sobota 16. srpna 2014

Ze mlejna

Tento týden je opravdu bohatý. Na všechno ... Na práci, výlety i zážitky. Já vlastně vůbec nelituji, že jsme museli odložit naši plánovanou dovolenou, protože my jsme na dovolené vlastně pořád :-) Minulý týden jsem na blogu psala o našem víkendovém cyklovýletě na Porčův mlýn. A jelikož mám napoprvé prohlídka mlýna utekla, vydali jsme se tam ještě jednou a opravdu to stálo za to! Mlýnem totiž provází přímo pantáta mlynář a dozvíte se nejen o historii mlýna, ale i o tom, jak se dříve žilo a jak se mlela mouka. Dokonce i s praktickou ukázkou!





Pohodlně jsme se usadili ve světnici a poslouchali výklad. Ve světnici je vše funkční, dokonce se tu v peci čas od času peče i chleba! I černá kuchyně stále plní svoji funkci.







Potom nás vzal pantáta mlynář do mlýnice. Rekonstrukce byla náročná, ale některé části se podařilo zachovat původní. Mlynář zvedl dokonce i stavidlo horního rybníka a pustil vodu na mlýnský kolo. A v mlýnici se to všechno rozběhlo a mlela se mouka! Úžasný zážitek, kluci byli nadšení. Obdivuji nadšení, s jakým se do celého projektu majitelé vrhli. Vážím si takových počinů, díky kterým máme ještě několik fukčních technických památek. Na konci prohlídky můžete zhlédnout zajímavý dokument o tom, jak vypadal mlýn před rekosntrukcí a jak probíhala samotná rekonstrukce.








Takže když už budete v Býkovicích, prohlídku si rozhodně nenechte ujít. Jen poslední je v 11 h, potom až ve 13 h. A cestou tam či zpět se můžete zastavit na nové rozhledně v nedalekém Žernovníku. O té zase příště.

Užijte si prima víkend, i když je malinko deštivý!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

2 komentáře:

  1. moc pěkné, připomnělo mi to letošní dovolenou a návštěvu Babiččina údolí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Babiččině údolí jsem už pár let nebyla a vždycky, když jsme byli poblíž, plánovali jsme návštěvu, ale ještě nám to nevyšlo :-) Ale máš pravdu, ten ráz je hodně podobný.

      Vymazat