středa 6. listopadu 2013

Picollo neexistuje aneb na kafíčko s Adélou Volnou

V Římě jsem se naučila pít espresso bez mléka. Resp. ristretto, protože název piccolo v Itálii neexistuje! Dokonce Řím samotný má takovou specialitu, že když chcete ristretto, musíte si objednat "un café". Když jsem si však objednala "un café", tak na mě čísník tázavě hleděl a ihned se ujišťoval, jestli chci americké nebo opravdu italské. Nechápu, jak jsem si tak dlouho mohla kazit chuť kávy mlékem! No a když teda ristretto, tak potom z malých šálků, protože kultura k popíjené kávy rozhodně patří. Zvu Vás tedy na šálek lahodného ristretta s Adélou Volnou.  Z její keramické dílny totiž tyto 50 ml šálky pocházejí.





S Adélou Volnou jsem se setkala na hrnčířských trzích v Kunštátu a její prodejní stánek byl první, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Jenomže měla vyprodány podšálky a hrníček bez podšálku to prostě nešlo. Navíc původně jsem tam jela pro hrníčky úplně jiné, ale jak už to chodí, změna je život. Však nemusí být všechno nutně jen černo bílé, no ne? Mám ráda přírodní dekorace a proto se mi zalíbily i šálky inspirované přírodou, s přírodním dekorem a v přírodní barvě. Jednoduché a čisté. A kdo si počká, ten se dočká! Konečně je mám doma a tímto moc děkuji paní Adéle za kávový zážitek. Sice si s  ní dávám kávu zatím jen virtuálně, ale třeba se jednou na nějakých trzích zase potkáme.




Příjemný den a užijte si svoji kávu!

13 komentářů:

  1. Krásný hrníček, takový "sympatický". Líbí. Já jsem nikdy nepila kávu s mlékem, připadalo mi to, že se tím káva kazí a ani mi to nechutná. Dokonce jsem četla, že pití kávy s mlékem je špatné i z pohledu reflexní terapie.
    Baru, jinak mám taky svůj oblíbený hrníček na pití kávy, je ve stejných barvách-přírodních. Teď mě napadá, že by bylo zajímavé udělat soutěž "Můj VIP hrníček na pití kávy". To by byla přehlídka hrníčků...ha,ha.
    Pěkný den a posílách velkou pochvalu za fotky. Na tuto kávu mám i chuť....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, budu o tom přemýšlet :-) Já obecně nejsem zastáncem mléčných výrobků vůbec a mléko jen do kávy a teď už ani to ne. Jen si občas kupuji kávu s sebou a to si nechám udělat capuccino na cesty :-) Děkuju a pěkný den, Jani!

      Vymazat
  2. Já jsem čajař a zase nechápu, jak může někdo čaj sladit :)))
    Hrníčky jsou kouzelné! Přírodní dekor je perfektní, hlavně žádné "vtipné" nápisy, ty jsou nejděsnější :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky ráda čaje a občas si osladím medem, ale jen zřídka. Zelené čaje bez medu a teď mám svoji vlastní bylinkovou směs a dala jsem do ní stévii, takže není třeba sladit ani medem. Hrníčky jsem si zamilovala, já ty přírodní dekory mám fakt ráda. Teď sháním větev z břízy :-)

      Vymazat
  3. jsou krásné, z nich bude káva chutnat :-).... já jsem "trošku" ulítlá na hrnečky, z čehož je celý na větvi můj manžel, protože já bych pořad ,,nutně" potřebovala nějaký nový, už to pomalu není kam dávat v našem malém bytě (už abychom se stěhovali a já měla tu vysněnou velkou kuchyň :-), ale, kdo by odolal, když natrefí na nějaké krásné kousky :-) prima kafíčkové chvilky, Bára

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný hrníček,sice mám nejraději laté, ale když si dávám ristretto, tak taky z keramického přírodního hrnečku z hrnčířských trhů, ale z Berouna. :-)
    S manželem jsme asi 2 roky zkoušeli objednávat ristretto, ale kdepak, prostě říkat picolo je nutné, jinak jsme dostali obr kávu. :-(((

    Báro, včera jsem projížděla zpětně váš blog a už se těším až si koupím formičky betlému a budeme se synem péct, k loňskému stromečku a zvonečku se bude hodit, díky za typ. :-)
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já jsem ve většině kaváren úspěšná, na ristretto už slyší :-) Ať se pečení podaří!

      Vymazat
  5. pre mňa iba šáločka, bez cukorničky....ja nesladím, nemliekujem....iba chuť kávy...
    a milujem aj čaj....tu mám asi schyzu - čierny čaj musím mať ocukrený, ocitrónovaný... :)
    ale bylinkové a špeciálne čaje iba čisté...varím si lapacho, uňa de gato a podobné lahôdky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lapacho jsem si kupovala hodně dlouho a kočičí dráp jsem si kupovala v tobolkách :-) Byla jsem vzorem zdravého stravování, což teď říct rozhodně nemůžu a dobrou kávu si prostě neodpustím, je to požitek :-)

      Vymazat
  6. Báro, jsou krásný, fakt. Já bych teď to kafe taky potřebovala, vrátila jsem se domů za tmy úplně hotová .... ale dám si raději kapku vínečka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já taky, přijela jsem před chvílí a chystám si fahrplan na zítřek. Ale dát si teď kafe, neusnu. A víno nepiju :-) Jen portské. Tak příjemný večer!

      Vymazat
  7. Krásné, jemné a poetické. Jak keramika, tak fotky! Na tvoje zdraví .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, díky! Káva moc zdravá není, ale .. když ji miluješ :-)

      Vymazat