úterý 17. června 2014

Helfštýn

Helfštýn je jeden z nejrozsáhlejších hradů v Evropě prý. Resp. je to spíše už jen hradní zřícenina, ale velmi pěkná. Má přístupná čtyři nádvoří, pět bran a několik věží. Místo interiérů můžete navštívit sklepení hradu, kde najdete hned několik expozic a všechny jsou zajímavé. Jednak je to expozice uměleckého kovářství, historická mincovna a archelologie. Většina z vás potom asi ví, že se na hradě každý rok koná Hefaiston, což je mezinárodní setkání kovářů. Musím říct, že některá jejich díla jsou opravdu krásná a zajímavá, ale osobně dávám přednost klidné prohlídce hradu před davy lidí, takže Hefaistonu se neúčastníme. Já ty velké akce plné turistů a hluku poslední dobou vůbec nemusím. Tak jestli se chcete kouknout na hrad, zvu vás na malou virtuální prohlídku. Pokud vás zajímá něco z historie, pročtěte si oficiální stránky hradu zde. A tentokrát začneme prohlídku pěkně shora, z husitské věže, která se nachází v severní části hradu. Vybudována byla v 15. století a z věže můžete vidět Moravskou bránu a Oderské vrchy. A samozřejmě Helfštýn v celé jeho kráse!
 






Na třech posledních fotografiích vidíte husitskou věž.  A následuje podle mě jedna z nejkrásnějších částí hradu. Je to severní palác, který už dva roky bohužel není z důvodu bezpečnosti návštěvníkům přístupný. Nemá střechu a chátrá. Na opravu prý nejsou peníze a v dohledné době ani nebudou. Což je sice škoda, ale v této svojí podobě je neskutečně krásný! Podívejte se na pár fotek severního paláce zblízka.




 


 


No řekněte sami! Nebylo by lepší současný stav nějak zakonzervovat před zubem času než se pustit do rozsáhlé rekonstrukce? V přízemí severního paláce jsou ony zmíněné výstavní expozice a jejich návštěvu určitě nevynechejte, je v ceně vstupného ;-) I tohle místo má svého neskutečného ducha. Dokázala bych tu sedět celé hodiny.








Hrad nebyl údajně nikdy dobyt. Asi díky svým obranným prvkům. Měl spoustu věží, příkopů a střílen a jeho hlavní plášťová zeď ukrývala a chránila všechny ostatní hradní stavby. V některých místech je prý širší než Velká čínská zeď. No neměřila jsem to, snad příště :)






Celý hrad provázejí krásná umělecká díla kovářů. Ať již jsou to věci praktické jako kování na oknech a branách či houpačka pro děti nebo třeba podobizny. Na druhé fotce můžete vidět prý unaveného učitele národů - Komenského. Na Helfštýn se ta kovařina opravdu velice hodí. 




Najdete tu ale i místa  k odpočinku, spoustu laviček s krásnými výhledy a taky restauraci, takže výlet můžete spojit i s obědem v jednom místě.




A pohledem shora i nahoru se s vámi loučím. Snad se vám výlet líbil, i když byl jen virtuální! Užívejte si tohle krásné počasí, mě vyhovuje úplně maximálně. Včera jsem si koupila nový letní cyklo dres, tak se těším, že ho nejpozději o víkendu vyzkouším. Teď mě čeká zarámovat 23 fotografií což mě sice baví méně než focení samotné, ale zase mám radost z hotových kousků.

Měj se krásně ♥




Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Teda! Moc hezký hrad!
    Hromadný akce a turisty poslední dobou taky nemusím, vadí mi to čím dál tím víc, takže vyjít si do centra Prahy je spíš mučení... Nevím proč, dřív jsem takhle citlivá na hluk a davy nebyla. Myslim... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já ne. A pokud mám možnost volby, volím klid. Hromadné akce nejsou nic pro mě. Hrad je krásný, všechny jsou, jsem jimi asi dočista posedlá :)

      Vymazat
  2. Hrad je opravdu krásný! Líbííííííí! Tu poslední fotku bych nazvala "Díra do světa".

    OdpovědětVymazat