pátek 12. září 2014

Houbové špecle

Jak to tak pozoruji, hub je teď všude přebytek a i k nám se nějaké darované houby dostaly. Nejsem vášnivou houbařkou, nejsem ani normální houbařkou. Ne že by mě sbírání nebavilo, ale nebaví mě čistění a letos na sběr nějak nevyšel čas. Každopádně litovat toho nemusím, protože mě zásobují rodiče. Už jsem měla smažené bedle i růžovky, dělala jsem smaženici, výtečnou bramboračku s bylinkami z Provence, mám zásobu sušených hřibů a ještě jsem vyfasovala čerstvé pravé hřiby, ze kterých jsem dělala právě houbové špecle. Houby miluju ve všech podobách a když je jídlo navíc jednoduché, je požitek o to větší! Receptů na špecle je asi hodně, tak vám prozradím ten můj, který nezabere více než 20 minut (pokud tedy máte houby už očištěné).




A taky konečně letos přichází ke slovu moje nejoblíbenější bylinka - saturejka. Oblíbila jsem si ji už loni a letos jsem zasadila hned několik rostlinek, takže jí mám slušnou zásobu a jedna sklizeň ještě bude. Tak jdeme na to!



CO BUDEME POTŘEBOVAT? (pro 3-4 osoby)
těsto na špecle:
250 g hladké mouky,
3 vajička,
125 ml vody,
špetka soli.
Dále:
houby (ideálně pravé hřiby),
máslo, 
1 větší cibule,
sůl,
pepř,
saturejka (já použila už sušenou),
rukola.




JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
 Nejdříve uděláme těsto na špecle, jednoduše smícháme mouku, vajíčka, sůl a vodu, promícháme a necháme chvíli odpočinout. Mezitím co těsto odpočívá, nakrájíme houby a necháme je krátce povařit ve slané vodě. Na másle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme saturejku a povařené houby. Ty stačí vařit opravdu 5 -7 minut. Potom je ještě s cibulí a saturejkou chvíli restujeme na pánvi, smícháme se špeclemi  a je hotovo! Na talíři dozdobíme třeba rukolou. Tu mám strašně ráda a zrovna jsem ji čersvtou natrhala na zahradě. A pro svoji chuť se k houbovým špeclím výborně hodí.




Dobrou chuť přeju a užijte si víkend! O mě se po dlouhé době pokouší nějaký bacil, tak uvidíme kdo z koho ...



Fotografie i obsah podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

7 komentářů:

  1. Super recept, hub máme hodně. Letos fakt rostou! Tak díky za recept do mé "Bářiny kuchařky".
    Přeji ti jednoznačné vítězství nad bacilem.......a odpočívej, zasloužíš si to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Piju zázvorový čaj a má to něco do sebe. Jsem to minulý víkend asi přehnala, tento víkend bude postelový :-) Děkuju a pěkný víkend!

      Vymazat
  2. Baru, super recept, hned si opisuji a vyzkouším- doma máme také houbové hody momentálně a já už nevím co z nich :-) takže díííky za recept :-) a hodně sil a brzké uzdravení. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No super, Baru, tak aspoň bude mít uplatnění. Děkuju!

      Vymazat
  3. Ňáááám! Dá se něčím nahradit ta saturejka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ...ona každá bylinka je specifická, ale zkusila bych klidně i tymián :-)

      Vymazat
  4. Mňam,ještě jsem je nedělala, ale chystám se na ně ;-)

    OdpovědětVymazat