úterý 9. září 2014

Pracovní víkend ...

... aneb další etapa renovace. I když jsem už mockrát říkala, že raději nebudu moc psát, ale více se vyjadřovat obrazem, v tomto případě to nejde jinak, protože obrázky nejsou dostatečně odrazující pro ty, kteří by o něčem podobném uvažovali. Vítám vás při dalším mini seriálu renovace. Tentokrát to byl víkendový ultramaraton broušení a natírání. Nejhorší mám za sebou, protože jsem na jeden zátah obrousila všechna dvířka horní části kuchyňské linky a opět se utvrdila v tom, že otevřené police bych opravdu nechtěla. Takže jsem v pátek večer nasmažila řízky a v sobotu ráno odeslala mužský tým na Kraličák. Ve skutečnosti to bylo naopak, protože pan Božský přišel s tím, že jedou s klukama na pánskou akci do hor a já se jen chytla příležitosti. Dělat takovou šílenost s dětmi je totiž naprosto nemožné. Sobotní akce byla téměř sadomasochystická.Tak pojďte dál a nezouvejte se!





Souvislá vrstva prachu byla všude. Tedy tam, kde jsem nemohla zavřít dveře, takže kuchyňe a obývací část včetně chodby to fakt slízli. Bruska napojená na vysavač (slabá náplast a dva sáčky plné prachu!). Oběma sousedům jsem potom poslušně umyla dvěře, vydrhla rohožky, taky výtah a přilehlé části našeho patra. Díky šňůrám a prodlužce jsem dveře prostě nezavřela a tak mě čekal odpolední úklid. No spíše gruntování, protože co jsem neschovala, bylo pod nánosem prachu. Aspoň mám doma generální uklid za sebou. Už mi zbývají jen dvoje dvířka s vitráží, které nechám nově zasklít mléčným sklem. A ty už obrousím ručně a venku, kdyby trakaře padaly! V bytě jsem potom musela brousit ještě boční část linky a přísáhám, že doma už NIKDY NIC brousit nebudu. Něco jiného je, když máte dílnu, stodolu nebo zahradu, kde to můžete dělat, ale dělat to v bytě je holé šílenství. Ještě tak možná zase nějakou TON fešandu do sbírky.



Tohle prosím není módní přehlídka, ale vsuvka toho, jak moc jsem pracovala :-) Nebo jak moc velký jsem magor? To už je jedno, každopádně pokud někdo jen uvažujete o renovaci kuchyňské linky, napište mi, ráda vám to vymluvím!


Neděle už byla veselejší!



I když jsem ráno necítila ruce, nebo vlastně naopak cítila až moc, natírání je za odměnu a hlavně už u něj nenaděláte binec. Pozdní snídani jsem si dala v oblíbeném Cafiscu a potom už jsem jen natírala za doprovodu úžasné jazzové hudby z Jazzradia.  Jenže těch 5 vrstev nátěru je celkem na dlouhý lokty, takže jsem v mezičase ještě dělala pro rodinu něco prospěšného :-) Jinak na sebe prásknu, že žehlení nesnáším a žehlím až je to nevyhnutelně nutné (viz velikost koše na nevyžehlené prádlo).




No a tady už můžete vidět další dokončenou etapu. Ale pořád není hotovo. Včera jsem ještě u sklenáře nechala vysklít dvoje dvířka, venku je obrousila, večer doma natřela a dneska je vezu zase na zasklení. Teď, když se to začíná rýsovat, přemýšlím, že mozaiku jako obklad dělat nebudu a zachovám původní desku. Byla jsem zvyklá na teplé dřevo kuchyně a najednou přišlo ochlazení v podobě bílé a nechci to mít sterilní úplně. Navíc tuhle kombinaci bílá + dřevo mám strašně ráda. Taky jsem demontovala horní lišty a lištu pod mikrovlnkou demontuju taky nebo ji ještě natřu. Každopádně je to dřina a fakt jsem ráda, že už se to blíží ke konci. A pokud chcete mít nějaké srovnání, koukněte sem. Tento týden bude i zaskleno a příští týden vložím jak to všechno dopadlo nebo budu konzultovat co dál.

Práci čest!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

32 komentářů:

  1. Baru, ty jsi blázen!!! :-D Do toho bych teda fakt nešla ani v sebeobraně :-D :-D Taky by se mi líbila bílá kuchyň, ale přemýšlela jsem spíš o výměně celých čelních dvířek. Ale jsi teda dobrá, že jsi to všechno tak pěkně rychle zvládla i včetně úklidu a žehlení (taky ho nesnáším) :-)
    Hezký den!!!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, asi fakt jsem, protože to byla sebevražda! Přiznávám bez mučení! Ruce mám ještě oteklý a ráno na schůzce s klientkou jsem měla ještě nehty od barvy, protože jsem natírala do noci. Ale hotovo. Já taky řešila nová dvířka, ale ta kuchyň je relativně nová, to by mě manžel (právem) vystřelil na Mars asi. No jsem ráda, že je to za mnou a jsem zvědavá, kdy se dokopu k takový těm "crckám", abych to dodělala. Pěkný den i Tobě!

      Vymazat
  2. Báro minulý rok v září jsem dělala to samé! Kuchyňskou linku a také na bílo, takže vím jaká je to dřina! Ale výsledek rozhodně za tu dřinu stojí. Krásná proměna máte to opravdu moc útulné:)) Hezký den, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie děkuju, nejvíc tu dřinu ocení někdo, kdo to absolvoval. Však jsem se taky právěm odměnila novýma Vagabondama :-)

      Vymazat
  3. Baru, to jsem absolvovala před dvěma lety - taky to mám na blogu (http://janaathome.blogspot.cz/2012/10/v-me-kuchyni.html), ale je fakt, že brousit v bytě musí být teda horor, to bych asi ani nezkoušela. Ale výsledek zase stojí za to, vypadá to skvěle a budeš na to i ráda vzpomínat (teda možná:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však já říkám pořád, že ti tu stodolu fakt závidím! Když ne na poklady, tak tyhle všechny činnosti, která já musím obsolvovat v bytě. Proto jsem si to celé zdokumentovala, kdyby mě náhodou neco podobnýho chytlo, kouknu do záložky renovace a zase se pěkně uklidním :-) A ty jsi natírala i vnitřní korpusy?

      Vymazat
    2. Ty byly naštěstí bílé. Boky skříní byly taky bílé. Takže tolik práce jsme s tím neměli, vlastně jenom pár dvířek a šuplíků. A jsem ráda, že jsme do toho šli, je to tu mnohem světlejší, ta hnědá mě fakt štvala ...:-))

      Vymazat
    3. Já mám právě všechny korpusy hnědé, ale to dělat nebudu ani omylem, stačilo, že jsem natírala dvířka oboustranně. A bočnice jsem nechala taky původní, jen jednu jsem natřela, na zbytek už fakt nemám sílu.

      Vymazat
  4. Týý brďo, to sis mákla :). Hezký víkend :D. V takových chvílích jsem ráda že máme aspoň tu garáž. Z toho prachu bych asi rostla :-D. Stačilo když jsme dělali vždy třeba jednu nebo dvě místnosti a v těch dalších jsme bydleli..i když si to uzavřela tak stejně byl všude bugr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl hezký, svítilo sluníčko a ještě že tak, aspoň mně to dodávalo optimismus :-) Gáráž máme, ale tam mi to stejně nebylo povoleno brousit. Já jsem s bývalým mužem takto rekonstruovala od základů celý dům, zůstaly pouze obvodové zdi a vše za provozu, museli jsme v tom i bydle, byl to horor největší. Takže možná proto tu hranici mám trochu posunutou a máš můj obdiv, když se to dělá takto po částech, je to peklo nekonečný.

      Vymazat
    2. :-D jj, ale naštěstí už ten největší je za námi (teda alespoň v tomto bytě :-D). Teď už jen takové ty příjemné dodělávky jako nové dveře, skříňky do šatny, světla zavěsit (až dorazí :-D), obrázky pověsit , no a ten pokojíček na ten se těším nejvíc....

      Vymazat
  5. Hmmm....ocenujem, lebo viem o co ide...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju velmi pěkně :-) Teď už snad konečně budu mít i čas na ta mýdla od tebe, jestli tedy nabídka stále platí?

      Vymazat
  6. Baru,smekám! do toho bych v bytě nešla, ten jemný prach se bude držet ještě dlouho.. ale proměna je úžasná, vypadá to moc pěkně.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude, protože komando BG už jej do posledního zbytku zlikvidovalo :-)

      Vymazat
  7. Baru jsi blázen a superžena k tomu:-) Máš můj nekonečný obdiv, já bych do toho, po všech rekonstrukcích za provozu a bydlení na stavbě, právě že už nešla. Kuchyň vypadá krásně, moc, moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Superženy neexistují :-) Taky jsem před více než 10ti lety bydlela na stavbě, ale člověk rychle zapomíná. A přece si nebudu prášit na ty krásné nové kousky od Tebe! Už se na ně moc těším a sedačku vem čert, teda raději už čalouník :-) A jsem ráda, že se to zrovna Tobě líbí, já sama jsem se bála jak to bude působit, když bude část ve dřevě, ale mě to tak vyhovuje. Děkuju!

      Vymazat
  8. Báro! Přidávám se k zástupu "do toho bych nešla" :-))), vypadá to náramně, ale mákla sis...kdysi jsem jenom tapetovala celou linku v paneláku i s obkladama samolepicí tapetou...ovšem tenkrát ta tapeta nešla už po nalepení odlepit a znovu nalepit...ještě teď mě mrazí , když si na to vzpomenu a pak mám zase v živé paměněti život tady na stavbě, kde jsem každý večer musela vyluxovat a všechno otřít od prachu brrr. Ale věřím, že teď musí být lahoda udělat si i jen kafe v nové kuchyni :-)! Krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky ne :-) Zatím to kafe ještě nee, ještě to není, až ve čtvrtek dovezu poslední dvířka od sklenáře. A potom si to konečně vychutnám. Měj se fajn, Lucko!

      Vymazat
  9. Nemám slov a s otevřenou pusou koukám, co dokáže zvládnout jedna ženská! A ještě si u toho žehlí! Baru, jsi fakt dobráááááááá!
    A mooooc se mi nová kuchyň líbí.
    Když jsme u toho žehlení, já už čtrnáct dní vybírám novou žehličku. Jakou máš žehličku a jsi spokojená?
    Koukám pořád na tu kuchyň, je skvělá a ty skvělejší za ten výkon!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda! Snad už taky doladím i nějakou mini dekoraci. Jani, žehličku mám úplně obyčejnou Zelmer, stála 490 Kč a už je tak zanešená, že nenapařuje :-) A samočistící funkce už nefunguje. Ale tím, jak to žehlení nesnáším, mi to ani nijak nevadí a do nové nebudu investovat dřív než to bude nutné :-)))) Jinak moc děkuju! Víš jak to je ... ženský vydrží víc než kůň a když už nemůže, vydrží ještě dvakrát tolik :-)))

      Vymazat
  10. Teda Báro, musím Vám vyjádřit svůj hluboký obdiv a jen zírám, co vše je možné... Moc pěkné! Ten výsledek, myslím, bude stát za to! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, možné je úplně všechno :-) Něco ale jen jednou. Díky!

      Vymazat
  11. Bílo-dřevěná kombinace je krásná <3
    Baru, klobouk dolů!! Vím o čem mluvím ... už jsem si taky dala broušení v bytě :-) V Paříži jsem renovovala sto let starou dřevěnou podlahu, několik dní brousila, spárovala, natírala ... Ještě teď si vybavuji jak i po obří generálce několik týdnů se na mě valil bílý prach. odevšad. nepozorovaně. zákeřně. Ale uspokojení z práce bylo obrovské :-)
    Ať jsou dodělávky rychle hotové a ty už si jenom báječně užíváš novou kuchyň!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uspokojení se dostavilo, teď už jen relax :-) Děkuju!

      Vymazat
  12. teeda Baru, smekám, musela to neskutečná dřina! máš můj obdiv, že ses do toho takhle pustila, ale výsledek opravdu stojí za to! vypadá to ted fakt líp, těším se na celkové fotky až budou i ty skla :-) a ted doufám, že si dáš trochu nějakého toho odpočinku :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, dám, v sobotu jedu s kamarádkou do Prahy na výlet, tak už se těším. Fotky potom nějaký přidám, ale nevím jestli se mi bude chtít letos s tím ještě něco dělat :-) Uvidíme, až nasadím poslední dvířka. Děkuju!

      Vymazat
  13. Kuchyňka vypadá po renovaci dobře, líbí se mi :) Podruhé bys do toho už nešla co? :)

    OdpovědětVymazat
  14. Baru,
    když si ženská něco usmyslí, tak jí nic nezastaví, viď ? ;-)
    Ten jemný prach si umím představit , bourali jsme kdysi v paneláku kus zdi, je opravdu všude :-o
    Renovace se moc povedla!
    Líbí se mi také kombinace bílé se dřevem :-)
    Sama jsem o ní uvažovala, ale pak se mi zdálo, že je všude přebílováno a tak mám kuchyň tmavé wenge a bílou doháním jednoduchou keramikou.
    Líbí se mi stále, ale bohužel ta údržba se nedaří, prstíky jsou stále všude a ani výrobce neporadil co s tím.
    Tak ať se Ti v ní krásně vaří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem si nechtěla úplně a jen čistě bílou. Děkuju!

      Vymazat
  15. Bari, klobouk dolů ..... to musela být hrozná práce ..... ale výsledek vážně stojí za to ..... nádhera !!!! Marki

    OdpovědětVymazat