středa 23. dubna 2014

Kaolínový lom Seč

Víte kterou funkci na bloggeru mám nejraději? Plánované publikování! Vlastně ho využívám už nějakou dobu nazpět, ale o to víc se mi hodí, když mě skolí nějaký bacil jako právě teď. Často od vás dostávám milé emaily, které mě vždy moc potěší a občas taky dostanu tip na nějaké krásné místo v okolí. Stejně jako tomu bylo v tomto případě. Lom Seč v Rudici mám takřka za rohem, ale vůbec jsem o něm nevěděla. Asi to bude tím, že nejsem místňák, ale tzv. naplavenina. Za tento tip děkuji paní Lidě M., která mi nedávno poslala jeden moc milý email. A tak jsme se v sobotu dopoledne vypravili na průzkum. Najdete tu nejen kaolínové jíly, ale i červenohnědé železité písky a pískovec. Nádherná barevná kompozice! Má to jeden drobný háček. Při vstupu do lomu je cedule s nápisem vstup zakázán, ale rozhodně jsme nebyli jedinými návštěvníky. I když do zdrojové fotografie zasahuji co možná nejméně, tady se přiznávám, že jsem další výletníky na několika fotkách musela nechat zmizet. Ale to jen proto, aby vaše virtuální prohlídka byla ničím nerušená. Jinak jsou fotografie bez úprav. Více geologických informacích o lomu Seč najdete zde. A teď už se pojďte kouknout.









V lomu už se netěží. Dá se dokola celý obejít a v několik místech můžete sejít dolů. Nenáročná procházka v krásném koutu přírody CHKO Moravský kras vám vyjde tak akorát na malý dopolední výlet. A když k tomu přidáte dětem i jednoduchý výklad, máte pro ně hned zajímavou naučnou stezku. V lomu je i jezírko, což bylo samozřejmě velkým lákadlem pro naše piráty.







Akorát na ty vymáchané rukávy se ten písek potom dost lepí :-)







Myslím, že všichni členové rodiny si tu přišli na své. Takže pokud zavítáte do CHKO Moravský kras, rozhodně nezapomeňte na Rudici. Protože mimo známého a krásného Rudického propadání tu najdete nejen tento krásný lom Seč, ale taky třeba větrný mlýn a kapli sv. Barbory, ale o té až někdy příště.

Užijte si dnešní den a já se opět vrhám do boje s bacily.


Foto © Barbora Grünwaldová 

Fotografie podléhají autorskému zákonu. 

4 komentáře:

  1. Ten lom je strašně podobný tomu pod Hády.
    A jestli kolem něj vede cyklostezka, tak ho asi znám :)
    Miluju lomy. Nevim proč :)
    Držím palce v bacilovém boji!

    OdpovědětVymazat
  2. Baru, tak to je on pro ty naše účely, ne? ;) Per se, děvče, per, nebo se tomu radši poddej :-) Já už s tím bojuju týden. Myslím na Tebe!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Baru,krásný příspěvek, krásné místo, krásné fotky. Prostě jako obvykle! Zdravím a přeji brzké uzdravení. L.

    OdpovědětVymazat
  4. no to je bomba! tam bych si taky přišla na svý, a kor pro děti to musel být prima akční výlet :-) budu muset zapátrat, zda i u nás se něco takového nenachází....před pár lety jsme byly na čundru v Moravském krasu a zavítaly do Rudic k tomu větrnému mlýnu, takže tohle místou určitě ukládám, a až se tam vrátíme- navštvíme, děkuji za tip . bára

    OdpovědětVymazat