úterý 14. ledna 2014

Čokoládový chleba

Po delší doba zase nějaký receptík. Kromě jiných věcí budu mít také více času na to, abych občas něco upekla. Ne, přehánět to nebudu :-) Na vánoční párty v ateliéru Leony Fouskové jsem ochutnala výborný čokoládový chleba a nešlo jinak, než ho vyzkoušet. Recet jsem si malinko poupravila, to bych ani nebyla já. A snažila jsem použít co nejvíce surovin v bio kvalitě.




POTŘEBNÉ PŘÍSADY
225 ml bio mléka, 
30 g másla, 
1 bio vejce,
2 lžíce medu, 
3 lžíce třtinového cukru,
1 lžička soli,
2 lžičky skořice,
225 g bio špaldové mouky,
225 g bio hladké mouky,
10 g čerstvého droždí,
100 g nasekaných bio vlašských ořechů,
100 g 85% čokolády.




POSTUP PŘÍPRAVY 
Všechny suroviny nasypeme dle doporučeného postupu do domácí pekárny (dolů tekuté, nahoru sypké, droždí až úplně nahoru zahrnout moukou a zasypat cukrem). A necháme pekárnu pracovat za nás. Zvolený program sweet (dova trvání 2,25 hod.). Poté můžeme vyndat voňavý čokoládový chlebík. A věřte, že při tomto pečení nepotřebujete ani žádnou vonnou svíčku!

Dobrou chuť!

Foto © Barbora Grünwaldová  
Fotografie podléhají autorskému zákonu. 

23 komentářů:

  1. Musí chutnat dobře! Osobně já Bio produktům nevěřím. Existují potraviny, které nemusí být, ani Bio a jsou zdravé. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, to je otázka názoru. Pokud máte vajíčka z domácího chovu a víte, čím jsou slepice krmeny, tak není důvod tomu nevěřit. I mezi bio potravinami je třeba vybírat ;-) Nikomu tento názor nevnucuji. Zdravou výživou jsem se intenzivně zabývala několik let nazpět, vyzkoušela jsem desítky receptů a přes vegetariánství jsem se nakonec rozhodla jít zlatou střední cestou. Pokud mám možnost, bio kupuji.

      Vymazat
  2. Tohoto chleba jsem se napekla před 11 lety jako aupairka v usa, na třetí kynutí jsem přidávala čoko kousky, díky za připomenurtí, úplně jsem na něj zapomněla.:-)
    Bio nebio to by bylo na dlouhou diskuzi, naštěstí vajíčka mám od rodičů, králíky od souseda, zeleninu ovoce od jara do podzimu vlastní a mléko ze známého kravína, kde maj 8 dojnic a je to tam takové rodiné. Jsem ráda aspoň za toto. :-)
    Hezký den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ideální stav! Taky bych do tématu bio nezabředávala, ať každý jí podle svého uvážení. My jezdíme v létě do Orlických hor a tam mají takovou malou farmu, takže všechny mléčné výrobky čerstvé. Pravda je, že já mléčné výrobky (vyjma několika sýrů) nejím. Mám na ně svůj názor. A domácího králíka mám ráda! Už jsme ho dlouho neměli :-)

      Vymazat
    2. Jo jasně, Vy jezdíte do Hamernice, že ? Byli jsme před 3 lety právě na Vaše doporučení. :-) Líbilo se nám, ta farma byla super!
      Ale jinak se každoročně raději vracíme do Krkonoš. :-)

      Vymazat
    3. Ano, do Hamernice. Hlavně kvůli mladšímu pirátovi, protože nerad cestoval a tam to máme kousek. Nicméně letos doroste do věku, kdy jak doufám, už budeme moci vyrážet a konečně začít cestovat. Ale Orllickké hory máme i tak ráda, jezdíme tam i lyžovat.

      Vymazat
  3. Zrovna dneska jsem si říkala, že zkusím celý den bez čokolády...beru do ruky zdravou svačinku (jogurt a kousek banánu) a usedám k pc, že si opět u Vás něco zajímavého přečtu a pokochám se fotografiemi...:-)...no není to snad znamení :-) :-) :-). Krásný den přeje stálá čtenářka Gabka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já můžu být bez čokolády jak je měsíc dlouhý. No ale když si dáte kousek tohoto chleba zase tak strašný prohřešek to nebude :-) Pěkný den!

      Vymazat
  4. tak čokoládový chleba mne hoodně zaujal a jelikož je manžel hodně čokoládový, tak recept určitě vyzkouším :-) díky za inspiraci. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, naši kluci jsou taky čokoládoví a všechno, co peču, musí být ideálně čokoládové :-)

      Vymazat
  5. Baru, vypadá skvěle. Ukládám recept :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to úžasně a dostala jsem na něj obrovskou chuť! .) Škoda, že nemáme domácí pekárnu.. asi to zkusím u přítelovy maminky. .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to půjde i bez pekárny, jen to bude trochu víc pracnější.

      Vymazat
  7. Myslím, že bych u nás doma takovou dobrotu, neměla ani čas donést do trouby:-) Voní, až k nám:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ... tak já Ti to teda řeknu, já chodila uždibovat těsto celou dobu :-) Voní opravdu luxusně a chutná taky skvěle. Pěkný den!

      Vymazat
  8. Dobrý tip, to by drahá polovička určitě ocenila. Asi někdy vyzkouším, sice bez pekárny a pořádného robota, ale snad by to mohlo jít.

    OdpovědětVymazat
  9. Koukla jsem a už mám na to chuť! I s tou kávičkou....píšu si.
    Hrozně se mi líbí, jak to jídlo umíš nafotit. Přimlouvám se za další skvělé recepty. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky. Cestou receptů ale moc jít nechci, na MMB jich mám asi 170 :-)

      Vymazat
  10. Barboro, recept určitě vyzkouším. Bio potraviny občas kupuji, ale co preferuji je bio maso. Tam je kvalita znát nejen v chuti, ale i od pohledu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, takové bio kuře je úplně jiná liga.

      Vymazat
  11. Baru, to vypadá skvěle! Určitě ho vyzkouším, peču teď hlavně jen domácí pečivo, protože nechci malému dávat kupované bílé. S použitím bio surovin souhlasím, také se snažím používat jen kvalitní prověřené suroviny. Tenhle čokoládový chleba ale vyvolal hotovou extázi chuťových buněk už na fotce, takže díky za recept!!! :-) Znáš Hanku Zemanovou? Asi určitě ano.. Mě momentálně drží ve spárech její Bioabecedář, je prostě skvělý!!

    OdpovědětVymazat