pátek 18. července 2014

Kleť

A ještě jedno pokračování z jižních Čeh .... Aby to nebyla nuda jen se courat Krumlovem, vyrazili jsem si na nejbližší kopec od Českého Krumlova a tím je Kleť (1084 m n. m.). Je nejvyšším vrcholem Blanského lesa, který už je součástí Šumavského podhůří. Na vrcholu se nachází rozhledna Josefova věž a kousek pod vcholem stojí hvězdárna, kterou je možné navštívit. Na kopec se můžete nechat vyvézt lanovkou, která jezdí v každou celou hodinu a nebo jít jako my po svých. Možností jak zdolat kopec je několik a můžete si vybrat pro sebe tu nejpříjemnější cestu. Vzhledem k tomu, že se zadýchávám už jen při cestě do schodů, zvolili jsme asi pětikilometrový mírnější výstup. Ale můžete si to vyběhnout rovnou pod lanovkou.



 A tohle už je pohled z rozhledny. A tady nás taky zastihl jediný déšť za celou dobu dovolené. Suchou nohou jsme vyšli nahoru, kde se sputil pěkný liják a museli jsme počkat v příjemné hospodě, než opět vykouklo sluníčko. Dolů jsme chtěli sjet na horských koloběžkách, ale byli jsme upozorněni, že to bude hodně klouzat. A jelikož mě ještě bolí koleno z poslední havárky na kole, o další zranění jsem jaksi neměla zájem, takže jsme se vrátili zase jiným okruhem pěšky dolů.








Takže pokud vás přestane bavit město, můžete vyběhnout na kopec. Není to nic náročného a ta hospoda nahoře je vážně bezva zařízení :-) A ještě pohled na Kleť z Českého Krumlova. No a zítra pro vás mám poslední výletní místo, kam jsme se vydali a příští týden už vám dám s cestováním pokoj, slibuju! A můžete se těšit třeba na soutěž!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

9 komentářů:

  1. A ja mam reportaze rada, aspon spoznavam tolko krasnych miest...a planujem vylety...

    OdpovědětVymazat
  2. Dech beroucí pohledy i výhledy:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě byl dechberoucí výšlap, i důchodce mě dá momentálně na frak :-) Ale jinak to byl výlet moc fajn.

      Vymazat
  3. To ráda čtu, že je na Kleti zase funkční příjemná restaurace. Před pár lety to tam bylo dost špatné, vlastně jen ohřívané za vysokohorské ceny. Mě manžel honil vždycky nahoru pod lanovkou, to už bych teď nezvládla, ale od Krumlova je cesta příjemná. Asi si tam letos taky vyběhneme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam byla poprvé, takže to nedovedu porovnat, ale měli tam orpavdu taková obyčejná a dobrá jídla a třeba taky chleba se sádlem nebo s tvarůžkama :-) Já bych to za normálních okolností vybušila nahoru pod lanovkou, ale ta okolní procházka měla taky něco do sebe.

      Vymazat
  4. Baru, díky za super tipy na výlety z jižních Čech - všechno poctivě po večerech čtu, jen nějak nestíhám komentovat ...
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to jsi borec! Teda vlastně borka :-) Zítra už poslední a už chystám polštářové novinky a soutěž. Ta by se Ti mohla líbit, tak nakoukni i příští týden. Užij si víkend!

      Vymazat