pátek 27. prosince 2013

Být aspoň malinko jako ON

Nedávno jsem byla na skvělé výstavě avantgardního fotografa Jaromíra Funkeho,  kde se mi  dostala  do rukou jeho monografie, která vyšla právě při příležitosti jeho výstavy. Je úžasná a já si ji strašně moc přála. A dostala jsem ji od Ježíška! Ježíšku, děkuji! O výstavě si něco málo můžete přečíst zde. A kdo ještě neměl čas ji navštívit, může to stále napravit, protože výstava trvá do 19.1.2014. A já si tam ještě jednou rozhodně zajdu. Přidá se snad někdo?


 Fotografie ze souboru Kolín (1922, 1925).


 Další moje oblíbené fotografie jsou ze souboru Nová architektura (1930, 1931).


Funke je pro mě velký vzor. Jeho fotografie, byť jsou staršího data, jsou velmi nadčasové a tématicky jsou mi hodně blízké. Každý z nás má asi svůj vzor, někoho, koho obdivuje a chtěl by se mu alespoň malinko přiblížit. Dlouhou dobu bylo mým snem mít vlastní výstavu fotografií.  Dlouhou dobu jsem si myslela, že je to nereálné. A letos se mi to splnilo a dokonce se fotografie opravdu prodávaly. A určitě nebyla poslední, další plánuji na leden 2014 v Brně a v květnu 2014 budou Letovice.


Sklo a odraz - další můj oblíbený soubor Funkeho fotografií (1929).


Nicméně myslím, že je na čase mít další sen a za ním si jít. Jsem sice tak trochu snílek, ale pořád realista, ale jednou bych se chtěla dostat tak daleko jako ON. Jednou ..... a vím, že to může být cesta nekonečně dlouhá a že se mi vůbec nemusí podařit dojít na její konec, ale nač se vzdávat předčasně, že? Možná se mi spousta lidí vysměje, ale tak ať. Podle mě je mnohem lepší mít nereálný sen, než nemít sen vůbec žádný, nemyslíte?


A moje asi nejoblíbenější fotografie - Ze staré Prahy (1922)

Jaké jsou ty vaše sny? Máte nějaké a dokážete se o ně veřejně podělit?


Foto: Barbora Grünwaldová

16 komentářů:

  1. Krásný večer Báro, vzpomněla jsem si na jeden citát, který jsem zaslechla a mluví za vše:)) " Udělej si čas na snění, je to dech štěstí". Ráda sním i mám své sny tak snad se mi splní. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sny se plní, Lucko! A nejen o Vánocích :-) Příjemný večer a díky, ten citát se mi moc líbí :-)

      Vymazat
  2. Mít sny a cíle je strašně důležité. Držím Ti moc palce! Kdo se nijak nevyvivíjí a nesní, je chudák ochuzený o jeden z nejhezčích procesů, jaký znám :)
    Jeden můj sen je dost fousatý, má už dvacet let minimálně, ale stejně jsem ho neopustila. Sním si o tom, že napíšu knížku a budu ji ilustrovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se moc těším, až si ji koupím! Sny se plní, i když to někdy dlouho trvá a je za tím kus práce, ale my jsme holky šikovný a jdeme si za tím :-)

      Vymazat
  3. Bez snu to ani snad nejde. Pro me jsou motorem zivota. Letovice zas tak nejsou nerealny ;-) . Kdyz pojedeme do Svitav za dedou a babickou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bezva! Moc ráda tě tam uvidím! Termíny upřesním hned po novém roce :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Baru, no mně se už pár snů splnilo, pár ale taky ne.... a ten jeden největší, co mám, se mi snad splní. Budu se snažit pro to udělat, co to jde:-) Tak ať se ti splní i ty tvé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Ti Jani budu držet pěsti! A děkuju, mě se ten jeden velký taky splnil a věřím, že se postupně splní i ten další, i když na tom budu muset ještě značně zapracovat :-)

      Vymazat
  5. Velice atraktivní fotografie!
    Někdy jsou nejlepší ty sny, které se neuskuteční...mohly by se stát ve skutečnosti, naopak zlým snem.
    Ale dosahovat i po kamenité cestě cílů, které si dáme, je obohacující a získané zkušenosti nenahraditelné. Nemusíme skončit na stupni vítězů i pouhá účast je pozitivním výsledkem!
    A ti co jsou otevřeni a vnímají své okolí, mu pak dokáží vždy něco pozitivního předat.
    To jsem zase mudrcovala:-))) Ale vím..., že to dokážeš!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty to umíš vždycky tak krásně říct! Víš, já nechci jít přes mrtvoli, myslím, že až sama poznám, že na to nemám, nechám to být. Už jen ta samotná účast mi přináší povit uspokojení. Jde o ten pocit, že mě to baví a mám radost, že se to někomu líbí :-) A děkuju!

      Vymazat
  6. Ty staré černobílé fotografie jsou úžasné, mají své kouzlo. Pamatuji si, že děda měl jednu hodně starou knížku fotek Prahy, fotky byly černobílé a hrozně ráda jsem se na tu knížku dívala.
    Určitě Baru foť, umíš to. Foť podle sebe, každý člověk je prostě originál a všichni víme, že nikdo není dokonalý (ani pan Funke nebyl) a každému se líbí něco jiného. A mě se zrovna tvé fotky líbí.
    Někde jsem četla, že na uskutečněném i neuskutečněném snu je nejhezčí právě to snění a ta cesta za snem.
    Mé sny jsou hlavně nehmotného rázu....
    Tento příspěvek má krásný název, tak já ho doplním: Jsi aspoň malinko jako ON.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černobílé fotky miluju. Vím, že každý jsme jiný (naštěstí) a že se nikdy nezavděčím všem, což bych ani nechtěla! Jedu si svou vlastní cestou, fotím srdcem, jak mi to jednou doporučil jeden fotograf a i přesto, že se mě jedna paní ptala, jestli bych se neměla jít léčit, protože jsou moje fotky depresivní, rozhodně fotit budu :-D Nejsou zkrátka koukatelné pro každého, ale já nechci jít s davem. Proto i stále odmítám focení portrétů a rodinných fotografií, nebaví mě to a nenacházím v tom to, co hledám. Tohle jen pro kamarády. Tak ať se nám ty sny plní! A děkuju.

      Vymazat
    2. To jsem se teda pobavila. Co je na tvých fotkách depresivního? Podle mě je depresivní akorát tento názor.
      Portréty určitě nefoť, ale momentky akcí a rodinných akcí by jsi určitě fotit mohla. Na to máš oko.
      Baru, fotíš i mobilem? Musím si koupit nový mobil a chtěla bych v něm lepší foťák.Máš s tím zkušenost? Děkuji.

      Vymazat
    3. No někomu se zdají depresivní, hlavně ty, co byly na výstavě :-) Jani, mobil používám na volání a nouzově něco cvaknu, ale sebelepší mobil nemůže mít tu optiku, co má foťák.

      Vymazat
  7. Ahoj Baru,opožděně se přidávám k přejícím! Jsem ráda, že jsem Tě objevila v té přehršli blogerů a i nadále budu s velkou chutí ráda sledovat tvůj vývoj a posun k dalším a dalším snům.... Osobně jsem také bláznivý snílek, ale ta cesta snění, ty představy, to je to nejkrásnější. Můj sen je přestěhovat se z města a pěstovat bylinky. Momentálně mám zálusk na Provence v Beskydech (malou levandulovou jižní stráň, která patří tchánovi s tchyní, bych si chtěla udělat) nezbývá než říci jen tak dál a jen houšť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko a děkuju. Ano, blogů je opravdu spousta a budu ráda, když občas zavítáš. Snít si svůj vlastní sen by měl každý, já se snažím těm snům jít vstříc a na letošní rok mám naplánované tři výstavy. Každá bude tentokrát s jinou tematikou. Tak se moc těším. Přeju ti ať se i tobě plní tvoje sny!

      Vymazat