čtvrtek 20. února 2014

Zpověď

A když dovolená, tak více prostoru na čtení mezi ostatními víceméně sportovními aktivitami. Můj další knižní tip je tentokrát na knihu Arnošta Lustiga - Zpověď. Je to stručný souhrn života Arnošta Lustiga napsaný tak krásným slohem, že i když je to o koncentračních táborech, je to moc pěkné čtení.


Kniha vypráví o tom, jak se patnáctiletý Arnošt Lustig ocitl v koncentrračním táboře v Osvětimy a následně v Buchenwaldu. V roce 1945 prchá z transportu smrti a skrývá se v Praze, kde se aktivně účastní Květnového povstání. Po válce vystudoval žurnalistiku. Popisuje, jak se dostal do Ameriky a jeho působení tam.



Po přečtení této utlé knížky jsem dostala chuť si přečíst i další jeho knihy a určitě se k nim postupně dostanu. Tuto knížku mám půjčenou, ale myslím, že by si zasloužila místo v naší knihovně. Četl někdo z vás nějakou Lustigovu knihu a kterou? Teď musím přelouskat 666 stránkový psychologický román Hudba na pláži, vlastně už mi zbývá jen 566 stránek.


A ještě jedna tematická fotka z knihy. Poznáte, kde je Lustig v roce 2009 vyfotografovaný?

Mějte fajn den a nezapomeňte soutěžit!

Foto: Barbora Grünwaldová

13 komentářů:

  1. Barboro máte pravdu, Lustig se čte velmi pěkně. Nejlepší jsou jeho knížky z 60. let. Poslední dobou hrnul jednu za druhou a kvalita klesala. Myslím kvalitu obsahovou. Pozornému čtenáři neujde, že mnohé byla jeho fantazie, která naprosto neodpovídá realitě doby. Jeden příklad Colette dívka z Antwerp nebo Tanga z Hamburku. Jinak ho mám moc ráda, byl to takový veselý kecka s osobitým humorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě asi nejvíce lákají Noc a naděje a Démanty noci.

      Vymazat
  2. jo, a Lustig je v Tatrách u Lomnického Štítu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za ukázku a za tip. Já četla Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, Dívku z Leewardenu a ještě asi další dvě, ale už si nepamatuju...bylo to na střední. Teď při dětech jsem měla blok tuhle literaturu číst. Ale teď po K. Tučkové se k ní así zase vrátím.
    A že by Lomnický štít:-)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od prvního těhotenství (7 let nazpět) jsem válečnou literaturu vůbec nemohla, vracím se k tomu až teď. Ano, je to Lomničák :-)

      Vymazat
  4. Taky jsem četla Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou, bylo to na střední škole, ale vím, že se mi líbila. Děkuju za tip, pokusím se vypůjčit.
    Krásný zbytek dovolené :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vidím, že dovolená přeje i knihám:-) Odpověď nemusím psát, už je to uvedeno v předešlém komentáři:-) Na brzkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož se střídáme v lyžování, je čas i na čtení :-)

      Vymazat
  6. Báro, schválně jsem se koukla do svého chytrého seznamu četby (který si píšu už od prváku na střední - studovala jsem v Brně knihárnu a pak na fildě češtinu, takže jsem v tomhle směru lehce postižená :)), jak jsem na tom s Lustigem a hlásím 18 položek :)
    Moje absolutní ♥ je Dita Saxová (psala jsem na ni i závěrečnou práci a četla jsem ji nesčetněkrát), takže já doporučuji zkusit tuhle novelu. Obecně platí, jak už tu ostatně bylo řečeno, že ty věci ze šedesátých let jsou podstatně kvalitnější než jeho pozdější práce z emigrace nebo z devadesátých let. Myslím si ale, že i tyhle pozdní práce jsou v o něco vyšším levelu než většina tehdejší produkce:) Určitě bych Vám doporučila i Modlitbu pro Kateřinu Horowitzovou a soubory povídek - Démanty noci, Noc a naděje, nebo Hořká vůně mandlí. Vzpomínám si, že z té jeho pozdní tvorby mě hodně zaujala Nemilovaná: Z deníku sedmnáctileté Perly Sch. a Porgess. Lustig patří k mým velkým oblíbencům, mám ráda jeho humor, ironii i tu strohou věcnost. Tak krásné čtení, ať už sáhnete po čemkoliv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je úžasné, skutečný profík! To musíte u mojí češtiny a chyb skřípat zubama :-) Démanty noci a Noc a naděje si určitě přečtu a teda i Modlitbu pro Kateřinu Horowitzovou. Zařídím si příští týden průkazku do knihovny, protože kupovat všechny knihy je finanční masakr. Jen teď na horách jsem si objenala tři a hned v pondělí si je jdu vyzvednout do knihkupectví. A vystihla jste to přesně, ironie a strohost se mi velice líbila i v této knize. Stroze, ale věcně. Moc díky za tipy!

      Vymazat
    2. Ale jděte :)) Když zrovna nedělám nějakou gramatickou korekturu, nějaké případné chyby absolutně neřeším a zajímá mě hlavně obsah :) Sama taky při psaní používám "normální" hovorovou češtinu, vždyť nejsme na nějakém akademickém fóru :)) Taky uvažuji, že si obnovím průkazku do knihovny, protože mám pocit, že toho teď vychází zajímavého strašně moc, já to nestíhám a finančně se to taky všechno zvládnout nedá.
      Navíc, muž moje nadšení pro knihy moc nesdílí, i když taky čte, tak nač doma zbytečně provokovat :) Já mu totiž připadám v tomhle směru tak trochu divná, protože mám prostě nevysvětlitelnou potřebu všechno to úžasné vytištěné voňavé vlastnit a on tohle mé nutkání nedokáže vůbec pochopit :)) A to nemluvím o tom, že jsem s obrovským sebezapřením už vyhlásila zákaz chození do antikvariátů :)
      Krásný zbytek dovolené a užijte si sníh i za nás tady na Moravě :)

      Vymazat
    3. Uff, tak to jsem ráda :-) Antikvariáty miluju! Můj muž je vášnivý čtenář, ale nad částkou utracenou za knihy remcá. Takže jsem se rozhodla pro knihovnu, ale jinak to mám stejně, všechny ty knihy bych chtěla mamonit doma :-) Na Moravě už je jaro, že? Tady dnes sněží.

      Vymazat