pondělí 20. října 2014

Židovské město Boskovice

Taky máte čas od času chuť vypadnout někam sami, nikoho se o nic nedoprošovat a jen tak se courat a zastavit se kde chcete a jak dlouho chcete? Já ano. Sobectví? Ne! Nutnost. Nevím proč, ale když mám nějaký splín, táhne mě to do židovského města v Boskovicích.  Je to prý nejzachovalejší židovská památka v Česku. Vůbec mám ta židovská města moc ráda (Mikulov, Třebíč), mají takovou zvláštní melancholickou náladu. Nebudu zde rozepisovat žádná fakta ani historii, pokud vás to zajímá, vše se dočtete třeba tady. A já přikládám jen rozšířenou fotodokumentaci. Na podzim jsou totiž "židy" nejkrásnější! Tak pojďme se toulat ...



Tyhle uličky mám nejraději. Vlhko, spadané listí z ořešáku, za plotem štěká pes. Ale aby to courání mělo aspoň trochu nějaký smysl, měl by být cíl cesty. Tím mým byla synagoga. Překrásná, zrekonstruovaná, zrak mě přecházel.



To ještě není ona, nebojte :-) Nejdřív jsem prošla kolem jednoho z nejstarších domů v židovské čtvrti. U Templu 3/5. Je zmiňován již v druhé polovině 16. století a ve sklepě domu se nachází mikve (židovská očistná rituální lázeň s vlastním pramenem). Kde je vchod asi nemusím popisovat. Dům je stále obydlený!







 
 


Tak krásnou synagogu s galerií jsem snad ještě neviděla. Je nejvýznamnější stavbou židovského města a její starší část pochází z roku 1639. Uvnitř synagogy najdete i pěkně zpracovanou fotodokumenci jak vypadala před rekonstrukcí. Zajímavostí je, že poslední předválečné úpravy synagogy provedl význačný brněnský architekt Ernst Wiesner, též autor Moravské zemské knihovny, Paláce Morava + přestavby Doretova dvora a na kontě má mimo jiné i Moravskou banku na náměstí Svobody, jeho společné dílo s B. Fuchsem. Už jsem o něm psala tady. Tak to jen na okraj. Velmi bohatá výmalba mě překvapila. Hebrejské nápisy prý sloužily těm chudým Židům, kteří neměli ani vlastní modlitební knížku. Tohle musíte vidět, když nic jiného.



Za zastavení taky rozhodně stojí židovské masné krámy. Domy zde mají podobu z roku 1850, některé, třeba jako č. 5, mají bohatě zdobenou fasádu s plastickým dekorem vlnovky a zachováno je i původní číslování římskými číslicemi. Takových domů je tam samozřejmě více.


Za nejkrásnější dům je považován obytný dům č. 12 na ulici Plačkova. Má nepravidelný půdorys a půlkruhový přístavek ve tvaru apsidy. Kdopak v něm asi bydlí? Někdy mám strašnou chuť zazvonit a kouknout jak v něm lidé žijí a co o historii domu vědí.




Tohle mě prostě baví! A když se vydáte po žluté turistické značce, dojdete k židovskému hřbitovu a procházka tam stojí taky za to. Hlavně teď na podzim!




Já tedy až přímo na hřbitov nešla, nějak jsem neměla chuť chodit mezi náhrobky. Ale cesta na hřbitov vede kolem lesa a procházka spadaným listím je to opravdu příjemná.



A co ještě a co víc? Opravený a veřejnosti přístupný je i bývalý Obecní dům a škola (ul. Bílkova č.7). V koláži úplně nahoře vlevo oranžový dům. Uvnitř jsem ale nebyla. Nechávám si něco zase na příště, protože i když jsem tu byla už několikrát, pokaždé objevím něco nového. 






A jaký by to byl výlet bez zastávky na kávu? Tady teda vaří kafe výborný a je to hned za rohem! Kafe za rohem je stylová retro kavárna, 100% arabica byla výborná a čokoládový dort s mascarpone neměl chybu. Obsluha moc milá. Až se budu chtít někdy někam zašít, pojedu sem!



A tady je naše procházka židovským městem u konce. Snad se vám líbila stejně jako mně. Mám tyhle výlety ráda ..... sama, jen město, krásná architektura, trochu historie, dobrý kafe a myšlenky plynou. A to všechno najdete právě v Boskovicích.

Mějte pohodový začátek týdne.



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

30 komentářů:

  1. Báro, krásné fotografie!!! A víš co? Připadala jsem si podle těch fotek jako doma, v Třebíči, v Židech........ Ta synagoga je nádherná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! V Třebíči už jsem dlouho nebyla, taky mám v plánu do Židů u vás zajet :-)

      Vymazat
    2. Až paní pojedeš, dej vědět ano? Mohly bysme se sejít na kafíčko a vidět se na vlastní kukadla!

      Vymazat
    3. Noo to moc ráda, akorát u mě to bývají takové trochu hurá akce :-) Ale vypadá to, že příští týden jak budou jarní prázdniny, že bych mohla vyrazit.

      Vymazat
  2. Moc pěkné Báro. Fotky i vyprávění, povedené!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za tip, už si to píšu do notýsku, až budeme někdy poblíž, tak pokoukáme, i kafe dáme.... Mám ráda takováto doporučení, notýsek se plní a všechny vyzkoušené typy stály za to!

    OdpovědětVymazat
  4. Báro, nádherný a ten podzim tomu ještě dodává krásnou atmosféru....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na podzim jsou Židy prostě nejkrásnější :-) Děkuju, Šárko!

      Vymazat
  5. P.S. Mezi náhrobky bych taky nešla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodím, ale musí na to být to správné rozpoložení :-) Kdo má potom zahánět ty příživníky :-)))

      Vymazat
  6. Krásné fotky, Baru! Ten podzim má fakt neuvěřitelné kouzlo ...
    A díky za tip na výlet, píšu si, v Boskovicích jsem ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  7. To je krásné toulání...díky za to! A rychle pryč se splínem.....!
    Baru, nádherné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! No u mě na blogu není pořád sluníčkově :-))) Každopádně už to přešlo, vybírám přízi na nové polštáře a co nevidět se pustím do pletení.

      Vymazat
  8. Jo, tyhle procházky taky miluju a nejraději sama s foťákem:-)) Židovské hřbitovy jsou hodně zvláštní a mají neopakovatelnou atmosféru. Letos jsem na pár byla, ale bohužel byly většinou zamčené, takže jsem fotila přes zeď nebo jsme dokonce vylezla na zeď. Ale i tak to bylo zvláštně krásné. Takže za mě takové procházky určitě jo a navnadila jsi mě, že si asi brzo zajedu do Prahy jen se tak toulat starými uličkami. Snad bude čas:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že ty mě chápeš :-) Nikdo nemusí čekat, nikdo se neksichtí, když se čeká a nastavuje a to je prostě paráda. Já taky ještě vyrazit na toulky, příští týden bude volný den, tak snad se zadaří. Tak dobrý světlo, Jani.

      Vymazat
  9. díky za virtuální procházku..hned bych se šla cournout do uliček, do spadeného listi a pak rovnou do té kavárny! :-) také to říkám pořád, podzim má prostě kouzlo! Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co léto, to umí milovat každej, ale podzim si umět užít, to je pro gurmány! :-))))) Rádo se stalo, Báro.

      Vymazat
  10. Moje město. Vím že je krásné, žiju tady 31 roků a těmi křivolakými uličkami chodím denně, ale je až neuvěřitelné, jak mě může znovu okouzlit očima(objektivem) někoho jiného. Do teď jsem si myslel, že jsou židy nejkrásnější v západu babího Slunce, ale ten podzim nad žiďákem(židovským hřbitovem) mě dostal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vám trochu závidím, v takové čtvrti bych strašně chtěla bydlet. Plačkova ulice a ty domy v ní se mi tak líbí! Díky za návštěvu.

      Vymazat
  11. Baru, moc pěkné fotky, hned bych se courla s vámi:)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Báro, zavzpomínala jsem nad vašimi povedenými snímky na moje návštěvy v tomto městě ( a ostatních uvedených místech s židovskou čtvrtí či hřbitovem ), jsou nyní dost rozdílné od stavu domů za totality, synagogu v Heřm.Městci vám doporučuji zhlédnout...jestli mohu radit...
    hezký podzim vám i vašim čtenářkám: Jiřina
    trvalkadahlia.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, děkuju za tip. Heřmanův Městec mám sice z ruky, ale jakmile budu někde poblíž, určitě se ráda do synagogy podívám.

      Vymazat
  13. Podzimní toulky jsou nej, doufám že podzim bude ještě dlouhý. Žasnu jak každý na konci najde retro kavárničku či cukrárničku, já nikdy žádnou nikdy nenajdu! Asi nesmím hledat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Nesmíš hledat :-) Já hledala původně úplně jinou a do cesty mi vstoupila tahle. Tak krásné a dlouhé podzimní dny. Vůbec by mi nevadilo, kdyby letos zima vynechala, stačí jen na horách a o jarňákách, abysme měli na dovolené na čem lyžovat.

      Vymazat
  14. Baru,
    krásná podzimní místa zachycená profi fotografkou :-)

    OdpovědětVymazat