čtvrtek 5. června 2014

Chřestová pomazánka

Sezóna chřestu je v plném proudu a protože chřest miluju, nesmí chybět v našem jídelníčku. Úžasná je z něj například pomazánka a kdo zná můj recept z Mimibazaru věřte, že tento je inovovaný a ještě lepší! A podařilo se mi nakoupit většinu českých potravin, tedy kromě cottage sýru. Jenže jet pro něj jinam už nebylo v mých časových možnostech. Mimochodem taky podporujete lokální potraviny? Já se alespoň snažím a Myyna k tomu má navíc krásnou tašku!





POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 balíček chřestu,
1 balení cottage sýru,
125 g měkkého tvarohu,
jarní cibulka (množství podle chuti),
pár snítek tymiánu,
sůl,
pepř. 




POSTUP PŘÍPRAVY 
Jelikož jsem použila bílý chřest, zlehka jsem ho oškrábala. Někde jsem četla, že zelený se škrábat nemusí. Chřest jsem cca 15-20 minut vařila v páře, poté ho nechala vychladnout a nakrájela na kousky. Mezitím jsem smíchala jedno balení cottage sýru se 125 g měkkého tvarohu a přidala nakrájenou jarní cibulku. Množství si zvolte podle vlastní chuti. Přímíchala jsem nakrájený chřest a na závěr přidala čerstvé lístky tymiánu, špetku soli a špetku pepře. 




Osobně chřest miluju a můžu ho ve všech podobách, takže tahle pomazánka u nás nesmí chybět. A kupodivu chřest jí i starší pirát, což u dětí celkem obdivuji, protože má opravdu specifickou chuť a chápu, že ne každému chutná.


Takže dobré chutnání :-)




Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Cřest, je moje slabost, dokonce jednu dobu i pěstována na zahradě. Znám spousty způsobů jeho úprav, ale tuto ne, díky a bonn appetit!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. k chřestu jsem se musela projíst, a letos nám nějak fakt zachutnal zelený chřest...bílý jsme ještě nejedli- je bílý chřest chuťově hodně odlišný od zeleného? jinak fotky dokonalé :-) bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, řekla bych, že chuť zeleného chřestu je více intentivní a více hořká, bílý mi přijde takový jemnější. Zelený je výborný do salátů a dá se jíst i za studena. Děkuju ♥

      Vymazat
  3. To jsou tak krásné fotky, že jsem dostala obrovskou chuť pomazánku co nejdřív udělat. Domi chřest taky jí, ale jen ve formě krémové polévky, takhle v pomazánce nevím, nevím, ale zkusím jí nabídnout:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zkus, třeba jí bude chutnat a nebo ten chřest ještě rozmačkej vidličkou. My máme rádi hrubší kousky. Dej vědět jak chutnala a děkuju :)

      Vymazat
  4. Spargla-chrest-asparagus... Mam ho v zahrade, ale nepestujem kvoli vyhonkom, ale rastline..je taka vysoka, bujna. Nechce sa mi ho prihrabavat a sledovat, kedy vyrypnut.. Asi ju vyskusam...fotky ma priam navnadili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje mamka ho taky kdysi měla na zahradě, ale používala ho do kytek, takže rostlinu znám jen jako dekorační záležitost. Docela by mě zajímalo jak je náročné ji pěstovat právě na jídlo. Navnadit byl účel, ale nejen na fotkách, ale i ve skutečnosti chutná skvěle ;-)

      Vymazat
  5. Skvělý nápad! Jestli dneska seženu čerstvý chřest, tak jí večer udělám na grilovačku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je chřestová sezóna, tak snad bys měla. Jinak má i Lídl, bílý český :-) A taky mě překvapil nabídkou české zeleniny. Mrkev, jarní cibulka, hrášek, chřest, brambory. Vím, je to obchod, ale já jinou možnost neměla.

      Vymazat