pondělí 9. června 2014

Od Buchlova ....

Celodenní výlety jsou fajn, ale mají jednu nevýhodu. Děti zkrátka neunavíte ... V sobotu jsme vyrazili hned po snídani, protože jsme toho měli v plánu více. Kolem Buchlova jezdíme často, ale hrad nám stále unikal a tak jsme se konečně vypravili i tam. Hrad je schovaný v lesích, takže z dálky není moc vidět, ledaže jedete od Buchlovic. Dětský okruh mě sice trochu zklamal, čekala jsem, že děti budou více zapojeny do hry, ale hradní paní v dobovém kostýmu byla moc fajn a věnovala se jim dostatečně, jen žádné úkoly nebyly. No a pokud vás zajímá něco z historie nebo další informace, vše najdete na oficiálních stránkách hradu. Já tentokrát doložím pouze obrazovou dokumentaci.








 Hrad je sice moc pěkný, ale jak se pořád něco přistavovalo, je nezvykle členěný. Uvnitř se fotit nemohlo, ale o tom, že první zmínky o něm pocházejí ze 13. století, nás měl přesvědčit původní dochovaný oblouk v černé kuchyni.





Dětičky si přijdou na své, náš mladý pán se dokonce snažil dostat se do hradu svojí vlastní cestou, ale nakonec pochopil, že prohlídka bude přece jen lepší s hradní paní.










No a ty výhledy pochopitelně! Přiznávám, že azuro bylo až kýčovitý. Ale poznávání památek není jen kulturní zábavou, téměř na každém výletě potkám někoho z  blogového světa nebo se ke mě občas někdo přihlásí, že mě zná z blogu. Tentokrát to byla Terka z Levandulového blogu. 







 A ještě jednu zábavu hrad nabízí. Tou je výstava dravců. Některé z nich jako třeba sovu pálenou si děti, ale i dospělí můžou vzít na ruku. A to se klukům moc líbilo, dozvěděli se tu spoustu věcí ze života dravců.




 No a tady naše virtuální prohlídka končí. Až budete projíždět buchlovskými lesy, nezapomeňte odbočit a kouknout se na jeden z dalších krásných hradů. Přeju všem pohodový začátek týdne a ve zdraví přežijte tropické teploty, které nás začátkem týdne čekají.






Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

8 komentářů:

  1. Baru díky tobě, teď, když si budu notovat "od Buchlova větor věje", už budu vědět, jak alespoň vypadá:-))) Přeji krásné dny v chládku a pilný, pitný režim:-D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No super! Pitný režim dodržuji, s tím chládkem je to horší, tyhle vedra jsou nesnesitelný :-( Díky!

      Vymazat
  2. Díky za prohlídku Buchlova, moc hezké fotky.Nemám sílu ani psát, takové vedro je pro mě fuj. Přijela jsem z Olomouce úplně ugrilovaná.
    Ať žije chládek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nemluv, já dnes měla v pravé poledne pochůzky po Brně. Léto mám ráda, ale přiznám se, že mě ke štěstí stačí 20 - 25 stupňů max :) Pěkný večer v chládku a třeba s okourkovou limonádou!

      Vymazat
  3. Baru, díky za další skvělou virtuální prohlídku a další návrat do dětství - na Buchlově (a v Buchlovicích) jsem byla tak hrozně dááávno ... tak jsem ráda, že pořád stojí :-)
    Dravci jsou nádherní a sovy miluju! Super expozici dravých ptáků mají taky na Znojemském hradě - je tam záchranná stanice pro handicapované dravce a sovy, mají je v hradním příkopu a může se až k nim dolů, to byl skvělý zážitek ...
    A úplně jsem se ♥ do té poslední fotky ...
    P.S. Připojuju se k lamentování na úmorné horko - ač jsem narozená v srpnu, léto nemám moc ráda a vedra přímo nesnáším a děsně trpím :(

    OdpovědětVymazat
  4. Není za co :) Tak tam jsem zatím na hradě ještě nebyla, ale máme to celkem v dosahu, tak se tam určitě vypravíme. No dneska je to fakt peklo, jsem ráda, že jsem teď na cvhíli zalezla domů. Odpoledne musíme vyrazit k bazénu. Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  5. krásný výlet...taky se chystáme ted až pominou tropy na hrad/zámek.....a kluci mají krásná trička :-) to by se líbilo mému muži :-) k vánocům jsem sehnala pyžamo FC Barcelona (měli v Tescu) a řekla bych, že to byl nejlepší dárek podle nadšení, co si rozbalil :-) :-) Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teď se to fakt moc nedá. Jsem za ty tři dny úplně ko a to jsme byly dva dny u bazénu. Snad konečně zarší. Trika kluci dostali od babičky a patří k nejoblíbenějším :-)

      Vymazat