se na zpáteční cestě z Českých Budějovic zastavili v Třebíči, kde je moc pěkná židovská čtvrť včetně synagogy a spousta tajemných uliček. Synagoga tu sice není tak krásná jako v Boskovicích, ale zase tu je úplně jiná atmosféra. Místy tak trochu tajemná Stínadla.








 

 

Nedaleko Zadní synagogy můžeme narazit na Přední synagogu. A ty uličky kolem jsou opravdu jako Stínadla, tajemné a plné záhad.










Nechyběla ani zastávka na kávu v kavárně Vrátka. Je to trochu jiná kavárma, nicméně moc příjemná. Obsluhují zde handicapovaní lidé a můžete si zde koupit výrobky z chráněné dílny. Jo a taky strašně dobré sladké židovské pečivo, které dostanete i ke kávě.




A tohle už je pohled na pozdně odpolední židy v pozadí s románsko - gotickou bazilikou sv. Prokopa. Tu už jsme bohužel nestihli a tak mám o důvod více se do Třebíče brzy vrátit. A tohle už je z našeho výletu opravdu všechno. Užijte si poslední říjnový den a celý víkend a pokud budete mít v neděli odpoledne čas, zastavte se na vernisáž.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

7 komentářů:

  1. Třebíč mám ráda a máte krásné fotografie jako vždy :-) Ze synagogy se dá projít do domu Seligmanna Bauera s malým koloniálem, který též stojí za vidění, stejně jako židovský hřbitov nad "stínadelskými" uličkami. Baziliku sv. Prokopa doporučuji a parádní výhled na celé náměstí je z vyhlídkové střechy hotelu Zlatý kříž...
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, to všechno jsem ještě nestihla, už nebyl čas a pokud nebudu mít po dnešku infarkt díky tiskárně, určitě se tam vrátím :-) Děkuju za tipy!

      Vymazat
  2. Krásné fotky! Toulání uličkami židovských čtvrtí mám moc ráda, panuje tam taková zvláštní klidná atmosféra. V Boskovicích i Třebíči jsem byla, je tam moc hezky...a baziliku sv. Prokopa jsem shodou náhod taky nestihla, tak snad příště :)) Krásný den! Evi

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju podobná zákoutí, tajemné uličky..a moc se mi líbí, že na fotkach nikde nikdo..musela to být krásná procházka třebíči. Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musela jsem čekat, aby tam nikdo nebyl, ale je pravda, že dav tam tedy nebyl. Taky to miluju, je to pro mě balzám na duši.

      Vymazat
  4. Baru moc zdravím, děkuji za krásné fotky z našeho města. Až k nám pojedeš na druhý výlet, jsi srdečně zvána u morkusovic ve Starči.
    Pa pa krásný podzim Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat