středa 29. října 2014

Touláme se bez dětí ...

... a musím přiznat, že jsem opravdu zrelaxovala. Mělo by to být pro oba rodiče povinné! Kluky jsme odvezli v neděli odpoledne na chalupu k babičce a v hlavě se zrodil rychlý plán ... vyrazit si bez dětí. Kam? To nebylo složité vymyslet. Českými Budějovicemi projíždíme každý rok, když jedeme do Č. Krumlova, ale ještě ani jednou jsme se nezdrželi. A přitom je to tak kouzelný město! Takže cíl cesty opět jižní Čechy, ale to už asi víte z instagramu, který jsem akutálně zásobovala fotkama z mobilu. Ale nečekejte žádnu honbu po památkách. Užili jsme si romantický večer s noční prohlídkou města a druhý den dopoledne si vylezli na Černou věž a udělali pěší okruh městem. Kde všude jsme se zastavili se můžete kouknout právě teď. Noční město nemělo chybu!


Historická barokní radnice.


 

 Průčelí katedrály svatého Mikuláše a Černá věž.

 Masné krámy.

Fotky jsou focený z ruky, protože na tu večerní romantiku se mi nechtělo vláčet se stativem. Ale snad i tak zachycují půvabnou atmosféru nočního města. Čtvercové náměstí Přemysla Otakara II. je nádherné v noci i ve dne. Dominantou je Samsonova kašna s historickou barokní radnicí. Z náměstí je nádherný pohled na Černou věž a katedrálu sv. Mikuláše. Krásné jsou taky masné krámy v ul. Hroznová.



Dobrá večeře k romantice patří a pokud si budete chtít užít výtečnou kuchyni a kvalitní víno (ano, po půl roce nucené totální abstinence jsem si konečně mohla dát skleničku vína), zajděte si do příjemné hospůdky U Divadla, kde dostanete nejen rybí speciality, ale třeba i výborné jehněčí koleno. No a čerstvě připravený čokoládový dortík na závěr.




 Černá věž a Samsonova kašna. 

 Na mostě přes slepé rameno Malše a nádherné Budějické uličky.
 
  Průčelí katedrály svatého Mikuláše a Černá věž.


Dopolední toulky městem, spousta krásných uliček s kavárnami a azuro nad hlavou. Naším prvním cílem byla Černá věž. Dívat se na svět z výšky, to mám fakt ráda. A nemusí to být nutně jen hory. Ze všech výšek, byť jen pomyslných, jsem děsně happy. Prostě mě baví život.




 

Město ještě v ranním oparu, no spíš dopoledním? :-) Pohled z věže na čtvercové náměstí, které vlastně přesně čtvercové není. Zajímavostí je, že do 5. patra věže se jedá o gotiku, od 6. patra je to renesance.



  Secesní palác Komerční banky z roku 1912 na rohu ul. Krajinské a Hroznové.

A nejznámější památka města ještě jednou ve dne - bývalé masné krámy v renesančním slohu, dnes vyhlášená restaurace.


 Noční pohled na bývalý dominikánský klášter s kostelem Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

 


Architektonický skvost a nejcennější památka v Českých Budějovicích. Byl založen v r.1265 současně s městem. V barvách podzimu mu to neskutečně slušelo a i pan Božský (zatvrzelý materialista) musel uznat, že to místo má něco do sebe. Tomu něco já říkám energie a genius loci.








 

Rajská zahrada s majestátním jinanem dvoulaločným uprostřed, překrásná křížová chodba, neuvěřitelný duch místa a naprosto spokojená já. Nemohla jsem se nabažit. Moc lidí tu nebylo a tak jsem si to užívala. Jen tak, prostě jen chodit, koukat a obejmout ten úžasný strom. Poslední dobou je mi úplně jedno, co si o mě lidi myslí, prostě jsem tam stála uprostřed a objímala ten jinan plný energie. A jestli si o mě v tu chvíli někdo myslel, že jsem blázen, je mi fuk. Už jsem dost stará na to, abych dělala jen takové věci, které dělat chci :-) A jestli se do Českých Budějovic někdy vypravíte, tak klidně vynechte všechno, ale sem jít prostě musíte. Určitě nebudete litovat.






Nočními pohledy jsem začala a nočním taky končím. Poslední tip pro vás je na ubytování - hotel Budweis. Teď už vím, proč mě zrovna tento hotel přitahoval jako magnet. Nejen svojí historií, protože ta sahá až do 14. století, kdy tu stával mlýn, ale taky svojí polohou, protože právě z hotelu vidíte na bývalý klášter s kostelem. Výhodou je poloha přímo v historickém jádru města, u ústí slepého ramene Malše. A služby jsou zde jsou velmi v pořádku. 



Zazvonil zvonec, ale pohádky ještě není konec! :-) Kdo má rád tohle moje toulání a tipy na výlety, tak pokračujeme zítra. Krásný den všem!


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

12 komentářů:

  1. Baru, bez dětí je to nej....i když já bych je už teď někdy brala sebou, ale to zase nechtějí ony:-)) Budějice takhle neznám a musím uznat, že vypadají krásně. Takže je fajn si to takhle užít a ta sklínka vína už byla zasloužená, viď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že jednou k tomu taky dojde, ale zatím si to pochvaluju takto :-) Děti nestrádají, ale rodiče potřebují taky trávit více času spolu. A přiznám se, že vinař zrovna nejsem, ale měla jsem na ni takovou chuť! Navíc je to asi lepší volba než oblíbené Campari.

      Vymazat
  2. V Českých Budějovicích jsem byla snad čtyřikrát na turnaji, ale nikdy nebyl čas si takhle projít město. Což jak se tak koukám to je opravdu škoda. Opět budu muset napravit. .)
    Vypadáš na fotkách opravdu spokojeně a šťastně! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velká chyba! Já taky vždy jen prolítla kolem, ale fakt stojí za to přibrzdit a projít si centrum. Děkuju, spokojená a šťastná jsem :-)

      Vymazat
  3. Je krásné vidět, že se město, ve kterém žiji, líbí nejen mně jako novopatriotovi (nenarodila jsem se tu, jen tu už 24 let bydlím)....

    OdpovědětVymazat
  4. Jako bych tam byla! Opět krásná vzpomínka na jihočeskou dovolenou před 8 lety, kdy byly dcery mladší a jezdívali jsme v plné sestavě. Takže by si to člověk měl čas od času připomenout a zavítat na ta zajímavá místa znovu. Klášter úžasný! A nebe bez mráčku jen umocňuje tu pohodu - takže já bych ty stromy objímala taky a cítila se šťastně :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Baru, plně souhlasím,bez dětí je občas třeba vyrazit, je to pak úplně o něčem jiném. Fotky máte opět krásné, hlavně z té na šířku -nádvoří kláštera se studnou, úplně cítím i přes obrazovku energii... My poslední dobou podnikáme také kroky, které ostatním někdy připadají divné a nevěří tomu, ale to je jejich věc... Je to přesně tak, jak píšete... Mějte se moc hezky a ať se Vám daří. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, že je takových lidí více! A ti ostatní ať si myslí, co chtějí :-) Děkuju a pěkný den!

      Vymazat
  6. Nádherné fotografie...Budějovice jsou krasne, byli jsme tam jednou před lety, tak koukám, že budeme muset návštěvu zopakovat....a pridávám se k ostatním, spokojenost z tebe sala;-)
    Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru díky! Spokojená obecně jsem, akorát dneska teda supím nad výkonem tiskárny, se kterou spolupracuju :-) Jsem prakticky na začátku a hledám novou spolupráci. Chjo.

      Vymazat