pátek 5. září 2014

Lezení zakázáno!

Začalo to více než před rokem. Nejdřív na mě zkoušeli nízké lezení po menších skalách, potom přišli s lezeckou stěnou a teď  už mají lezečky a sedáky. Lezení jsem striktně zakázala proto, abych na to po roce rezignovala. Nechci mít doma horolezce a tak doufám, že tahle aktivita zůstane jen ve škatulce "hobby".  Na druhou stranu jsem ráda, že mají kluci tolik zájmů a aktivit. Ale lezení se neúčastním. Vnitřně nějak nedávám, že mi pan Božský z kluka dělá horolezce. Lezení nepovažuji za bezpečný sport, ale tentokrát mě hoši přemluvili, abych udělala pát fotek. 






Chápete, že si někdo koupí boty, který jsou mu malý a tlačí ho? Lezečky, maglajz ... pomalu abych si pořídila i slovník! Pozitivní na tom lezení však je, že mám tipy na vánoční dárky pro oba. Vitoušek zatím neleze ... naštěstí, ale hned, jakmile na něj bude celotělový úvaz, ho pan Božský uváže do všech těch karabin a lan a poleze taky. To je mi jasný. Zakazovat nemá cenu. Stejně budou lézt, abych to neviděla.






A tak jim raději držím pěsti, aby jim to lezení šlo a všechny karabiny a lana fungovala tak jak mají a bezpečně plnila svoji funkci.  Od příštího týdne má horolezec opět atletické tréninky a nově ZUŠ - výtvarný obor! Aspoň něco málo z těch uměleckých sklonů snad má a na výtvarku se těšil. Po první hodině je nadšený, takže lezení až po výtvarce, jo? A já se těším taky, protože mám v plánu kurz linorytu pro dospělé. Takže všem zálibám a kroužkům zdar, doufám, že jste všichni ve zdraví přežili první (hektický) školní týden a teď už jen ...

PRIMA VÍKEND!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

13 komentářů:

  1. Dokud Ti neleze po skále, je naprosto v bezpečí, to mi věř ;).
    A navíc, pro chlapy je to moc uźitečný sport, neb lezecká stěna je snad jediné místo, kde nepotkáš týpka s pupkem a všichni jsou tak krásně vysportovaní, že bych lezení doporučila všem cleským mužům :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, že leze. A když Ti na vrcholku skály visí vlastní dítě, je ti celkem jedno, kolik vysportovaných chlapů stojí dole :-)

      Vymazat
    2. Hmmm, skály bych nesnesla. To je jiná.

      Vymazat
    3. No a to je to, co mi vadí. Stěna je dobrá.

      Vymazat
  2. Ahoj Baru, naprosto tě chápu. I když já to taky vidím z té druhé stránky, protože jsme s manželem oba lezci, manžel dokonce i horolezec pak tento "sport" doporučuju, je to lepší než jóga :). A ten pocit když zdoláš jednu dvě délky a sedíš na vrcholku a koukáš na východ slunce je nezapomenutelný :). Předpokládám že i s dětmi budeme chodit lézt a nejspíš pokud je to chytne a budou jezdit na hory tak budu stejně bez sebe strachy....ale to je prostě život jak říká manžel :). Tak přeju pevné nervy. Hlavní je že je někdo řádně vyškolí a trénuje ;) pa hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neplatí! :-) Pocity naprosto chápu, nejsem zase takový no sport, už jen to, že se člověk někam vydrápe, něco zdolá a pokoří sám sebe, to všechno dokážu pochopit. I když já jsem na skále nikdy nelezla, jen asi dvakrát lezeckou stěnu, ale stejně mi to nikdo nevymluví. Však ten strach poznáš, až budeš mít děti, to je tzv. nepřenosná informace. Od prvního okamžiku, co se dítě narodí, už máš strach, napořád. Někdy podvědomý, ale je tam. Stěna mi neva, ale když jsem viděla fotky z posledního lezení na skále, polil mě ledový pot.

      Vymazat
  3. Já se přiznám, že bych Domi docela ráda na lezení přihlásila, ale právě se strašně bojím, že pak až bude větší, bude chtít lézt i venku. Ale sport je to jinak super, zvažuju to do budoucna. Zatím jsme z kroužků vybrali gymnastiku výtvarku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to si piš, že bude! U nás to začalo stejně, akorát jsem pořád doufala, že tohle Marťu bavit moc nebude a ono právě jo. Stěna je jen cvičný trénink, takže jak začne chodit lézt, za chvíli ji máš na skále.

      Vymazat
  4. Nesnáším nebezpečné sporty! A když už někdo takové sporty dělá a není mu život milý, tak se pak nemůžu divit, když se něco stane. Vždycky je tam riziko, když lezu na skálu.
    Proto Baru, soucítím s tebou-na skály neeee!

    OdpovědětVymazat
  5. To já budu oponovat - lezení je podle mého vcelku bezpečné. I na skále. Stačí si zachovat zdravý rozum, nepouštět se do něčeho, na co nemám a dobře jistit. Pohyb je to přirozený, oproti třeba florbalu - rychlé zrychlení a rychlé zastavení, střely hokejkou, samé protipohyby, za chvíli klouby a záda odrovnané. U lezení je důležitá vzájemná důvěra, není tu místo pro podrazy a sebestřednost (platí to i o fotbalu??).
    P.S. Děti mám. Na dětském hřišti, na certifikovaných prolézačkách, mám o ně mnohem větší strach, než když visí (v celotělovém úvazku s dobrou helmou) na skále. Takže kliiiid. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protichůdné názory se přijímají :-) Otázkou je, zda 7 leté dítě umí vždy a za všech okolností zachovat zdravý rozum, když má navíc tatínka tak trochu bláza (pan Božský promine, jestli bude číst). :-) Ale s tím přirozeným pohybem bych asi souhlasila a se sebestředností taky.

      Vymazat
    2. dokud synek leze s horním lanem, není se proč strachovat!

      Vymazat