pondělí 12. května 2014

Sezóna výletů začíná!

Tak i my jsme konečně zahájili sezónu hradů a zámků. Miluju tyhle výlety. V neděli ráno jsme se vydali za krásami hradu Pernštejn. Nebyla jsem tam od roku 2007, kdy jeho přilehlá dvorní část vyhořela. Dnes už to nepoznáte, snad jen díky kompletně nové střeše. Na oficiálních stránkách hradu jsme si předem zamluvili dětský prohlídkový okruh "Ztratila se bílá paní". Určitě doporučuji. Jedná se o interaktivní prohlídku, kde se zapojí i ti tříleťáci a veřte, že se klukům prohlídka opravdu líbila. Průvodkyně je vtáhla do hry. Ovšem zase z té historie se toho člověk moc nedoví, ale koneckonců to si můžete přečíst právě zde. Celý okruh trvá zhruba hodinku, takže jsem ho zvládla i já. Pomalu tak zvyšuji skóre a prodlužuji doporučené denní procházky. Nechci jen ležet doma a trpět sebelítostí, chci, aby už zase všechno bylo jako dřív (aspoň v rámci možností). Já se díky dětem naučila poměrně velké trpělivosti, ale v tomto případě jsem fakt už jako na trní. Neskutečně mi chybí výlety na kolech, pohyb v přírodě a cvičení s mým trenérem. Ale pokud zítra dopadnout dobře výsledky krevních testů a kontrolní ekg, budu zase o krok dál. Tak mi držte pěsti, prosím. Ale raději už se pojďte virtuálně kouknout na Pernštej.





 Nechci vás tu zahrnovat informacemi, ty si každý v případě zájmu určitě rád dohledá. Raději přidám obrázky. Ale jednu pověst bych tu přece jen chtěla uvést. Pod hradem roste obrovský, více než tisíciletý tis, ke kterému se váže historka, že když se s tímto stromem něco stane, stane se něco i s hradem. A právě v roce 2007 se onomu tisu zlomila větem a jak jsem již psala výše, jedna z dvorních částí hradu vyhořela. Mimochodem tento tis se stal stromem České republiky pro rok 2005.  On se vůbec tento gotický hrad s renesančními prvky dost vzácně dochoval tak nějak v původní podobě, kterou získával postupně po tři století. Jeho výstavba byla započata už ve 13. století, ale dokončen byl až v 16. století a tahle podoba mu zůstala dodnes. Ze stejného letopočtu, tedy 16. století,  se dochovala i dřevěná spojovací lávka.





 Na jednom z nádvoří můžete navštívit hradní kapli nebo si dát občerstvení na příjemné venkovní zahrádce. No jo, pikniky jsou u nás oblíbené a svačinka musí být. Nakonec se hodil i horký čaj na zahřátí.




 
 Hrady a zámky jsou mojí další neskrývanou vášní. Už se těším na teplé letní počasí a naše výlety po českých hradech a zámcích. Škoda, že jsem blog nezačala psát dříve, protože už jsme jich navštívili nespočet.




 A ještě výhledy z hradní věže Barborka. Ta byla původně vyšší, ale při dobývání Švédy byla dvě patra sestřelena, takže dnes je o něco nižší. Jinak ale dochována v původní podobě. Můžete tam najít čtyři barevná okna, která symbolizují čtyři roční období. Uvnitř hradu se pochopitelně fotit nemohlo ani za příplatek, takže tady naše virtuální prohlídka končí. Ale ještě jeden tip pro vás přece jen mám! Pokud se budete chtít dobře najíst, určitě se na zpáteční cestě zastavte v hotelu Rudka u Kunštátu. Výborně tam vaří a my tam moc rádi čas od času na rodinný víkendový oběd zavítáme. Navíc tam můžete podniknout pěknou procházku a děti se vyblbnou v novém lesním parku hned vedle hotelu. Více o Rudce jsem psala zde.

A kam zavál vítr o víkendu vás?

Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

22 komentářů:

  1. Baru, palce a i ostatní prsty pevně svírám, co to jde :).
    Jak už víš, neděli jsem strávila v sítotiské dílně a v sobotu po práci prochodila s kamarádkou po Praze asi deset kilometrů. Ona zná každý zapadlý průchod a kdejakou stylvou kavárnu skrytou před turisty. Je to radost s ní po Praze chodit.
    Tak hezký týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-D Už se těším na Tvůj nedělní výtvor! Takovou průvodkyni po Praze bych teda taky brala, akorát těch 10 km bych momentálně nedala, ale mám v plánu být zase brzy v kondici :-) Hezký týden i Tobě.

      Vymazat
  2. Baru, já taky miluju hrady a zámky, jen na to někdy nemám lidi, kteří by se mnou jeli...nebo spíš nemají čas :-)) V sobotu jsem taky prochodila po Praze pár kilometrů a bylo to fajn. Tak až někdy přijedeš, ráda ti udělám průvodkyni. Jinak na tebe moc myslím a testy budou určitě úplně v pořádku!!! Tak hodně štěstí! pa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Tě beru za slovo! Moc ráda se nechám provést :-) Měla jsem jet do Prahy teď na fotografický wokshop, ale člověk míní a pánbůh mění. A děkuju ♥

      Vymazat
  3. Jéé, Pernštejn! Nádherné fotky! Naposledy jsem tam byla ještě v dětství a moc ráda bych to napravila, snad to letos o prázdninách klapne. Hrady a zámky mě taky hrozně baví, ale pro Jirku je to většinou "děsná otrava", takže v tomhle se bohužel neshodneme :-( Musím památky obrážet s mamkou nebo kamarádkami. Teď je to sice tak trochu na lepší cestě, protože hrady děsně začaly bavit Elišku a pořád by na nějaký chtěla jet, takže možná takhle "hákem" přes milovanou dcerunku se mi čas od času podaří Jirku zlomit :-)
    O víkendu jsme byli doma, už asi počtvrté přecházím nějakou virózu, pořád se mi to vrací, budu muset zajít k mudr., zvládli jsme jen kratší procházku.
    Baru, držím pěsti na testy a ekg, určitě bude vše v pořádku, protože ten Tvůj pozitivní přístup je obrovské plus! Myslím na Tebe ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádnou virózu nepřecházej, fakt to není sranda. Mě si vezmi jako odstrašující případ! Navíc ty viry co teď řádí mohou způsobit fakt škaredý věci. Ale chápu, že s dětma to člověk prostě nemá šanci vyležet. Já s Marťou na hrady a zámky jezdila i sama. Taky ho to děsně baví, vlastně od tří let chodíme na prohlídky a teď to vypadá, že to bude bavit i Vítka. Děkuju, Jani!

      Vymazat
  4. Baru, moc, moc, moc držím pěsti na zítra!
    Fotky jsou úžasné - mohla bych na ně koukat pořád. Nádhera....

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mám stejné. Návštěvy zámků a hradů mám taky v oblibě. Pernštejn je obdivuhodný! :) krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásný hrad a překvapil mně svou velikostí, navštívili jsme ho asi před měsícem kdy jsem vyjeli na jarní dovolenou na Vysočinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak paráda, první duše, která tam už taky byla :-)

      Vymazat
  7. Bari,
    krásné fotky a určitě i krásný výlet .... já hrady a zámky miluju .... držím palečky, ať ti dobře dopadnou testy i ekg !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  8. tak doufám, že jsi opravdu o ten krok vpřed, že výsledky dopadly dobře...tak jen tak dál :-) sezonu jste zahájili parádně..tak kam to bude příště? už se těším na další hrady/zámky/výlety.....taky se chystáme někam vyrazit....my jsme se měli o víkendu taky cestovně- v neděli jsme se vraceli z první dovči ve třech, vše zmákli dobře, tak snad bude naše holčička cestovalka po nás a bude s námi držet basu :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, teprve se chystám, tak ještě nevím. S cestováním dětí držím pěsti. U nás byl první Marťa velký cestovatel, ještě neměl ani šest týdnů a už jsem byli na Slovensku. A zůstalo mu to. Ve dvou letech už viděl kousek světa, škoda, že si to nepamatuje. S Vítkem to bylo mnohem horší, ten byl pravý opak. Takže jsme jezdili jen tady u nás. A teď, když jsme si naplánovali na 14 dní takovou cestovatelskou dovolenou, tak ji musíme kvůli mě zrušit, resp. přehodnotit a přesunout na později. Tak ať vám vaše holčička dělá jen samou radost!

      Vymazat
  9. Baru, snad Vám testy dopadly dobře a bude líp a líp. My jsme byli na prodloužený víkend na Vysočině, počasí vyšlo, chodili jsme na túry... Kluci jsou už větší, tak to s nimi jde už dobře. Byli jsme tam poprvé a určitě ne naposledy:) Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, zatím nedopadly nijak, protože stále nejsou hotové. Jedná se prý o nějaké nákladné testy a musí se čekat, až bude "zájemců" víc. Asi je málo nemocných :-) Za to jsem se dozvěděla, že jsem ještě prodělala mononukleozu, takže jedno překvápko za druhým. Naši chlapi byli na Vysočině v sobotu. Jeli lozit na skály, někde zapadli autem a musel je vytahovat traktor, takže kluci z toho měli náramnej zážitek a ještě je traktorista povozil :-) Vysočina je krásná, kde jste byli?

      Vymazat
    2. Baru, tak snad se dočkáte brzy a bude výsledky budou příznivé... Tak to měli kluci pěkný zážitek. My jsme spali v Křižánkách a byli jsme u Čtyř palic,další den kolem Karlštejna (ale zacházkou) do Svratky a poslední den Dráteničky. Horolezců bylo všude plno :) Už jsme nestihli Devět skal, tak ty příště:)

      Vymazat
  10. :-)PERNŠTEJN:-)JE ÚŽASNĚfotogenickej:-); je to hrad hradů, a krásný je na jaře a na podzim.... To je tam málo lidí, miluju to procházet tak volně, sama, ...pocházím z Bystřice, tak je to skoro domácí... Je to klenot, a teď ho mám díky *Vám i v mobilu a pc, ....a KRÁSNĚ, tak jak to tam miluju....:-) diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to souhlasím, úžasnej je. I teď tam nebylo moc lídí, ale na podzim se tam určitě vydám, podzim mám nejraději :-)

      Vymazat
  11. Moje komentáře nejsou nijak kreativní, ale musím zase obdivovat fotografie - moc hezké. martina

    OdpovědětVymazat