čtvrtek 4. září 2014

Salát z červené řepy a kozím sýrem

Sezóna červené řepy je v plném proudu a řepa se dá upravit na několik způsobů. My máme nejraději saláty s různou obměnou nebo řepu pečenou v alobalu. Dnes pro vás mám tedy tip na salát, který je prostě orgasmem pro chuťové buňky.  Ale nenahrazujte kozí sýr, protože jinak se dostanete do jiné chuťové dimenze. A pokud nemáte rádi kozí sýr, vyzkoušejte ten, který se prodává v Lidlu. Pochází totiž z Francie, 200g stojí tuším kolem 69 Kč (což je i dobrá cena) a je strašně jemný, úplně jiný než klasický kozí sýr. My tu sice nedaleko máme kozí farmu, ale přiznám se, že pro mě je u nás vyrobený kozí sýr příliš aromatický. A i když ráda podporuji regionální potraviny, kozí zatím moc nedávám. Jen tento z Francie.




Postup je opět velmi jednoduchý, místo polníčku je možné použít i rukolu nebo ledový salát, ale ten kozí sýr, ten prosím nenahrazovat :-) A pokud nemáte citronový tymián, použijte klasický, ale přidej do zálivky kapku citronu. Je to vychytané, vyzkoušené a léty prověřené.

POTŘEBNÉ SUROVINY (pro tři osoby)
3 ks větší červené řepy,
1-2 stroužky česneku,
2 snítky tymiánu citronového
(nebo trochu čerstvé citr. šťávy),
3 lžíce třtinového cukru, 
2 lžíce olivového oleje,
125 g polníčku,
vinný ocet z červeného vína (je lepší).





POSTUP PŘÍPRAVY
Nejdříve si připravíme zálivku, ať se všechny chutě pěkně spojí a promísí.  Třtinový cukr vyšleháme s olivovým olejem, přidáme otrhané lístky tymiámu a rozmačkaný česnek. Malinko naředíme vodou, ale opravdu jen malinko. Ona je zálivka záměrně taková hustější, aby se řepa pěkně obalila a zálivka nestékala. Citronový tymián můžete nahradit klasickým, ale potom do zálivky přidejte pár kapek čerstvé citronové šťávy. No a potom už jen nahrubo nastrouháme červenou řepu, smícháme s polníčkem, přelijeme zálivkou a promícháme. Kozí sýr dáváme až pěkně nakonec, salát jím jen posypeme, aby zůstal pěkný i pro oko. 




No a lehká svačinka je hotová. Pokud si k salátu přikousnete třeba bylinkovou bagetku, máte i rychlý a zdravý oběd. A příště nachystám další recept z červené řepy a v záloze mám i pomazánku.

Pěkný den!



Fotografie i obsah podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

9 komentářů:

  1. Řepu můžu v jakékoliv podobě. Ten kozí sýr já nemusím, ale když říkáš, že ten z Lídla je jemný, tak ho zkusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám stejně, i s kozím sýrem, ale ten z Lidlu je fakt skvělej.

      Vymazat
  2. Hmm.... ten by mohl být dobrý, díky:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za skvělý recept! Ta bedýnka se mi k tomu jídlu líbí! Jak pokračuješ s "minirekonstrukcí kuchyně"? Držím moc pěsti, protože si dovedu představit tu dřinu.
    Baru, už jsem během posledních 5 dní psala asi 3 komentáře a ani jeden se neobjevil. Přišly ti vůbec?
    Polštářky mám objednávat přes Fler?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, bohužel ne, jen tento dnešní a koukala jsem i do spamu a tam to taky nemám. Někdy to asi trochu hapruje :-( Renovace momentálně nepokračuje, tento týden byl hektický i pracovně, až dneska už bude snad chvíli volno. Ale na víkend mám všechny chlapy na horách, tak se chystám na tu nejbrutálnější část. Celou horní polovinu obrousit .... už teď se dusím prachem, jen si na to vzpomenu. Ale natírání potom bude za odměnu :-) A polštářky prosím přes Fler, děkuju. Přeju krásný víkend!

      Vymazat
  4. Miluji č. řepu:-) a už se těším i na další recepty k obohacení:-D
    Jenom mi bylo uděleno jednou kázání, že ji nemám tepelně upravovat, že pak se její barvivo stává toxickým?:-( Ale já ji ráda i teplou!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle slyším poprvé! Mám ji ráda pečenou v alobalu, zapečenou s těstovinami i jako pomazánku. Ale syrovou nejraději :-) No, budeme tedy doufat, že se neotrávíme :-)

      Vymazat
  5. Dneska jsem konečně koupila kozí sýr a chystám se na něj, ale myslím, že ho budu jíst sama, není tam maso ;-)

    OdpovědětVymazat