neděle 26. ledna 2014

Ricottové muffiny s čokoládou

Už jsem je pekla podruhé, poprvé jsem je nestihla ani vyfotit, jak rychle byly pryč. Jsou podle mého vlastního receptu a když mám něco prezentovat, že je to fakt dobré, tak jsem je stejně musela vyzkoušet ještě jednou. Nerada peču podle receptů, obvykle si je upravím do svojí podoby a tento recept vzešel z toho co dům dal a hlavně jsem do něj chtěla zapracovat riccotu a melasu. Výsledek je výborný. Těsto se malinko lepí, protože jsem dala celozrnnou špaldovou mouku, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Tak tady je recept. Jo a nebudu psát, že jsou zdravé, zaprvé tohle slovo nemám moc ráda, protože je ho všude plno, zadruhé co je zdravé pro naše tělo je pojem na velmi dlouhou diskusi. Takže jsou spíše takové malinko jiné, už proto, že jsou slazené melasou.




POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100 g celozrnné špaldové mouky bio, 
150 g polohrubé mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
125 g másla, 
2 bio vejce,
50 g černé melasy,
  50 g třtinového cukru,
100 g sýru ricotta,
5 lžíc mléka,
100 g 85% čokolády, ale samozřejmě může být i mléčná, když potřebujete zlikvidovat čokoládové figurky od Mikuláše. 




POSTUP PŘÍPRAVY 
Cukr, vejce a máslo vyšleháme, přidáme melasu a ricottu a opět rozšleháme.  Mouky smícháme dohromady a promícháme s práškem do pečiva a vzniklou směs smícháme s rozšlehanými vejci, máslem, cukrem, melasou a ricottou. Vše spojíme, klidně rukou, přidáme mléko a nakonec přisypeme nasekanou čokoládu. Tímto těstem plníme formu na muffiny (používám teflonovou od Tescomy), kterou předem vymastíme máslem a vysypeme moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (horký vzduch) zhruba 20 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli těsto nelepí.


Muffiny jsou vláčné a hlavně rychle mizí! Melasa jim dodá zvláštní chuť. Myslím, že i bez čokolády by byly výborné, ale u nás musí být všechno čokoládový.

Dobrou chuť!

Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

4 komentáře:

  1. Mňam, na neděli výborný příspěvek. Píšu si a udělám.Díky.
    Skvěle nafoceno a tím je chuť ještě větší.
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. tak ty jsou :-) určitě také vyzkouším, tvoje recepty nikdy nezklamou....aspoň důvod proč konečně zkusit černou melasu, tu jsem ještě nekoupila, nepoužila....já nedávno zkoušela cizrnovou buchtu z apetitu (http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/804-recepty/842-cizrnova-kakaova-buchta/), dělala jsem do srnčího hřbetu, dala jsem jen dvě vajíčka a méně cukru...a opravdu doma nikdo nepoznal, že hl. ingrediencí je cizrna!...Hezkou neděli Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu zase ráda vyzkouším já, protože cizrnu mám strašně ráda! Díky, Baru.

      Vymazat