úterý 7. října 2014

Olbram Zoubek, Havlovo srdce a zkrátka Litomyšl

V neděli 5.10.2014 by se Václav Havel dožil 78 let. A zrovna v tento den jsme vyrazili na výlet do Litomyšle. Že je sama o sobě krásná, vědí všichni, kdo tam zavítali. Ale ty největší perly skrývá pod povrchem. Alespoň podle mého názoru. Resanční zámek se sgrafitovou výzdobou je sice nádherný, ale tam už jsem jednou byla a tak jsme zamířili do zámeckého podzemí. Už ten prostor samotný je přímo úchvatný, ale co jej dělá naprosto jedinečným, jsou hned dvě záležitosti. Jednak je to plastika Srdce pro Václava Havla a potom sochy Olbrama Zoubka, které miluju. A víte, že Olbram Zoubek za doby totality, kdy mu nebylo dopřáno samostatné tvorby, restauroval sgrafitovou výzdobu zámku? Ovšem ty sochy v tom prostředí stejně jako srdce jsou nezapomenutelným zážitkem. O další nezapomenutelný zážitek se postaral i náš Vítek, ale tom až za chvíli. Pojďte kouknout!







Energie místa je nepopsatelná, ani fotky nejsou všemocné a nelze s nimi vyjádřit úplně všechno. 






 
 


Největší sílu měly asi Oběti. Vše dokonale nainstalováno, nasvětleno, výborná hra stínů. Byla jsem z této stálé expozice úplně unesená a příští rok si tam zajedu znovu. Bez dětí, užít si tu energii, napojit se na stejnou frekvenci.





  


I okolí zámku je samozřejmě nádherné. Klášter i zahrada jsou úplným balzámem na duši. A jako suvenýr kniha. Je to rozhovor s Olbramem Zoubkem a hodně čtivý.




 I dětičky si tam přijdou na své. Kromě této lezecké atrakce i krásný park, kterým protéká potůček. Na konci je potom taková malá jeskyňka, před kterou je tůňka no a přesto, že jsem zakázala, aby Vítek do jeskyně lezl, protože se mi to zdálo dost na hraně, pan Božský se domníval, že nemá kam spadnout. Kromě té tůňky, do které kompletně zahučel, že. No nejdřív mi do smíchu nebylo, ale teď už je to vtipná historka, která sice předčasně ukončila výlet, ale o to víc na něj budeme vzpomínat :-) Tak přístí rok nashle!

Krásný den.


Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

22 komentářů:

  1. Báro, nádhera!!! V Litomyšli jsem ještě nikdy nebyla, asi to budu muset napravit :-)
    Hezký den!!!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, i náměstí je nádherný a dům Bedřicha Smetany, ale tam už jsme bohužel nedošli. Tak zase příště :-) Určitě si tam naplánuj cestu, bude se Ti tam líbit.

      Vymazat
  2. Krásný příspěvek, fotky mne nalakaly velmi, určitě si výlet uděláme.bára

    OdpovědětVymazat
  3. Instalace Zoubkových soch je úchvatná. Škoda, že máme Litomyšl trochu z ruky. Ale pokud je to stálá expozice, tak třeba příští rok.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Baru, moc děkuju za připomenutí, do Litomyšle jezdíme minimálně jednou za dva týdny a v zámeckém podzemí jsem ještě nebyla, musím si udělat výlet bez dětí, krásně zdokumentováno, přeju hezký den, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, tak to si určitě naplánuj, nebudeš litovat.

      Vymazat
  5. Pěkné fotky, Havlovo srdce jsem měla to štěstí vidět vystavené v Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. No ono tady tak moc dlouho vystavené není, ale v tom prostředí je to něco úžasnýho.

      Vymazat
  6. Nádhera...až se stydím, že jsem tu velkou pražskou výstavu O.Zoubka nestihla. Krásné prostory a fotky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já jsem tu pražskou výstavu nestihla. Tohle je stálá expozice, takže můžeš vidět kdykoliv. Děkuju!

      Vymazat
  7. Baru, díky moc za další super tip na výlet - tvorbu Olbrama Zoubka miluju a v Litomyšli jsem ještě nebyla (takže bych se určitě ráda podívala i do zámku). Podzemí vypadá nádherně a Zoubkovým sochám to tam ohromně sluší, krása, krása!
    A ohledně historky s Vítkem - my to máme doma úplně stejně, já jsem ta hysterická a bojácná matka, co Elišce skoro nic nedovolí a nikam ji nepustí, tatínek je naopak nesmírně benevolentní a dovolí jí naprosto všechno a podobně jako u vás, i my pak občas dítě taháme z nějakého potoka atd. a je to přesně v duchu "Já jsem to říkala ..." :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i ta kniha by se Ti moc líbila! Já už ji budu mít skoro přečtenou. Já si vždycky ty myšlenky na to, co by se mohlo stát urputně zakazuju, ale tady se to seběhlo tak rychle, že jsem ani nestačila dát příkaz NEMYSLET :-)

      Vymazat
  8. Báro, Zoubek je Zoubek, ale všimla jste si nenápadného kostela církve bratrské: http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=20&action=show&id=2829

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to jsem si teda nevšimla a ani nevím, v kterých místech je! Jak je tohle možný? :-) O důvod víc se tam vrátit! Děkuju za tip!

      Vymazat
  9. Boha jeho, to je krása (nesporně i díky paní fotografce). To opravdu musím vidět na živo. Ještěže je to stálá expozice. Moc děkuji za inspiraci.Věra

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný příspěvek od Vás,Litomyšl je úžasná,tato výstava stojí za vidění a spoustu dalšího,je to město designu,moderní architektury a nově otevřený kostel vedle zámku se skleněnými akcenty stojí za to.Bydlím vedle....v České Třebové a do tohoto města jezdím na vyhlášenou kávu a pralinky.Určitě se přijedte podívat znovu a fotit,což vám jde skvěle a synkovi řekněte že není jediný co spadl...můj taky.pěkný den .Leona K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů a kam na tu vyhlášenou kávu a pralinky zajít mi poradíte? Jestli bude ještě počasí k toulání, vypadá to snad, že se tam vypravím ještě na konci října. A ten kostel ... není to náhodou ta modlitebna Církve bratrské? Děkuju za návštěvu a případné tipy uvítám :-) Pěkný večer.

      Vymazat
  11. Baru,
    krásné fotky z Litomyšle :-)
    Mimochodem byli jste pár kilometrů od nás ;-)
    A Vítek je velký průzkumník ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Vyřádila jsem se :-) A škoda, že jsme se nepotkaly! Tak třeba příště, ale musíš se ke mě hlásit :-)

      Vymazat