středa 6. srpna 2014

Zamilovala jsem se ...

Po krátké odmlce zdravím všechny čtenáře, dala jsem si malý oddech od internetového světa a strašně jsem si to užila. A stejně tak jsem si užila včerejší den s mojí kamarádkou designérkou Lejkou, se kterou jsme se vydaly na celodenní výlet. Objevila jsem Ameriku! No ani ne tak Ameriku jako úžasný kraj  s neuvěřitelným kouzlem. Navštívila jsem místa, o kterých jsem ani nevěděla, že existují a přitom je mám co by kamenem dohodil. Znáte Moravskou Třebovou, Šnekov, Křenov? Pokud ne, tak jsem pro vás připravila několik příspěvků s tipy na krásné výlety. Ale postupně. Začnu Moravskou Třebovou, kam jsme jely hlavně za účelem návštěvy Fotofestivalu Moravská Třebová 2014. O tom napíši ještě později. Město má ovšem tak úžasnou atmosféru, že jsme tam strávily skoro celý den. Ty domy, uličky, ta zákoutí! Piknik v městském parku, návštěva zámku a Kalvárie. Tohle městečko prostě musíte zažít!




O Moravské Třebové se říká, že je to renesanční perla ČR. A naše cesta tedy nejdřív vedla na krásný renesanční zámek. Opět bych musela hýřit superlativy, protože je to velmi příjemné místo. 








Naše cesta sem vedla ale nejen proto, že právě zde v zámeckých prostorách jsou vystavené fotografie Ivana Pinkavy. Jeho fotografie jsou přesně můj šálek kávy, takže jsem si výstavu maximálně užila. Nechyběla prohlídka zámeckých interiérů a samozřejmě návštěva zámecké kavárny. A ty zámecké arkády, ach ...



Z interiérů jen malá ochutnávka. Jsou velmi pěkné a udržované, dokonce jsem si tu zahrála na spinet! Neumím to, jen se nenašel nikdo jiný, kdo by měl odvahu :-)  




Raně renesanční portál z roku 1492 mě okouzlil. 




Stejně jako přilehlé exteriéry. A hlavně ty staré oprýskané domy. Lákání urbexu bylo veliké, ale tentokrát to měla být pohoda bez adrenalinu, takže jsem pokušení odolala :-)




No řekněte sami, není to nádhera? Dům s červenými okny byl dalším bodem mého zvýšeného zájmu.  Už jen ty dveře s nápisem na vstupním oblouku!

Po prohlídce zámku a přilehlých míst jsme se vydaly na nedalekou Kalvárii.





Kalvárie je posledním zastavením Křížové cesty, která je lemována barokními kapličkami. Samotné sousoší Kalvárie tvoří kromě tří křížů také sousoší Panny Marie, sv. Jana a dvou andělů.  Krásné místo nabité energií s úžasných výhledem do krajiny. 


No a když se vydáte zpět do města, můžete si udělat v městském parku příjemný piknik a potom se vydat na prohlídku náměstí a všech úžasných zákoutí jako my :-)









Tak a teď už víte, proč jsem se zamilovala. O tom, že Moravská Třebová rozhodně stojí za návštěvu, není žádných pochyb a já vám to jen vřele doporučuji! Do 24.8.2014 zde navíc probíhá již zmíněný Fotofestival, o kterém napíši ještě blíže a zítra se můžete těšit na návštěvu jedné nádherné barokní fary.

Mějte prima den!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

18 komentářů:

  1. Baru, hrálas hezky :-) Celý den vlastně hrál na spinet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, celý den byl "spinetový" a úžasný! Těším se do Náměšti!

      Vymazat
  2. jůůůů :) něco co znám velmi dobře, zde jsem se nadechla poprvé ve vyhlášené porodnici Moravská Třebová :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krása! Já se tam nadechla poprvé včera a byla jsem opravdu strašně mile překvapena. Město mě uchvátilo stejně jako kdysi Český Krumlov :-)

      Vymazat
  3. Baru, krása. V životě jsem tam nebyla, ale s chutí bych se v takových krásných uličkách taky procházela :-)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V takových uličkách bych se klidně i ztratila, aspoň na pár dnů :) Ten kraj je prostě nádherný.

      Vymazat
  4. Báro, nelákej, já nemám čas někde rajzovat:-) Krásné fotky, krásné místo...ještě včera by mě nenapadlo vydat se na výlet do Moravské Třebové, teď už ano:-) Máme tu tolik krásných míst...si říkám, že to člověk nemá šanci všecko obhlídnout (kór, když je imrvére přilepenej v Praze, že jo:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! A já si to strašně užívám, mám vlastně takovou cestovatelskou dovolenou skoro pořád :)

      Vymazat
  5. další krásné místo...město neznám, ale snad poznám někdy, díky za tip :-) měly jste se krásně. bára

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, toto město je pro mě překvapení, je tak romantické. Dovedu si představit, jak tam bylo príma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňo, i pro mě bylo! A ta okolní krajina a vesničky, no lezly mi oči z důlků málem :-)

      Vymazat
  7. Baru, krásné fotky. V Moravské Třebové jsem byla a taky se mi tam líbilo. Hlavně to jejich náměstíčko.
    Zamilovat se je krásné...........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se poslední dobou zamilovávám každý den a do úplně obyčejných věcí a jsem nejšťastnější! Děkuju za lichotku ♥

      Vymazat
  8. Baru, krásný výlet. Moravskou Třebovou znám. Ten kraj je kouzelný. Je spoustu lákavých míst, které bych hned navštívila... Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tak to já taky :-) Cestování mě baví a nemusí to být nutně do zahraničí, protože než poznám celou naši krásnou zemi, bude to ještě dlouho trvat.

      Vymazat
  9. Mor.Třebová je hezké město,jezdím tam od dětství,ještě si vybavuji jak to tam vypadalo dříve.Tvé fotky jsou krásné.
    Iveta P.

    OdpovědětVymazat