úterý 19. srpna 2014

Bezinkový lektvar

Protože letos víc než když jindy musím dbát o svoje zdraví a samozřejmě taky o zdraví svých nejbližších, navařila jsem bezinkový lektvar proti nachlazení a pro posílení imunity. Recept jsem našla v nějaké příloze denního tisku, myslím, že to byla příloha Mladé fronty, ale přesně už nevím. A protože recept obsahoval jen samé dobré věci, musela jsem ho vyzkoušet. Bezinky jsou navíc moje oblíbené, pekla jsem z nich i čaj.



POTŘEBNÉ SUROVINY
   2/3 šálku bezinek,
3 a půl šálku vody,
2 cm čerstvého zázvoru,
1 lžička mleté skořice,
1/2 lžičky mletého hřebíčku 
(použila jsem celý a nadrtila si ho),
1 šálek medu.


POSTUP PŘÍPRAVY
Otrhala jsem kuličky, zázvor nakrájela a hřebíček, protože jsem neměla mletý, jsem nadrtila.  Přivedla jsem k varu vodu, do které jsem dala bezinky, skořici, zázvor a hřebíček. Celé jsem to vařila na mírném ohni 45 minut, dokud se objem asi o polovinu nezmenšil. Uvařený lektvar jsem scedila a do mírně vychladlého vmíchala med. 



Bezinky jsou prý nesmírně zdravé. Zlepšují zásobování krve kyslíkem a tím mimo jiné zvyšují obranyschopnost organismu. Zralé plody obsahují vit. C, mají močopudné účinky a příznivě působí na cévy. Spektrum účinků je široké! Léčí se jimi kašel a jsou proti bolesti (např. migrény). Mají protizánětlivý účinek. No a ve spojení se zázvorem, medem a skořicí s hřebíčkem to je hotový elixír!





Mám navařenou zásobu, tak na zdraví!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. joo tak to je mňamka. Mamka dělá ještě šnaps, že tam přidá slivovici nebo rum. Krásné likérky, prozradíš odkud je máš? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to jsem zpětně taky dělala, s rumem a přidává se tam i káva, mňam. Ale já alkohol jaksi nesmím, tak letos likér nebude. A likérky? Ty jsem kdysi vyměnila za čokoládu a gumové medvídky :-D Ale mám jen čtyři.

      Vymazat
    2. ;) já taky ne ...dobrý výměnný obchod :-D

      Vymazat
    3. Mrkací smajlík!!! Nemůžeš alkohol ... můžu gratulovat?

      Vymazat
  2. Baru, děkuji za recept! Bezovou šťávu z květů jsem už vyzkoušela, tak teď vyzkouším z plodů. Krásný den Tobě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, tohle ale není klasická šťáva či sirup na ředění vodou, to je jako medicínka na užívání po lžičkách či malých panácích :-) Já už jsem začala tak uvidíme jaký to bude mít efekt :-) A nemáš za co!

      Vymazat
  3. Baru, já se taky chystám sirup udělat. No taky musím myslet na zdraví, náš kluk zrovna má pěknou angínu ...

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za recept, mám zapsáno. Nevím, jak to chutná, ale normálně mám na to chuť! To bude těma fotkama a designem!
    Tak na zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový hodně sladký. Mě do toho padlo kilo medu. A ano, účelem fotek je nalákat k výrobě, tak potom splnily svůj účel :-) Na zdraví!

      Vymazat
  5. Sirup vypadá opravdu skvěle, díky moc za recept! Snad ho stihnu vyzkoušet, než zmizí všechny bezinky :)) evey

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je celkem čas, teprve začínáají dozrávat :-)

      Vymazat
  6. Moc tě po delší době zdravím Baru,
    jé ty už máš hotovo!
    Dneska jsem to byla obhlídnout u nás a teprve dozrávají.
    Plánuji letos dělat i ten s alkoholem, ale je fakt, že ještě kojím a dcera má místo prázdnin momentálně velké zdravotní problémy-zlatý streptokok, tak se nám medicína bude hodit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ili, taky Tě moc zdravím! Já jsem s alkoholem dělávala taky, letos ale ne, protože alkohol nemůžu. Ať se malá brzy lepší! Letos je to s těma nemocema vážně děs!

      Vymazat