středa 23. července 2014

Zeleninové muffiny

Vím a už nebudu slibovat, že se polepším. Žádné sliby, žádné plány! Navíc jsem zjistila, že mě nejvíc baví vařit, když jsem sama a nemusím u toho fungovat jako rozhodčí mých dětí. Když vařím sama, užívám si to. Takže nový recept do ekuchařky je tady. Zeleninové muffiny dělám už dlouho, ale oproti původnímu receptu jsem si ho opět vymazlila k obrazu svému. A tady si troufám napsat, že je to opravdu zdravé jídlo, protože tam není ani klasický prášek do pečiva, ale vinný kámen a místo mouky hraška. Hraška je úžasná věc. Neobsahuje lepek ani glutamáty, žádné konzervanty ani barviva. A využití opravdu široké. Tak pojďte ochutnat!



A co na tuhle dobrotu, která báječně chutná i za studena a dá se vzít třeba na výlet nebo piknik v přírodě budeme potřebovat?

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
   3 snítky čerstvé bazalky, to je základ (nenahrazovat, prosím!),
  1 středně velkou cuketu,
1 větší mrkev,
1 velkou bramboru,
větší hrst lněného semínka (pěkně tam potom křupe),
4 vrchovaté polévkové lžíce hrašky,
2 bílky (lze vynechat),
1 velké cibule,
3 stroužky česneku,
sůl,
1 lžička vinného kamene.



Příprava je opět velmi jednoduchá a rychlá. Když pominu samotné pečení, máte za 15 minut hotovo.



POSTUP PŘÍPRAVY 
Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Ostatní zeleninu neloupeme, jen pečlivě omyjeme a nahrubo nastrouháme. Do takto připravené zeleninové směsi přidáme dva bílky (kdo není vejce, může vynechat), hrašku a větší hrst lněného semínka. Nakonec nasekáme čerstvou bazalku a opravdu té chuti bez bazalky nedocílíte. Vše promícháme a dáme do vymaštěné formy na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě cca na 180 stupňů po dobu 30 minut. Výsledek je výborný!



 


A kdyby vás zajímalo odkud mám to krásné dřevěné prkýnko, tak je to výhra od Anýzovky! A je tak krásný a voňavý, že se okamžitě zapsalo do kategorie nekrájecích prkýnek a používám ho jen na servírování dobrot. Aný, tímto Ti dodatečně děkuji
A teď už nezbývá než vám popřát dobrou chuť!



Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. Tak to vypadá luxusně! (A prostírání taky ;) ).

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, dnes se chystám něco udělat z cukety, tak možná zase muffiny:-), a gratuluju k výhře!

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to fantasticky a fakt vbych si dala! Jenže by mi je asi musel někdo udělat, zase taková kuchařka nejsem :-D. Zdravému vaření třikrát hurá a krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tohle bez obav zvládne i naprostý začátečník :-) Díky a pěkný den i tobě.

      Vymazat
  4. mňam. zkusím.
    úsměvný překlep u vejcí prosím nechat, roztomilé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, děkuju za upozornění, jsem se zasmála i já, ale chvíli mi to trvalo, než jsem to odhalila :-))))))) To psaní mi občas hapruje :-)

      Vymazat
  5. Baru, to je krása <3
    Tartelettes miluju, na piknik na pláž jsou skvělé a tyhle jsou navíc zdravé :-)
    Jsem moc ráda, že se ti prkénko líbí!! Můžu si fotky "půjčit" na FB Cigale&Olive ´sím? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zaručeně vyzkouším!!! Dnes jsem (jaká shoda s tvým dnešním příspěvkem) udělala podle tvého receptu "lámankovo-ovesné" placky, přidala jsem pod kozí sýr ještě zeleninové ragú. Mělo to velkolepý úspěch:-)!!! Jen nevím, asi nemáme stejné velikosti hrnků:-) ?! Placek je tolik, že jsou do foroty v mrazáku:-D určitě se tam dlouho neochladí:-)))!

    OdpovědětVymazat
  7. jooo, tohle je další recept, který od tebe fakt stojí za to :-) už jsem ho dělávala, když byl ještě recept uveřejněný, a tak děkuji za připomenutí :-) hned si ho uložím, jo? :-) a hned upeču, protože začínáme mít doma nadúrodu cuket :-) Bára

    OdpovědětVymazat