sobota 28. září 2013

Věčný Řím

Tak a je tu poslední reportáž z Říma. Nejenom památky byly cílem mého objektivu, ale především život, ten běžný a každodenní. S každou reportáží, kterou jsem publikovala na blogu,  jsem se tam alespoň na chvíli vrátila zpět a znovu si připomněla tu nezapomenutelnou atmosféru tohoto překrásného a obdivuhodného města. Řím je nepopsatelná pulsující metropole, nesmírně rušná a rychlá. Přináším tedy pár posledních fotografických střípků a věřím, že kdo v Římě nebyl, nechal se nalákat. Opravdu to stojí za to. 








Po Římě se můžete dopravovat různě. Na každém kroku potkáváte skútry a motorky, protože dopravní ruch je tu opravdu velmi hektický a řekla bych, že si na silnici každý dělá co chce. Na motorce budete rozhodně rychlejší než v autě. Pro turisty je ideální metro, které má pouze dvě trasy a necelých 41 km. Takže se tu nemáte vlastně kde ztratit. Cestování metrem doporučuji.



 Piazza Venezia, náměstí v benátském stylu, které se nachází u největšího památníku v Itálii, Památník Viktora Emanuela II.




Na to, abych ohodnotila jak se žije v Římě, by mě bohužel těch pět dnů nestačilo. I když jsem nasála tu nádhernou atmosféru,  určitě bych se do Říma chtěla ještě vrátit. Projít si nejen zbytek památek, ale užít si právě ten místní život, na každém kroku přítomné hudebníky, čísníky, kteří Vás lákají právě do jejich restaurace a neskutečný mix obyvatel z celého světa. Prošli jsme toho spoustu, nejmenovala jsem například Baziliku Panny Marie na Oltáři nebes (S. Maria in Aracoeli) na Kapitolu, kam dodnes proudí nejen davy turistů za nenápadnou soškou Jezulátka z 15. století, kostel sv. Petra v řetězech (San Pietro in Vincoli), Baziliku Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore) nebo třeba Circus Maximus. 


Circus Maximus je už dnes v podstatě jen volná travnatá plocha, ale kdysi to byla největší stavba v Římě! Byl to největší stadion, který pojal až 330.000 diváků! Byl dlouhý 600 metrů a široký 200 metrů. Pořádaly se tu nejen závody vozatajů. Egyptský obelisk, který v současnosti stojí na Piazza del Popolo a o kterém jsem psala zde, pochází právě odtud. 






 Večer to v Římě žije stejně jako ve dne. A i když jsem přes dav turistů nezvládla hodit minci do Fontáni di Trevi, věřím, že i tak se do Říma vrátím. Mimichodem jedna zajímost, denně z této fontány vyberou 3000 euro! Dobrý byznys, ne?


Loučím se s Vámi touto poslední reportáží z Říma z poledníku, který prochází Bazilikou Santa Maria degli Angeli na Piazza della Repubblica.



 Ať žije věčný Řím!


Užijte si pohodový víkend a díky za Vaše komentáře a přízeň!



18 komentářů:

  1. Barunko, krásné fotky i místa, které jsi navštívila .... děkuju, že jsem tam mohla být, alespoň takhle "virtuálně" na chviličku s tebou .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, já děkuju! A potěšení je na mojí straně :-) Užij si víkend!

      Vymazat
  2. Tak ty fotky jsou fantazie. Taky vždy koukám i na lidi, jen neumím nic tak krásně zachytit na fotkách. Sem tam se mi povede momentka. Moc děkuji, skoro bych si mohla odškrtnout Řím jako navštívený. :-) Ale už jsem zasadila semínko, tak snad si ho dám příští rok taky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olive, tak aspoň víš, co stojí v Římě za vidění a příští rok víš kam zajít :-) Já příští rok zvažuji Paříž nebo nějaké severské město.

      Vymazat
  3. Baru, super fotky a atmosféra. Já bych se po shlédnutí hned přestěhovala někam, kde je léto delší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Markét! No jo, tady už si moc tepla neužijeme, ale v říjnu už jim tam začně pršet a léto taky končí.

      Vymazat
  4. Baru, nádherné fotky. To nejlepší na konec-život v Římě. A tak nám prozraď, jak chutná třeba káva v Římě na náměstí? It is delicious coffee? Mě jsi tedy nalákala! Díky moc za římské příspěvky. Taky jsem ráda, že jsem to mohla projít aspoň "virtuálně" s tebou.
    Jana (už zaregistrovaná)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda, gratuluji k registraci a vítám staronovou čtenářku :-) Takový kafe jako jsem měla na Piazza del Popolo si tady jen tak nedám. Na chuť kávy má totiž zásadní vliv i prostředí :-D Ale mám v plánu navštívit na podzim ještě Prahu, tak doufám, že v mojí oblíbené kavárně Café Louvre na Národní moje chutě uspokojí :-)

      Vymazat
  5. Báro, krásná tečka. Moc díky za všechny reportáže z Říma a přeju ti ať se tam zase brzy podíváš. Hezký sobotní večer:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za bezva foto reportáž! Úplně mě to vrátilo do letošního června, kdy jsme Řím absolvovali taky. Ovšem měli jsme na něj jen jediný den a dvě malé děti k tomu, takže jsme toho stihli zlomek, co ty. Když vidím tvoje krásné fotky, je jasné, že si budeme muset dát v Římě opáčko :)

    OdpovědětVymazat
  7. Báro, dnes jsem si konečně v klidu prohlédla všechny tvé fotografie z Říma. Nádhera! Hezky jsem si pocestovala... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hanka Francová30 září, 2013

    Dobrý večer Baru, moc pěkně jste to vše zdokumentovala......ten noční Řím je okouzlující !!! Mějte se. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí, Hanko! Děkuju za návštěvu a komentáře.

      Vymazat
  9. Baru,
    díky ti moc za krásnou několika ti denní reportáž ze Říma spolu s krásnými fotečkami ! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Není za co, potěšení na mé straně :-)

    OdpovědětVymazat