středa 15. října 2014

Čtenářský klub

Jedna z mnoha věcí, co mě na podzimu těší, je více času na čtení. Pravda, přes léto jsem tomu moc nedala a za posledních pět měsíců mám na kontě jen šest knih. To ovšem hodlám napravit. Mám pro vás zajímavé knižní tipy, ale tentokrát žádné zklamání, protože jedna je lepší než druhá. Vítejte v čtenářském klubu!




Tuhle knihu jsem si přivezla jako suvenýr z nedávno navštívené expozice soch Olbrama Zoubka v Litomyšli.  Bylo jasné, že ji musím mít a že bude stát za to. Myslím, že název knihy Život a sochy Olbrama Zoubka vypovídá vše. Je psána formou rozhovoru, který s umělcem vedla od června 2011 do ledna 2012 Dora Čechová. Pojednává v kostce o celém životě Olbrama Zoubka. O jeho totálním nasazení, boji na barikádách, odlití posmrtné masky Jana Palacha. Ale taky o tom, jak opravoval sgrafitovou výzdobu zámku v Litomyšli, kde trávil kus svého života a kde potkal svoji druhou ženu. A dočtete se tam mnoho dalšího. Kniha je doprovázena spoustou fotografií a rozhodně stojí za přečtení.




A co dál ukrývá papírový koš, ve kterém mám jindy svoje milované Kinfolky?




Další hodně čtivá kniha je Rybí krev od Jiřího Hájíčka. Tu jsem přečetla doslova jedním dechem s hrnkem čaje a v posteli. Nechci vám tu převyprávět celý příběh a tak jen ve stručnosti ... kniha pojednává o návratu Hanky, která strávila 15 let v cizině a nyní se vrací do polozatopené vesničky na břehu Vltavy, kde vyrůstala obklopena přáteli. Děj se odehrává na přelomu osmdesátých a devadesátých let na jihočeském venkově. Hanka se vrací, aby si po čtyřicítce udělala pořádek v životě a setkala se starými přáteli, smazala staré křivdy a uzavřela staré bolesti. Jak do dopadne si přečtěte sami. Kniha získala ocenění Magnesia Litera 2013. Nebudete litovat. Já už teď netrpělivě čekám, kdy se na pultech znovu objeví rozebraný Selský baroko od téhož autora.




Další výbornou knihou je Pohyblivý svátek od Ernesta Hemingwaye. Trochu jiný kafe od naposledy přečtené knihy Komu zvoní hrana. Tohle je taková procházka Paříží dvacátých let, světem bohémů a umělců, procházka kavárnami s nostalgickým nádechem. 




Dalším tipem je výborný román Dějiny světla. "Jmenuji se Drtikol. Drtil jsem kola, která mě svírala. Jsem fotograf. Fotil jsem světlem. Píši lidem do duší světlem poznání." Román pojednává o fotografovi Františku Drtikolovi. O tom, kým vlastně byl. Nejen mistrem aktů, co ve skutečnosti neměl štěstí na ženy. Dočtete se rovněž o příbramských stříbrných dolech, o Mnichově v době secese, kde Drtikol studoval, ale taky o prvorebulikové bohémě.




A taky tu mám něco lechtivého. Příběh O / Návrat do Roissy. Tohle sice není žádná knižní novinka, ale stálice, kterou mám v knihovně už pár let a čas od času se k ní ráda vracím. Ale pozor! Tohle není žádný erotický čajíček, ale celkem silný kafe v podobě sadomasochistického románu. Takže asi ne pro všechny. Sama anotace k této knížce říká, že je ozdobou každé erotické knihovničky, ale pro feministické či puritánské kruhy naopak zhmotněním zlého snu. No ...  názor ať si udělá každý sám, za sebe říkám jo!




Tak a tuhle ještě nemám dočtenou. Mám ji půjčenou a už dlouho jsem se na ni chystala, protože osoba Oskara Schindlera mě zajímá. A že to všechno nebylo tak jak se na první pohled asi zdá, je právě sepsáno v této knize Legendy a fakta o Oskaru Schindlerovi od historičky Jitky Gruntové.

Takže sláva dlouhým pod(zimním) večerům
a těším se na knižní tipy od vás!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Báro, super. Určitě si něco vyberu. Asi začnu Dějinami světla, dá se koupit i elektronicky. Jupí.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně zaujal Pohyblivý svátek, něco takového teď potřebuju. A Olbrama máme v rodině, tedy jen přes mého nevlastního tátu, takže jsem ho nikdy neviděla, ale ráda to zmiňuju, ha, ha.) A papírový koš mám taky, jen nej a taky do něj dávám Kinfolky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to se teda máš! A měla bys to napravit! :-) Mě zrovna dnes dorazilo nové číslo Kinfolku, tak se těším, až si k němu v klidu sednu a prolistuju. To je takový můj malý svátek :-)))))

      Vymazat
  3. Děkuji dnes za návštěvu v knihkupectví:-) Je opravdu z čeho vybírat:-D!
    Přeji hodně času a klidu na čtení:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Baru,
    to je vše taková náročnější četba ;-)
    Já teď mám také nečtecí období, padám po 23h. do postele a spím do prvního kojení ;-)
    Od léta mám rozečtené Ostružinové víno, včera jsem po dlouhé době pár stránek i dala a tento týden půjčeno z knihovny Klidné spaní a ukládání ;-)
    Krásné večery s knihou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle naprosto chápu, měla jsem to stejně :-) Já už mám prcka odrostlejšího, ale třeba knížku o Oskaru Schindlerovi bych nezvala do ruky co jsem poprvé otěhotněla :-) Vracím se k tomu až teď, ale Hájíček by se ti líbil, to náročné není a Pohyblivý svátek je taky na pohodu. Tak já zase přeju co nejvíce klidného spánku.

      Vymazat