úterý 1. dubna 2014

Brněnská architektura poprvé

Minulé pondělí jsem byla s kamarádkou na přednášce Brno meziválečné I. 1919 - 1928. Přednáška byla, jak již název napovídá, o meziválečné architektuře města Brna. Padala jména nejvýznamnějších architektů dané doby jako Arnošt Wiesner, Jindřich Kumpošt, Jaroslav Grunt, Miloš Laml, Vladimír Fischer, Bohuslav Fuchs, Jiří Kroha, Josef Polášek, Oskar Poříska, Vladimír Karfík a další. A jestli máte téma architektury rádi stejně jako já, pojďte se kouknout na pár zajímavých staveb. Protože je jich velká spousta, rozdělím je na několik částí. Dnes část první.


 Palác Morava 1926 - 1933, Arnošt Wiesner, Malinovského náměstí, Divadelní.

 Palác Morava 1926 - 1933, Arnošt Wiesner, Malinovského náměstí, Divadelní.

 Palác Morava 1926 - 1933, Arnošt Wiesner, Malinovského náměstí, Divadelní.

Palác Morava 1926 - 1933, Arnošt Wiesner, Malinovského náměstí, Divadelní.

Tato stavba mě vždycky magicky přitahovala. Budova, kterou zná v Brně snad každý, chodí kolem ní spoustu let a nepřestává se líbit. Postavená podle návrhu Arnošta Wiesnera, dnes kulturní památka ČR. Budova je zajímavě prohnutá dovnitř a lehce tak rozbíjí industriální ráz. Později byla k budově připojena stavba, která byla postavena na místě Doretova dvora. To je ta část, kde na fotografii vidíte projíždět šalinu (tramvaj) :-) Cihlová fasáda je kombinovaná s bílým železobetonovým skeletem a na každém rohu je věž, která je obložená travertinem. No není to nádhera?


Zemanova kavárna 1925 - 1926, Bohuslav Fuchs, ul. Koliště.

Víte, že tato kavárna, která byla postavena podle návrhu Bohuslava Fuchse v roce 1926 je již jen replikou? Ta původní kavárna byla v roce 1964 zbourána, aby nepřekážela ve stavbě Janáčkova divadla. Jaká to škoda! V devadesátých letech vznikl potom návrh na repliku kavárny (Zbyněk Pech a Jana Jáníková) a v roce 1994 byl položen základní kámen stavby. Vždycky jsem měla  "Zemanku" velmi ráda. Ovšem k rekonstrukci, která proběhla v roce 2012 se raději vyjadřovat nebudu. Už to není Zemanka. Je to Pavillon a na někdejší dřevěný pavilon, na jehož místě byla postavena prvorepubliková Zemanova kavárna odkazuje snad už jen ten název. Jednoduché kubické tvary a prosklené stěny jsou sice zachovány, ale interiér už nikoliv.


 Dům umění města Brna, 1946 (rekonstrukce), B. Fuchs, Malinovského náměstí.

Moje oblíbená a mnou hojně navštěvovaná budova, která slouží jako výstavní a prezentuje aktuální umění. Byla postavena v roce 1910 ve stylu vídeňské secese podle návrhu Heinricha Carla Rieda, ovšem za druhé světové války byla silně poškozena. Rekonstrukce se v roce 1946 ujal B. Fuchs a byla přestavěna ve stylu funkcionalismus.


Obchodní dům firmy Baťa (OD Centrum), 1930 - 1931, Vladimír Karfík

Tato velmi známá budova je jedinou Karfíkovou meziválečnou stavbou v Brně. Původně to měl být 23 až 28 patrový mrakodrap, ale kvůli nestabilnímu podloží byl snížen na pouhých 8 pater. V roce 1966 byla budova stavebně upravena pro potřeby OD Centrum. 


 Palác Alfa (Alfa pasáž), 1934 - 1937, B. Fuchs, F. Hrdina, K. Bezrouk, ul. Jánská, Poštovská.

 Palác Alfa (Alfa pasáž), 1934 - 1937, B. Fuchs, F. Hrdina, K. Bezrouk, ul. Jánská, Poštovská.

 Palác Alfa (Alfa pasáž), 1934 - 1937, B. Fuchs, F. Hrdina, K. Bezrouk, ul. Jánská, Poštovská.


Palác Alfa (Alfa pasáž), 1934 - 1937, B. Fuchs, F. Hrdina, K. Bezrouk, ul. Jánská, Poštovská.

Palác Alfa (Alfa pasáž), 1934 - 1937, B. Fuchs, F. Hrdina, K. Bezrouk, ul. Jánská, Poštovská.

Další funkcionalistická stavba zpočátku B. Fuchse a rovněž kulturní památka ČR. Kdo ji nenavštívil a byl v Brně, jakoby tam nebyl. Ano, hudební klub Metro music bar je tu stále a taky kavárny, obchody a divadlo. Původní návrh B. Fuchse byl přepracován Františkem Hrdinou. Pasáž má krásnou galerii krytou proskleným stropem.


 Moravská banka (dnes KB), 1929 - 1931, B. Fuchs, A. Wiesner, Náměstí Svobody

Velmi podobná stavba stojí hned opodál Alfa pasáže na Náměstí Svobody a je jí Komerční banka. Na jejím místě stál dříve Kounicův palác. Jde o jediné společné dílo architektů B.Fuchse a A. Wiesnera. pasáž budovy je průchozí z ul. Veselé na Náměstí Svobody.


 Kavárna Savoy, 1928 - 1929, Jindřich Kumpošt, ul. Běhounská, Jakubské náměstí

A dnes poslední stavba, která stojí v centru za zmínku. Ale samozřejmě nejen tahle. Zajímavých budouv je v centru Brna spousta, ale všechno to do jednoho příspěvku nacpat nemůžu. Nádherná funkcionalistická kavárna od Jindřicha Kumpošta vznikla v objektu bývalého Thonethofu a bohužel byla při přestavbě v 50.letech znehodnocena, především interiér, který sloužil jako prodejna textilu. V roce 2008 došlo k další přestavbě, která navrátila alespoň částečnou podobu dříve věhlasné kavárně. A pokud vás architektura města Brna zajímá, určitě koukněte na zajímavý projekt BAM (Brněnský architektonický manuál). Já se chystám příští pondělí na další pokračování přednášky Brno meziválečné II. a v rámci Artschool, která tyhle přednášky pořádá, se určitě vypravím i na některou z komentovaných procházek Brnem.

Mějte krásný den!

24 komentářů:

  1. Krasna reportaz o krasnych domoch...v Brne som bola iba raz a to som navstivila botanicku zahrahu Masarykovej univerzity. Pekne tam bolo...jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak aspoň pár tipů kam se vydat při příští návštěvě :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné, to mám ráda... tu dobu, ten čas... je fakt, že některé budovy člověk zná, ale vnímá je jinak... Ty je tak krásně vyfotíš.. děkuju:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! A přesně jak píšeš, člověk ta místa místa zná, ale někdy je míjí bez povšimnutí, což je škoda. Doufám, že se mi brzy povede nafotit pokračování :-) Děkuju ♥

      Vymazat
  3. Báro, krásné fotky, krásné stavby. Musím se někdy do Brna vypravit...:-) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Moni! A Brno si určitě naplánuj :-) Pěkný den i Tobě.

      Vymazat
  4. Krásně nafoceno. V Brně jsem nějakou dobu žila a občas se šla projít za architekturou. Už jsem tam dlouho nebyla, tak bylo fajn se znovu podívat na známá místa a to, jak se změnila. Kavárna Savoy - ten dům překvapil. Dlouho byl v takovém špatném a neaktraktivním stavu. Kavárna tam nebyla, ale většinou takové několikadenní prodeje něčeho jako ve slevě, prostě vše špatné. Dnes je to kráska. Vždy a nejen v Brně, ale v Brně jsem to vždy doporučovala :-), jít pohledem nahoru, tam bylo tolik krásy a zajímavostí, které by možná v Brně nikdo ani nečekal. Těším se na další články. Se příjdu určitě ještě párkrát pokochat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, taky ještě pamatuju ten textil :-) Děs, co my lidi dokážeme všechno zničit a potom pracně a draze napravovat. Brno je nádherný město, miluju to tam, bydlela jsem přímo v centru, bylo to úžasné. Ale to jsem byla ještě mladá, divoká a bezdětná :-) Teď mi vyhovuje víc příroda Moravského krasu a do Brna si vždycky ráda výlet udělám, mám to co by kamenem dohodil.

      Vymazat
  5. Baro- taky mam chut hned do Brna vyrazit! Diky za krasne fotky. Skoda te Zemanky, mohla to byt krasna kkavarna.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to úžasná kavárna, dříve tam měli staré tonetky a vůbec kus té první republiky. Dneska moderna a ač ji mám ráda, tohle se fakt nepovedlo.

      Vymazat
  6. Pasáž Alfa a palác Morava byly moje oblíbené budovy :)
    Díky za fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá, proč mě to vůbec nepřekvapuje? :-) Budeme v tom Brně muset uspořádat sraz blogerek :-) Pěkný den!

      Vymazat
    2. Ano, ano, jest to patrné již z mého Instamyynu, které typy budov mě baví nejvíce :))). Pro sraz bych byla!

      Vymazat
  7. To Brno, už bych se tam měla konečně vypravit! Když jsem bydlela v Praze, tak jsem krásu architektury ani nevnímala, zato teď, když tam jedu na návštěvu, tak mám hlavu pořád vyvrácenou .... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mám to úplně stejně, dokud jsem tam x let žila, denně jsem chodila kolem a vůbec mi to nepřišlo. Dneska mě po návratu z Brna bolí za krkem :-) A že tam těch skvostů je. Teď jsem psala Myyně, že budeme muset udělat nějaký blogerský sraz v Brně!

      Vymazat
  8. Báro, děkuji za krásnou reportáž a nádherné fotky! Výborný nápad! Úplně na mě dýchla nostalgie ... kolem těchhle budov jsem několik let denně chodila, takže je skvělé je zase po letech vidět ... Už se moc těším na další díl :-)
    Hezký den J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, potěšení na mojí straně,. Pokud se to líbí, mám z toho velkou radost. Já mám architekturu strašně ráda a hlavně mě baví o těch domech něco vědět. Chce to jen čas na to, aby to člověk mohl v klidu, s poznámkama v jedné ruce a foťákem ve druhé, projít. Taky přeju hezký den a že dneska je!

      Vymazat
  9. Baru, to je nádhera.Díky za příspěvek, obohatila jsem si obzory a začíná mě ta architektura zajímat. Asi něco nastuduji.
    Krásnééééé fotky!
    Jak jsi to dokázala, že tam nejsou žádní lidé v ulicích? To je paráda!

    OdpovědětVymazat
  10. kochám se kochám :-) Pěkně si to Baru vybrala..že bych taky udělala podobnou prohlídku s foťákem po Liberci :-D.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné fotky, krásné domy. V každém městě zakopneš o něco zajímavého, akorát v tom fofru zapomínáme koukat do výšky, rozhlížet se a vidět. Já po Praze taky lítám jak šus...když zpomalím, tak se nestačím divit, pořád objevuju něco nového, zajímavého. Brno skoro vůbec neznám, tak díky za procházku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně ano, jen mít na to "zakopávání" víc času. Já jsem díky dřívější práci projela tolik krásných měst u nás a vždycky jsem si říkala, jednou se vrátím a v klidu si to projdu. No málokdy se to podařilo. Rádo se stalo!

      Vymazat