čtvrtek 7. srpna 2014

Barokní fara Křenov

Ještě v pondělí jsem nevěděla, že nějaký Křenov existuje. A hned v úterý to byla láska na první pohled. Cestou z Moravské Třebové jsme se s kamarádkou zastavily v Křenově. Resp. tahle nádherná barokní fara si nás přitáhla sama. Jak jsme se později dozvěděly, majitelé tohoto skvostu koupili i nádherný dům v Moravské Třebové, který jsem obdivovala a kam jsem zvědavě nakukovala. 




Bohužel moc fotografií nemám, protože jsem byla tak okouzlena tímto místem, že jsem tak nějak zapomněla koukat na svět skrze hledáček. Ale pokud prahnete po informacích, koukněte na oficiální stránky fary. Tam najdete i více fotek z interiéru. Já vás můžu zásobit pouze svými dojmy, které jsou jednoznačně pozitivní. 






Fara má jednak malou restauraci a taky funguje jako muzeum. Zahrádka hostince je moc příjemná, nechybí dětské hřiště a obsluha pozorná. Přesně tak jak to má být. Sice to byla už "jen" zastávka na naší zpáteční cestě, ale limonáda na zahrádce přišla vhod. 




Co mně ale vyrazilo dech byly interiéry a hlavně sbírka fary. Tedy když pominu milého a sympatického průvodce, jednoho z majitelů. Na prohlídce jsme byly jen samy dvě, takže jsme  se mohly v klidu  kochat. Bohužel ne všude bylo dovoleno koukat přes sklo hledáčku a tak mám pro vás jen malou ukázku. Zajímavý je čínský salon a samotná výstavní expozice naprosto předčila moje očekávání.



Takže pokud vás vítr zavane do těchto končin, Křenov rozhodně nevynechejte. Já mám v plánu se tam určitě vrátit, tentokrát ale na kole a doufám, že mi to nebude dlouho trvat. Pustila jsem se totiž do renovace kuchyňské linky a to mi zabere asi spoustu času. Ale proč se hned vzdávat starých věcí, když z nich můžeme po čase udělat nové a neokoukané, že?

Užijte si dnešní den a zítra vás vezmu konečně na slibovanou výstavu!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Skvělé! Takže další místo, kde bych se ráda zastavila. Včerejší lákání k urbexu bylo taky velké pokušení a vzhledem k tomu, že naše moravská dovolená nejspíš vůbec nebude, můžu zatím dělat jen tečky na mapě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda! Fara by se Ti určitě líbila. Tak třeba příště.

      Vymazat
  2. Ahoj Baru, máte krásné a pestré prázdniny, my jsme toho ještě moc nestihli, tak se alespoň kochám a sbírám inspiraci, přeju pohodový den a úspěšnou rekonstrukci, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to zase jo. Aspoň mě nemrzí ta původně plánovaná dovolená, která musela být odložená. Já mám vlastně dovolenou každý týden :-))) A s tou renovací ... no to si ještě máknu, vzhledem k tomu, že nátěr musím dělat ve čtyřech vrstvách. Ale když vidím, jak se to pomalinku mění, jsem spokojená. Ten to smirkování mě strašně neba, kdyby mi to někdo obrousil, byl by to relax se štětkou v ruce. Děkuju, Markéto!

      Vymazat
  3. Taky se nám naše dovolená zužuje na nejbližší místa kolem nás ... takže Morava asi nehrozí a možná ani ne ten ČK :((( Tak si Baru užívej a aspoň tvoje výlety nám ukážou kus Moravěnky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem za to ráda! Užívám, víc než jsem si původně myslela :-) Děkuju!

      Vymazat
  4. Nádherný výlet, nádherné fotky...líbilo se mi toho víc, ale to umyvadlo s tak krásným kohoutkem, to je paráda.
    Přeju krásné další dny. Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Baru,moc krásné fotky.
    Moc dobře to tam znám,protože Křenov je kousek od nás a loni v dubnu se na této faře ženil můj bráška.Moc hezké místo si vybrali.
    Iveta P.

    OdpovědětVymazat