středa 14. května 2014

Čtenářský koutek

Děkuji všem, co jste mi včera drželi pěsti, ale výsledky testů vylučujících myokarditídu se opět nekonaly. Jedná se prý o nákladné serologické testy a musí se čekat až je zájemců více. Už čekám tři týdny! Nicméně mě páni doktoři obšťastnili dalším faktem a tím je prodělaná mononukleoza. Aniž bych o tom věděla. Drzá mononukleoza!  Když si to za poslední rok dávám zpětně všechno dohromady, tak se tomu vlastně ani moc nedivím. Nevyležené virózy, časté bolení v krku, únava a pracovní stres. Někde se to projevit muselo. Kontrolní ekg jen potvrdilo to, co už vím a co se snažím tak nějak strávit. Ale co, myslím, že jsou horší věci na světě a s trochou optimismu se to bude dát zvládnout. A teď už ke knihám! Po dlouhé době pro vás mám zase nějaké knižní tipy. Poslední dobou jsme měla na čtení opravdu dost času a za poslední čtyři týdny jsem přečetla čtyři knihy. Jedna výborná, dvě průměrné a ta poslední mě nikterak nezaujala. A o jaké čtení se jedná?



Vyhnání Gerty Schnirch - Kateřina Tučková, Nevěra po americku - Martina Formanová a Trojdílné plavky - Martina Formanová.


 Vyhnání Gerty Schnirch, výborná kniha, kterou všem doporučuji. Kateřina Tučková opět nezklama. Kniha pojednává o poválečném odsunu brněnských Němců, kdy je Gerta se svojí dcerou nucena opustit Brno. Zachrání ji výkon nucených prací v Perné na jižní Moravě, odkud se později znovu vrací do Brna. Velmi poutavé, místy až mrazivé čtení.



Nevěra po americku a Trojdílné plavky. Obě knihy od stejné autorky a řekla bych na jedno brdo. Nevěra po americku se odehrává v New Yorku a v podstatě se jedná o partnerskou krizi dvou manželských párů a řešení únikem z reality prostřednictvím internetové seznamky. Trojdílné plavky bych shrnula jako tři povídky o krizi středního věku. V každé povídce vystupuje jiná hrdinka, ale navzájem se všechny znají. Žijí v Connecticutu a každá z nich hledá svůj sen. Obě dvě knihy jsou takové jednoduché čtení na odreagování. Mám raději brilatnější romány, jako je např. kniha Dějiny světla, kterou právě na doporučení jedné mojí čtenářky čtu a je výborná! O ní vám napíši někdy příště.


A poslední knížka, která mě bohužel nijak moc neuchvátila je Žítkovské čarování od Jiřího Jilíka. Zřejmě proto, že Žítkovské bohyně od Tučkové nasadily laťku hodně vysoko. Žítkovské čarování jsou více méně fakta a dochované příběhy. Žádné velké vzrůšo nečekejte.

Tak to jsou moje knižní tipy a vám přeju pohodové čtení.

Foto © Barbora Grünwaldová 
Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

14 komentářů:

  1. Báro přeji hodně sil, optimismu do žil a ať je lépe, i když sama vím, že to není vůbec jednoduché,i když bych chtěla sebevíc, tak mi moje tělo říká STOP! Sama prožívám něco podobného... Jen doufám, že to dopadne všechno dobře. To si člověk potom přehodnotí svůj dosavadní život!A změní se. P.S. taky jsem se po dlouhé odmlce začetla:)) Krásný den, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, nápodobně! Energie bych brala rozhodně víc, ale pozitivní mysl mě snad nechybí, alespoň ne dopoledne. A je pravda, že si člověk potom uvědomí spoustu věcí, které přehodnotí a stanoví jiné pořadí priorit. Tak hodně zdraví!

      Vymazat
  2. Baru, to je pravda, jsou horší nemoci. Viry jsou všude a možná ani sami nevíme, co jsme už všechno prodělali. Takže hodně odpočívej, čti a tělo se samo dá dohromady a bude zase fit! Pa a moc pozdravů i od K!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Se srdeční poruchou se dá žít, i s prodělanou mononukleozou a i s dalšíma diagnózama co mě potkaly :-) Ale už to nebudu nikdy podceňovat! Mám pocit, že kromě odpočinku nedělám nic a už bych tak ráda. Od příštího týdne už mám v diáři zase nějaké focení, tak chci pomalu, opravdu zvolna začít. Děkuju, i za vyřízení pozdravů!

      Vymazat
  3. ahoj Baru... naprosto Ti rozumím ... a držím palce.. já jsem taky jakoby "náhodou" zjistila, že mám mononukleozu za sebou... _(( problémy se srdcem jsem měla před několika lety a teď si myslím, že jsem relativně v pohodě, nic zásadního mě netrápí, přesto některé výsledky u doktorů tvrdí, že je to jinak..:_((
    ke knihám.. Tučkovou mám přečtenou, moc se mi obě knihy líbily, Formanová mi leží na stolku a Žítkovské čarování neznám a vyhledávat ho tedy nebudu..
    Baru, přeju jen to dobré!!! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě někdy zaráží, co všechno to naše tělo vydrží a jak hrozně se k němu chováme! Já věřím, že je ještě brzy a že se všechny ty potíže postupně uklidní, protože kdyby mi to mělo nedej bože zůstat, tak fakt neskáču radostí. Únava a dušnost jsou teď moji noví kámoši, ale nemám v plánu tu káru s nima táhnout věčně :-) Potom mi napiš co si myslíš o té Formanové, jo?

      Vymazat
  4. k chorobám....
    tancovala som 7 rokov....celým srdcom a myslela som, že taká činnosť musí iba prospievať....omyl....posunutý stavec...už navždy...
    učím sa žiť nanovo...nové pohyby, nové držanie tela, nové spanie...všetko a k tomu už žiaden tanec...(teda taký, ktorý mi robil radosť)
    drž sa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto. To jsem vůbec netušila.Tak přeju ať se daří co možná nejlépe! A děkuju!

      Vymazat
  5. Baru, chtěla jsem napsat, že Ti závidim, že jsi stihla přečíst tolik knížek za tak krátkou dobu... ale za jakých podmínek, že? Takže to nenapíšu :). Knížky dlouhodobě nestíhám a dost mě to štve. Jsem ráda, že přečtu ráno u snídaně svoje oblíbené blogy a tím to končí. Smutné... večer vyšívám (rozesmívám tím celou rodinu, krom svého manžela, ten to naštěstí bere v pohodě).
    Tak držím pořád palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale já zase večer nevyšívám! Zalezu s knížnou do postele a čtu. A blogy ráno čtu taky, resp. se k tomu opět vracím, i když času na pc teď věnuji podstatně méně. Tvoje výšivky se mi moc líbí! A děkuju ♥

      Vymazat
  6. Baru, tak s tou mononukleózou je to teda mazec! Je neuvěřitelné, že to může člověka takhle plíživě přepadnout :( Moc přeji, ať jsi co nejdříve ze všeho venku, hodně energie a sil! Odhodlání a optimismus Ti nechybí a to je ta nejlepší cesta k uzdravení!
    Jen musím říct, že jsi mě zase trochu vyděsila, protože jsem na tom poslední rok podobně jako ty - vždycky 14 dní pohoda a pak nějaká viróza či co, bolení v krku (s mandlemi mám problém od dětství, stejně jako s průduškami, ta Ostrava se holt asi projevit musí), kašel, vyléčím se a za tři týdny znovu ... a tak je to v podstatě od loňského podzimu, přikládala jsem to tomu, že Eliška začala chodit do školky a taky je v jednom kuse na hromadě, když chodí do školky 14 dní v kuse, slavíme to jako velký úspěch. Všichni mě ujišťovali, že je to normální a musí si vytvořit imunitu, tak doufám, že příští rok už to bude lepší. Nicméně, vždycky jsem to chytila od ní a už jsem se vezla, navíc, jak jsem teď tak dlouho doma, víceméně "izolovaná", taky mám asi tu imunitu sníženou a narušenou ... je to fakt na pytel :( Na podzim jsem alespoň konečně začala řešit své problémy s vysokým tlakem, cítila jsem se příšerně, měla jsem velké migrény, brněla mi ruka a noha, takže jsem absolvovala plno vyšetření na neurologii, CT, EEG, EKG, rehabilitace atd., teď už beru léky a zlepšilo se to. Byla jsem ale na sebe fakt naštvaná, že jsem to nechala zajít tak daleko a neřešila všechno dřív ... Na ORL jsem byla s mandlemi na vyšetření a stěrech před půl rokem, ale budu tam muset naklusat znovu ...Fuj, nemoci pitomé, pryč od nich!

    Gertu jsem četla v létě a je skvělá, taky mě dostala, i Žítkovské bohyně. Žítkovské čarování mám v knihovně zarezervované, tak jsem teda zvědavá ...Martinu Formanovou jsem četla kdysi, tyhle novější knížky jsem už nečetla, každopádně dojem z ní mám naprosto stejný jako ty - normální oddechovka, žádná velká literatura :-)

    Barunko, opatruj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ono se to fakt zlepší. Když chodil Marťa první rok do školky, měl to stejný, druhý rok už byl úplně v pohodě. Ale je fakt, že to co chytnu od dětí je vždycky síla. Každopádně fakt to nepodceňuj a nechcej si udělat krevní testy! Fakt s tím nebojuj.Vidíš, že to není žádná sranda. potom Tě to složí a rekonvalescence je i na měsíce! Ale nechci Tě vůbec strašit, vycházím z reality. No a pokud jsi četla Tučkovou tak jsem zvědavá, jestli Tě to Žítkovské čarování zaujme. Dej vědět! Teď čtu ty Dějiny světla, moc se mi to líbí.

      Vymazat
  7. Dobrá terapie, pomůže dát si odstup...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, pokud mě zrovna netřeští hlava jako dnes. Zase se mi šťárali v dutinách :-)

      Vymazat