úterý 17. prosince 2013

Vörösmarty tér

Cíl našeho nedělního výletu bez dětí. Jen já, pan Božský, spousta výtečného jídla a pití. Tak to je vánoční Budapešť! Loni jsme si ji dali v tak trochu kulturním duchu, letos čistě odpočinkovou a nasávací. Nasávali jsme samozřejmě především vánoční atmosféru, ale svařáček byl taky moc dobrý :-) Ale abyste si nemysleli, že to bylo jen o jídle a pití, procházka byla taky a celkem dlouhá.

Tady to všechno začalo. Ve stylové restauraci v centru Budapešti, na třídě Váci utca. Zašli jsme na tradiční rybí polévku podávanou s erös pista (pálivý paprikový krém) a pečivem.




Po výborné polévce to chtělo samozřejmě relax u dobré kávičky, takže jsme zavítali do Café Central. V této opravdu stylové kavárně se na počátku 20. století setkávali velikáni literárního světa. Central byl znovu vystavěn ve svojí původní podobě a atmosféra zde je opravdu nepopsatelná. Velký výběr skvělých záskusků (já ochutnala zdejší tradiční Central dort). Lahodné ristretto a makronky, které jen fotím, ale nejím, protože mi nechutnají. A zase nemusím být tak cool :-) 





No a potom to chtělo opravdu pořádnou procházku. Tentokrát jsme to vzali z úplně opačné strany a zašli k Alžbětinu mostu. Je to prý nejpůvabnější most v Budapešti, ale pro mě je jím stejně Lánchíd. A je vidět, že se místní snaží a pečlivě udržují pořádek. Na poslední fotce vozíky na svoz odpadků :-)





Procházka po nábřeží byla příjemná, i když Budapešť byla celá zahalená do mlžného oparu. Nábřeží lemuje spousta lodních hospůdek, od těch obyčejných až po luxusní lodě. Já pořád říkám, že mám doma děcka tři :-) Ale neskočil!





Řetězový most (Lánchíd)), zamilovala jsem si ho už loni. Vůbec celé to nábřeží je i v mlze kouzelné. A hned za mostem jsem potkala provazochodce :-) S tímto pánem člověk stárne pomaleji.




Lodní doprava na Dunaji a v pozadí Rybářská bašta. Všechno jsme prošli loni, včetně Hradního paláce. Tentokrát z jiného úhlu pohledu. Akorát když jsme došli k Parlamentu, zjistili jsme, že se nedá obejít, něco tam opravovali a bylo to uzavřené.




Cestou do centra na vánoční trhy ... Baziliku svatého Štěpána na první fotografii vidíte v pozadí. Dále lesk a bída Budapešti. 



Cílem naší procházky byl vánoční trh na Vörösmarty tér, plný výborného jídla. Na trhu jsme si dali kološvárské zelné rolky a konfitovanou husičku. Maďarská kuchyně je zkrátka úžasná a vůbec to není o guláši, jak by se někdo mohl mylně domnívat. Všichni milí, usměvaví, mám pocit, že se tu lidi tolik nemračí. Čínskou restauraci, kterou jsme potkali cestou, už jsme ale nedali, protože jídlo už nebylo kam dávat. A to jsem ještě chtěla ochutnat Somlói galuska (somlojské nočky). Ale tak aspoň jsme si něco nechali zase na příští rok.


A vánoční trh na Vörösmarty tér je opravdu moc pěkný. Tradičná řemeslné výrobky, žádné nesmyslnosti a kýče. A tak to máme rádi. Takže pokud přemýšlíte kam vyrazit a nasát atmosféru na poslední advent či popít svařáček a pojíst nějakou zdější specialitku, doporučuji Budapešť. 

Krásný den všem!

18 komentářů:

  1. Tak to musela být paráda, Báro! My se letos poprvé chystali do Vídně, i lístky jsme měli koupené, ale nakonec dostali přednost klienti :-( No, vánoce snad budou i příští rok a Vídeň ještě bude stát :-) Ale Budapešť je hodně lákavá, hlavně na Tvých fotkách! Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lejko, víš co se říká ... co se vleče, neuteče. Vídeň bude i příští rok. My jsme byli loni i předloni, ale víc se nám líbila Budapešť, je taková víc rodinná či co :-) Pěkný den!

      Vymazat
  2. To je úžasnej výlet. Díky za report. Nejradši bych si asi teď sedla do tý stylový kavárny a dala si ten čokoládovej mini dortík.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, v tý kavárně bych klidně přečkala ten vánoční mumraj a vylezla až na Štědrý den :-)

      Vymazat
  3. prostě nádhera! já mám ráda tvé fotografie a ty cestovatelské obzvlášť! :-) kavárna opravdu láká k posezení a ty všechny maďarské dobroty, mňam........my jedem zítra s manželem nasát vánoční Prahu, tak snad budem také nadšeni.....Bára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Baru! Z toho mám radost :-) Užijte si vánoční Prahu, my plánujeme ještě vánoční Olomouc, pokud střevní chřipka dovolí :-)

      Vymazat
  4. Krásná reportáž Baru! Já jsem se dostala akorát tak do předvánoční Prahy, ale taky dobrý, je tam nádherně a vánočně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. Večer kouknu, už jsem viděla v náhledu v mobilu :-)

      Vymazat
  5. Ráda virtuálně cestuji s kýmkoli, kdo umí na fotkách zachytit atmosféru. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  6. Báro, díky za krásný virtuální výlet. V Budapešti jsem nebyla dlouho a moc mě láká... Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, díky! Já zase nemám takové nádherné papírové ozdoby.

      Vymazat
  7. Baru, krásné fotky a skvělý výlet!
    Já letos ty vánoce jaksi ani neprožívám.Ale na volno a pohádky se těším....
    Přeji rychlé uzdravení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já právě taky. Dělám jen to, co opravdu chci a ne, co se očekává :-D Zítra posílám balíček!

      Vymazat
  8. Vydařený výlet:-) A pro nás hezká reportáž!

    OdpovědětVymazat
  9. Krasny fotky! My se tam jedem podivat mezi svatky, tak se uz nemuzu dockat, perfektne jsi me navnadila!

    OdpovědětVymazat